Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 22

Why am i burning so much gas?

This is a discussion on Why am i burning so much gas? within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; I have a 1999 camaro SS with a 05 LS6 (ZO6) motor WITH mods with about 400 RWHP and i ...

  1. #1
    Member mglangley21's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    North Carolina
    Posts
    184

    Red
    1999 Camaro SS(LS6 Swap)

    Why am i burning so much gas?

    I have a 1999 camaro SS with a 05 LS6 (ZO6) motor WITH mods with about 400 RWHP and i figured i'm only getting about 13-14 miles per gallon, and with a full tank i only get between 150 and 165 miles to a tank, no engine light is on, what could be the problem, please help? GAS NOT CHEAP!!!!!!

  2. #2
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ATCharming's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Rockford, IL
    Age
    25
    Posts
    8,303

    Silver
    2000 Camaro SS

    drivers the problem lol. driving it hard will do that.

  3. #3
    Member mglangley21's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    North Carolina
    Posts
    184

    Red
    1999 Camaro SS(LS6 Swap)

    i WAS ALL HWY AND ONLY GOT 185 MILES TO A TANK!!

  4. #4
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ATCharming's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Rockford, IL
    Age
    25
    Posts
    8,303

    Silver
    2000 Camaro SS

    Quote Originally Posted by mglangley21 View Post
    i WAS ALL HWY AND ONLY GOT 185 MILES TO A TANK!!
    hmm... bad air filter? fuel filter? any other bad filters? lol

    what gears do have?
    a4 or m6. what rpms did u cruise at?

    tires low on air? fill them up a bit.

  5. #5
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ATCharming's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Rockford, IL
    Age
    25
    Posts
    8,303

    Silver
    2000 Camaro SS

    i was gonna say something like maybe a bad/clogged cat, but then ur 02 sensors would throw codes, right?

    what type of exhaust do u have

  6. #6
    Member mglangley21's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    North Carolina
    Posts
    184

    Red
    1999 Camaro SS(LS6 Swap)

    Now the engine light did come on once and the code said Bank 1 O2 senser but went off the very same day, and no smoke out the rear nad i have an Slp exhaust and stock gears with an A4 and 3300 yank stall . I cruise on I-95 about 80 mph at about 1900 rpms to 2000 rpm!! i am clueless man

  7. #7
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ATCharming's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Rockford, IL
    Age
    25
    Posts
    8,303

    Silver
    2000 Camaro SS

    Quote Originally Posted by mglangley21 View Post
    Now the engine light did come on once and the code said Bank 1 O2 senser but went off the very same day, and no smoke out the rear nad i have an Slp exhaust and stock gears with an A4 and 3300 yank stall . I cruise on I-95 about 80 mph at about 1900 rpms to 2000 rpm!! i am clueless man
    hm.
    the cat may still be bad... 3300 stall would kill it in stop and go traffic... but wouldnt have anything to do with highway.
    if ur cruising at 80 at 1900rpms, thats great.


    my car is at about 3k at 70mph...

  8. #8
    Member mglangley21's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    North Carolina
    Posts
    184

    Red
    1999 Camaro SS(LS6 Swap)

    I'm clueless man!!!!!!!!!!!!!!

  9. #9
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ATCharming's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Rockford, IL
    Age
    25
    Posts
    8,303

    Silver
    2000 Camaro SS

    hm... dumb suggestion, but change all ur filters and spark plugs. change all the fluids and what not... inflate tires a little bit, take out some extra weight if u have some.

    is it a vert or ttop? im not sure about this, but id assume that a car with tops down would have more wind resistance (moreso on a ttop car) due to wind entering behind the windshield and getting trapped by ur backseat if u know what i mean. idk if itd make a big difference or not, just something i thought about

    all of those things combined id say could get u a couple mpg better(theoretically...)

    if all this doesnt work, get a tune.

  10. #10
    Awaiting Activation 5.7literMustangEater's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Hedgesville, WV
    Age
    36
    Posts
    167

    Torrid Red
    2004 Pontiac GTO

    Cruising at 80mph

    Cruising at 80 is going to chew up gas no matter how many rpm's your spinnin'. try crusin' at like 70mph and see if that helps. I would also recomend changing all filters and plugs. your fuel filter could be clogged causing you to consume more gas to ignite in the combustion chamber.

  11. #11
    Member mglangley21's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    North Carolina
    Posts
    184

    Red
    1999 Camaro SS(LS6 Swap)

    If the engine light came on one day and stayed on for about a week and the code read bank one O2 senser and then the light went off could it still be a bad O2 senser?

  12. #12
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ATCharming's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Rockford, IL
    Age
    25
    Posts
    8,303

    Silver
    2000 Camaro SS

    Quote Originally Posted by mglangley21 View Post
    If the engine light came on one day and stayed on for about a week and the code read bank one O2 senser and then the light went off could it still be a bad O2 senser?
    i dont know that much about that, but im gonna say yes to that question

  13. #13
    Member ultra_badass's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Corpus Christi
    Posts
    257

    navy blue matallic
    2000 WS6 trans am M6

    same thing happend to me and it was a clogged fuel filter but mine is just a stock ls1 but who knows just food for thought

  14. #14
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ATCharming's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Rockford, IL
    Age
    25
    Posts
    8,303

    Silver
    2000 Camaro SS

    Quote Originally Posted by ultra_badass View Post
    same thing happend to me and it was a clogged fuel filter but mine is just a stock ls1 but who knows just food for thought
    well a clogged fuel filter will DEFINITELY decrease ur gas mileage. . . on any car. my 92 lumina had an old fuel filter on it, it wasnt even clogged, but once i changed it i got an amazing increase in gas mileage.

  15. #15
    Senior Member 02z28ls1's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    near St. Louis
    Posts
    1,205

    navy blue
    2002 Z-28 Camaro M6

    Slow down to 65-70, realize that exercising your right foot is bad for mileage. Slow and steady is boring but good for mileage. Try visualizing a egg sitting between your foot and the accelerator pedal. It helps to practice this and think about it.
    I didn't know the automatics got 80 mph at 1900 rpm (?). My 6 speed does that in 6th gear, I didn't think the autos did that too.

  16. #16
    Senior Member SeVeReDiStOrTiOn's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Roseville, CA
    Posts
    8,164

    05 Wrangler
    00 Z28 sold :-(

    Quote Originally Posted by 02z28ls1 View Post
    I didn't know the automatics got 80 mph at 1900 rpm (?). My 6 speed does that in 6th gear, I didn't think the autos did that too.
    They don't...mine spun at 2100rpms going 70 with 3.23's. His SS also has 3.23's unless he swapped them out.

  17. #17
    Senior Member greatwhiteZ28's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    d
    Age
    32
    Posts
    3,675

    white
    2002 z28

    im having that same prob with my winter car. its a saturn and only getting like 20 mpg. its a 4 banger!! theres a new filter , plugs and what are some stuff also to add. and would a new 02 sens help i heard these cars get like 25-30 soo also help

  18. #18
    Member mglangley21's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    North Carolina
    Posts
    184

    Red
    1999 Camaro SS(LS6 Swap)

    Sorry to tell u guy's but my car runs 78-80 mph @ no more then 2000 rpms!! I don't know if it's the Yank 3300 Stall or what but i'm not blind, i don't know

  19. #19
    Senior Member 02z28ls1's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    near St. Louis
    Posts
    1,205

    navy blue
    2002 Z-28 Camaro M6

    Don't be sorry. It's not the convertor. Count your rear end gear ratio.

  20. #20
    Senior Member SeVeReDiStOrTiOn's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Roseville, CA
    Posts
    8,164

    05 Wrangler
    00 Z28 sold :-(

    If you have anything in there besides 3.23's stock then your SS isn't a real SS...unless the previous owner did a swap. Hell even 2.73's wouldn't run 1900rpms at 80..

    Did you have any work done to your tranny...or even put in a new one? Because my truck has the 4l60-e(geared different) and 3.73's...going 70 it's only around 1600-1700ish rpms.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. knocking when I gas it
    By LETHALxLS1 in forum General Help
    Replies: 53
    Last Post: 08-05-2007, 06:43 PM
  2. No Gas
    By TheChad1371 in forum Almost Anything Goes
    Replies: 10
    Last Post: 05-13-2007, 09:24 AM
  3. Aircraft blue fuel 110 octane
    By Rare99Firehawk in forum General Help
    Replies: 31
    Last Post: 05-12-2007, 06:19 AM
  4. Democrats to propose cutting gas tax by 18 cents
    By CaptainCaveMan in forum Political / Debate Forum
    Replies: 24
    Last Post: 04-28-2006, 12:37 PM
  5. My Lt1 and Gas prices
    By wicked illusions in forum LT1
    Replies: 16
    Last Post: 10-01-2005, 07:03 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •