Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 33

Why is my car surging?

This is a discussion on Why is my car surging? within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; Well as most of you know from my previous posts i just replaced both the front o2 sensors, then i ...

  1. #1
    Senior Member clg82's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    California
    Age
    35
    Posts
    2,453
    2000 Trans Am

    Why is my car surging?

    Well as most of you know from my previous posts i just replaced both the front o2 sensors, then i reset the pcm by un hooking the negative battery terminal. Now while the car is ideling......sometimes the car surges between 1,000-1500 rpms....it doesn't happen all the time just at idle and not all the time..is the car just relearning the air/fuel ratio or did something F&ck up from me unplugging the battery to reset the pcm?
    2000 Arctic White trans am, ws6 hood, ws6 air box, slp lid, slp smooth bellows, slp loudmouth exhaust,shift kit, rebuilt trans, LS6 intake, 3.73 gears, Shaner S3 p/p throttle body, and a tune . SFC. C6 ZO6 rims 18" in back 17" in front. Drilled and slotted rotors.

  2. #2
    🤔 11s. blackbirdbrain89's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    hagerstown, mercersburg
    Age
    28
    Posts
    1,844

    black trans am
    2000

    drive it hard for a day or to and see if it dont get any better

  3. #3
    Senior Member clg82's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    California
    Age
    35
    Posts
    2,453
    2000 Trans Am

    Quote Originally Posted by blackbirdbrain89 View Post
    drive it hard for a day or to and see if it dont get any better
    Seriously? Why do you think that would fix it......and does it have anything to do with the new sensors?

  4. #4
    Impounded
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Beaver Dam KY
    Posts
    7,746

    79 T/A -91 Firebird
    1998 Trans Am -Oynx Black

    I had that surging happen a while back. Bad battery.

  5. #5
    Senior Member clg82's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    California
    Age
    35
    Posts
    2,453
    2000 Trans Am

    Quote Originally Posted by JoshieDoom View Post
    I had that surging happen a while back. Bad battery.
    i am sure that i re tightened the negative terminal, i will have to check in the morning............any other suggestions?

  6. #6
    Impounded
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Beaver Dam KY
    Posts
    7,746

    79 T/A -91 Firebird
    1998 Trans Am -Oynx Black

    Connection wouldnt matter if the battery itself was bad. Put it on a charge or find another one to throw in there fast and see what happens.


    Ive posted a couple of threads about the same thing happening.. Mine did it after I left the headlights up while working on them. Just needed a good charge

  7. #7
    Member jamessr's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Newport News, VA
    Posts
    266

    White
    2000 Trans AM

    Quote Originally Posted by clg82 View Post
    ..is the car just relearning the air/fuel ratio
    I'm pretty sure this will happen immediately, not over time
    I could be wrong

    Also...
    I'm not the best in the world but I don't see where the battery would cause this issue. Last time I had a surging issue turned out to by a thin layer of dirt on my MAF. Try cleaning it if you haven't recently. Also I'd check the Idle Air Controller (IAC).

    I don't know if this will help, but its a suggestion.

  8. #8
    Slow'er'Ass Mr. Luos's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Thornton, CO
    Posts
    23,785

    Red Tint Jewelcoat
    2008 Trailblazer SS

    You didn't reset the computer when you pulled the negative post off the battery.


    You don't need to disconnect the battery to reset it.
    http://www.fbody.com/tech/details.cgi?id=6



    It takes about (roughly) 60-80 miles for it to relearn idle and a/f mixture.

  9. #9
    Senior Member clg82's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    California
    Age
    35
    Posts
    2,453
    2000 Trans Am

    Quote Originally Posted by Mr. Luos View Post
    You didn't reset the computer when you pulled the negative post off the battery.


    You don't need to disconnect the battery to reset it.
    http://www.fbody.com/tech/details.cgi?id=6



    It takes about (roughly) 60-80 miles for it to relearn idle and a/f mixture.
    so it is surging because of the new o2 sensor?

  10. #10
    Slow'er'Ass Mr. Luos's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Thornton, CO
    Posts
    23,785

    Red Tint Jewelcoat
    2008 Trailblazer SS

    Quote Originally Posted by clg82 View Post
    so it is surging because of the new o2 sensor?
    It could be.

    Or it could be because something else.
    Reset the computer, get some miles on it, and report back.

  11. #11
    O U 8 1 2 Spaz's Avatar
    Join Date
    Nov 1999
    Location
    over here...
    Age
    39
    Posts
    25,692

    []D [] []V[] []D
    1999 trans am

    check your bettery terminals for corrosion...

  12. #12
    Senior Member clg82's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    California
    Age
    35
    Posts
    2,453
    2000 Trans Am

    Quote Originally Posted by Spaz View Post
    check your bettery terminals for corrosion...
    battery terminals look good

  13. #13
    Member
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    SATX
    Posts
    847

    Pewter
    2000 Trans Am

    Quote Originally Posted by Mr. Luos View Post
    It could be.

    Or it could be because something else.
    Reset the computer, get some miles on it, and report back.
    its sound like ICV issue to me. it it were the battery he would be having problems while running.

  14. #14
    Senior Member clg82's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    California
    Age
    35
    Posts
    2,453
    2000 Trans Am

    Quote Originally Posted by hurraquio View Post
    its sound like ICV issue to me. it it were the battery he would be having problems while running.
    ICV? i don't know what that is but i haven't had this problem until AFTER i installed the o2 sensors

  15. #15
    TunedbyFrost.com Tuner Frost's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Richmond VA
    Posts
    2,415

    LS1.com Sponsor
    GM Tuner

    did you get them mixed up from front to back or left to right?

  16. #16
    O U 8 1 2 Spaz's Avatar
    Join Date
    Nov 1999
    Location
    over here...
    Age
    39
    Posts
    25,692

    []D [] []V[] []D
    1999 trans am

    quick question...

    do you have the rear 02's tuned off/simulators and possibly plugged the new o2 sensors in to the rear plugs???

  17. #17
    Senior Member clg82's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    California
    Age
    35
    Posts
    2,453
    2000 Trans Am

    Quote Originally Posted by Frost View Post
    did you get them mixed up from front to back or left to right?
    Quote Originally Posted by Spaz View Post
    quick question...

    do you have the rear 02's tuned off/simulators and possibly plugged the new o2 sensors in to the rear plugs???
    No and NO as far as i know the 02 sensors are universal....i replaced both the front ones like you recommended i do..........

  18. #18
    O U 8 1 2 Spaz's Avatar
    Join Date
    Nov 1999
    Location
    over here...
    Age
    39
    Posts
    25,692

    []D [] []V[] []D
    1999 trans am

    Quote Originally Posted by clg82 View Post
    No and NO as far as i know the 02 sensors are universal....i replaced both the front ones like you recommended i do..........

    i meant the wire... and in would it be possible you connected the front o2 sensor in to the rear o2 wire...

  19. #19
    Slow'er'Ass Mr. Luos's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Thornton, CO
    Posts
    23,785

    Red Tint Jewelcoat
    2008 Trailblazer SS

    How many miles in the last 3 days?


    Sounds like normal idle relearn to me.

  20. #20
    Senior Member clg82's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    California
    Age
    35
    Posts
    2,453
    2000 Trans Am

    Quote Originally Posted by Mr. Luos View Post
    How many miles in the last 3 days?


    Sounds like normal idle relearn to me.
    Probably 30-40 at the most......like i said it never did this until i replaced the 02 sensors and disconnected the negative battery terminal.....

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. lean and surging only after WOT?????
    By robs98mysticZ in forum General Help
    Replies: 18
    Last Post: 10-12-2014, 10:15 AM
  2. 98 LS1 Surging
    By bwcubicle in forum Internal Engine
    Replies: 12
    Last Post: 12-11-2013, 05:00 AM
  3. Help: Surging idle
    By 97ws6 in forum External Engine
    Replies: 10
    Last Post: 11-10-2010, 09:13 PM
  4. Help: Surging at 3500k after cam
    By tep98ws6 in forum Computer & Tuning
    Replies: 1
    Last Post: 01-20-2010, 09:56 AM
  5. All lights are surging
    By bconway in forum Firebird / WS6
    Replies: 4
    Last Post: 12-07-2005, 07:01 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •