Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 22

Why is my idle so high?

This is a discussion on Why is my idle so high? within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; Why is my idle so high. I started up my car today and the idle is high at about 1000 ...

  1. #1
    Senior Member clg82's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    California
    Age
    35
    Posts
    2,453
    2000 Trans Am

    Why is my idle so high?

    Why is my idle so high. I started up my car today and the idle is high at about 1000 rpm's.....i checked to make sure the floor mat isn't pushing on it, and i turned the car off and back on again but still the idle is high?!?! how do i fix this? below is what i have done to my car, and i haven't ever had this problem before what could it be?
    2000 Arctic White trans am, ws6 hood, ws6 air box, slp lid, slp smooth bellows, slp loudmouth exhaust,shift kit, rebuilt trans, LS6 intake, 3.73 gears, Shaner S3 p/p throttle body, and a tune . SFC. C6 ZO6 rims 18" in back 17" in front. Drilled and slotted rotors.

  2. #2
    The Bandit Wesman's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    NJ
    Posts
    4,033

    SGM
    1998 Trans Am WS6

    Quote Originally Posted by clg82 View Post
    Why is my idle so high. I started up my car today and the idle is high at about 1000 rpm's.....i checked to make sure the floor mat isn't pushing on it, and i turned the car off and back on again but still the idle is high?!?! how do i fix this? below is what i have done to my car, and i haven't ever had this problem before what could it be?
    Have you disconnected the battery recently??

  3. #3
    Senior Member clg82's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    California
    Age
    35
    Posts
    2,453
    2000 Trans Am

    Quote Originally Posted by Wesman View Post
    Have you disconnected the battery recently??
    yes about 2 weeks ago...........

  4. #4
    Senior Member clg82's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    California
    Age
    35
    Posts
    2,453
    2000 Trans Am

    what would me disconnecting the battery have to do with it?

  5. #5
    Member 666ws6's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Greenville, SC
    Age
    44
    Posts
    427

    NBM
    2000 Trans Am Ws6 #2946

    When you disconnect the batt, your car has to relearn the idle. It may take a little time for it to get back to normal. But it should come back if that is your issue.

  6. #6
    Senior Member Too Fast's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Indianapolis
    Age
    54
    Posts
    5,170

    Black
    2000 WS6 6spd Hooker LT

    You could have a vacuum leak also. Make sure all vacuum lines are intact.

  7. #7
    Senior Member clg82's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    California
    Age
    35
    Posts
    2,453
    2000 Trans Am

    Quote Originally Posted by 666ws6 View Post
    When you disconnect the batt, your car has to relearn the idle. It may take a little time for it to get back to normal. But it should come back if that is your issue.
    Quote Originally Posted by Too Fast View Post
    You could have a vacuum leak also. Make sure all vacuum lines are intact.
    I will drive it for awhile and see if that helps it "relearn" the idle.......and where are these cars common to have vacuum leaks?

  8. #8
    Member 666ws6's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Greenville, SC
    Age
    44
    Posts
    427

    NBM
    2000 Trans Am Ws6 #2946

    I've never had a leak, but I hear the PVC tube is prone to cracking.

    Your car should relearn fairly quickly, even within the same start. So long as you're not continuing to disconnect it, you should be back to the learned state. I'd look around for anything loose. What were you doing that you disconnected the battery?

  9. #9
    Senior Member TransAm11973's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    in my Trans Am
    Posts
    2,630

    Black
    2000 Trans Am WS6

    hows your throttle blade look??

  10. #10
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,519

    98 Formula
    06 duramax

    I would check those vacuum lines real good. Look at the backside of the pcv hose that goes into the intake.

  11. #11
    The Bandit Wesman's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    NJ
    Posts
    4,033

    SGM
    1998 Trans Am WS6

    Quote Originally Posted by clg82 View Post
    yes about 2 weeks ago...........
    Thats not it then, it would have relearned by now, unless this is the first time you've really driven the car since then.

    Check the PCV system as the other guys said, and also take off the air intake and make sure the TB blade isn't gummed up with carbon or oil, which could cause it to stick open and not fully seat in the closed position.

  12. #12
    Senior Member clg82's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    California
    Age
    35
    Posts
    2,453
    2000 Trans Am

    Quote Originally Posted by TransAm11973 View Post
    hows your throttle blade look??
    Quote Originally Posted by 0rion View Post
    I would check those vacuum lines real good. Look at the backside of the pcv hose that goes into the intake.
    I will take off the smooth bellows this weekend and see what it looks like in there if it is dirty what should i use to clean it?

  13. #13
    Rice Killa JwMonE99's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Myrtle Beach
    Age
    27
    Posts
    5,561

    Black With T-Tops
    96 Z28 M6

    Ethonal in our gas is probably causing it to idle higher

  14. #14
    Senior Member clg82's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    California
    Age
    35
    Posts
    2,453
    2000 Trans Am

    Quote Originally Posted by JwMonE99 View Post
    Ethonal in our gas is probably causing it to idle higher
    It's never idled that high before, and while it does it sounds like the engine is "racing".

  15. #15
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,519

    98 Formula
    06 duramax

    Quote Originally Posted by clg82 View Post
    It's never idled that high before, and while it does it sounds like the engine is "racing".
    because you have a vacuum leak

  16. #16
    Member Eric1987's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Long Beach, California
    Posts
    853

    Black
    1999 Z28 Convert

    My car idles around 900 is that too high?

  17. #17
    Member noxside's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    K3, Illinois
    Posts
    240

    Purple 95 Camaro
    Arctic White 02 T/A WS6

    My car always sits at 900-1000 for about 30 secs, then falls back down at idle/park...

  18. #18
    King 0f n00bz shady milkman's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Shepherd, Michigan
    Age
    29
    Posts
    11,775

    blacker than wesleysnipes
    98' trans am

    depends on if you have a cam ect.

  19. #19
    Senior Member clg82's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    California
    Age
    35
    Posts
    2,453
    2000 Trans Am

    Quote Originally Posted by 0rion View Post
    because you have a vacuum leak
    it didn't do it today when i drove it............it drove fine today......

    Quote Originally Posted by noxside View Post
    My car always sits at 900-1000 for about 30 secs, then falls back down at idle/park...
    mine does too

  20. #20
    King 0f n00bz shady milkman's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Shepherd, Michigan
    Age
    29
    Posts
    11,775

    blacker than wesleysnipes
    98' trans am

    hmm weird..mine will idle close to 1k then once the engine reaches op. temp it drops along with my oil pressure

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. idle issues... idle high. unplugged tps runs good?
    By okiels1 in forum Firebird / WS6
    Replies: 2
    Last Post: 12-31-2016, 04:36 AM
  2. Question: High Idle
    By 00hawk109 in forum General Help
    Replies: 20
    Last Post: 05-10-2011, 02:45 PM
  3. high shift points & high idle
    By Red 99 T/A in forum General Help
    Replies: 5
    Last Post: 07-26-2010, 09:04 PM
  4. High idle
    By kev70ss in forum External Engine
    Replies: 3
    Last Post: 01-27-2008, 02:40 PM
  5. High idle?
    By yellowv in forum General Help
    Replies: 4
    Last Post: 04-12-2007, 06:03 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •