Results 1 to 17 of 17

Weird 99 LS1 Oil issue!

This is a discussion on Weird 99 LS1 Oil issue! within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; Had the oil changed. Took the car out for a cruise Saturday night never went over 2.5k RPMs. Oil pressure ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Hollywood, FL
    Posts
    10

    Weird 99 LS1 Oil issue!

    Had the oil changed.

    Took the car out for a cruise Saturday night never went over 2.5k RPMs.
    Oil pressure starts to drop to 20 PSI at idle and fluctuate between 20-30 PSI. Next thing you know the guage bottoms out and check gauge light comes on.

    I shut her down really quick.
    Check under car no oil no smoke not even a smell of oil.

    Let her sit start her up and the valve train is clicking as in not being lubed. The oil pressure stays at 45 PSI and eventually lube the valvetrain again and the clicking stops and the engine sounds quiet.

    I park the car and leave her alone for the weekend.

    Went out just now started her up and she runs just fine at 45 PSI at idle quiet as a mouse drive her around and oil fluctuates between 40-50PSI under 1.5 RPMs.

    What the hell is up with this car?

    Could it be the oil pump ready to croak? How could something mechanical give intermittent issues?

    The guy who did the oil change not put enough or maybe too light of oil in her?

    A crappy filter not installed correctly?

    Also upon further inspection of the engine bay I noticed this line is ripped and disconnected.
    Could this be the culprit?



  2. #2
    Smiles for 9.5 Years cammed goat's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Paterson/Ridgewood, NJ
    Posts
    11,474

    Phantom Black Metallic
    2004 GTO M6

    That be your issue right there. Those hoses wear over time and cause issues like you described. Both air and oil pass through that hose. Others will chime in with their remedies and suggestions.

  3. #3
    Smiles for 9.5 Years cammed goat's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Paterson/Ridgewood, NJ
    Posts
    11,474

    Phantom Black Metallic
    2004 GTO M6


  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Hollywood, FL
    Posts
    10
    $15 Fix!!! Thanks alot goat!

  5. #5
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,511

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    PCV leak doesn't explain the sever drop of the oil pressure. Vacuum leaks will cause idle issues and hesitation, but NOT oil pressure dropping to zero.


    Ask Jodi, her oil pressure dropped like yours and it ended up costing her new engine, she is now on engine # 3 in less then 3 months.


    I'd start shopping for a LS6 oil pump and begin planning on swapping it.

  6. #6
    ʢ ൧ ൨ ൩ ൪ ൫ ൬ ൭ ൮Ր Ց Ւ Փ Smittro's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Pittsburgh
    Posts
    9,965

    White
    2008 Hummer H3

    Quote Originally Posted by SMWS6TA View Post
    PCV leak doesn't explain the sever drop of the oil pressure. Vacuum leaks will cause idle issues and hesitation, but NOT oil pressure dropping to zero.


    Ask Jodi, her oil pressure dropped like yours and it ended up costing her new engine, she is now on engine # 3 in less then 3 months.


    I'd start shopping for a LS6 oil pump and begin planning on swapping it.

    Agree..

    Definetly sounds like something up with the pump.

    To the OP,, if the top end is/was making noise the bottom end is likely not getting the oil it needs either.

    I would NOT run the engine any further, starting it up just to look @ the guage could cost you your engine.

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Hollywood, FL
    Posts
    10
    LS6 Oil pump ordered along with new A/C compressor.
    Mine as well keep the car now.

  8. #8
    Smiles for 9.5 Years cammed goat's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Paterson/Ridgewood, NJ
    Posts
    11,474

    Phantom Black Metallic
    2004 GTO M6

    Keep us posted with progress.

  9. #9
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Hollywood, FL
    Posts
    10
    What's a good price for an LS1 rebuild anyway?
    I was already quoted $800 for the oil pump installation.
    Last edited by kevamg; 03-07-2012 at 04:49 PM.

  10. #10
    Smiles for 9.5 Years cammed goat's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Paterson/Ridgewood, NJ
    Posts
    11,474

    Phantom Black Metallic
    2004 GTO M6

    Prices vary between shops as every shop has their own set labor rates.

  11. #11
    Member flybird's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Houston
    Posts
    408

    Mid Night Blue
    1999 Firebird 3.8 series

    Depends on rebuild, if a FULL rebuilt engine meaning new longblock and up, $4000 +, if its just a top end build, then about $2000 +...

    You have a v8 so it will be more expensive.

    I got my whole engine done, longblock and everything, done for $3200. This is a 3.8 so..

  12. #12
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Hollywood, FL
    Posts
    10
    Crap man $4k+ is brand new crate engine range.

  13. #13
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Oil pump is not a difficult swap, just time consuming and if you don't drop the oil pan completely the bolt on the pickup tube can be a challenge. Personally, I would want to check the pickup screen for debris and not just throw a pump on it and hope for the best.

  14. #14
    Member flybird's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Houston
    Posts
    408

    Mid Night Blue
    1999 Firebird 3.8 series

    Quote Originally Posted by kevamg:2753994
    Crap man $4k+ is brand new crate engine range.
    Yes thats the price of a FULL engine build. You basically have all new parts therefore its a new engine...

    Im with jeff, he knows his shit and great with knowledge.

  15. #15
    Member flybird's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Houston
    Posts
    408

    Mid Night Blue
    1999 Firebird 3.8 series

    Also $800 for the labor???
    find another shop..

  16. #16
    She-Member jrbonds's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Central OK
    Posts
    782

    2002 WS6
    1965 Mustang

    Quote Originally Posted by SMWS6TA:2753835
    PCV leak doesn't explain the sever drop of the oil pressure. Vacuum leaks will cause idle issues and hesitation, but NOT oil pressure dropping to zero.


    Ask Jodi, her oil pressure dropped like yours and it ended up costing her new engine, she is now on engine # 3 in less then 3 months.


    I'd start shopping for a LS6 oil pump and begin planning on swapping it.
    Yeah, don't reuse old oil pumps. Its cost me outrageous amounts of money in the last six months.

    Get a new oil pump, find a friend that is mechanically inclined to do it for you, or local members of ls1.com. But I highly suggest to not drive your car until you fix it. I went 6 miles after the oil pump screwed up and spun a bearing.

  17. #17
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,511

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    OP one more thing to check and I say this in a way that you might be one of the very lucky ones.

    Reach behind the intake on the drivers side. There is a plastic piece that has a wire harness on it. This is the OPSU. You could have a crack or bad OPSU. Again it's a very long shot, but worth a check to see.

    But my money if on the oil pump.

    Here is what it looks like, the one with the green top:


Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Weird relay issue
    By duneaholic in forum General Help
    Replies: 9
    Last Post: 08-14-2014, 04:56 AM
  2. Weird random electrical issue
    By 79TransAm in forum Firebird / WS6
    Replies: 22
    Last Post: 08-21-2012, 06:56 PM
  3. Very Weird Issue
    By flipsutter in forum General Help
    Replies: 14
    Last Post: 01-04-2010, 06:46 AM
  4. weird idle issue
    By occamaroz in forum General Help
    Replies: 5
    Last Post: 06-11-2007, 08:13 PM
  5. Weird issue with 98 SS
    By vetteemt in forum General Help
    Replies: 4
    Last Post: 08-03-2006, 09:29 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •