Results 1 to 9 of 9

VY SS 235kW Engine rough revving

This is a discussion on VY SS 235kW Engine rough revving within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; Hi, my LS1 VY SS, when flat to board revving in park gear gets to about 6000/6500 RPM and then ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Sydney NSW
    Posts
    7

    LS1-GenIII Phantom Black
    2003 VY SS Commodore

    VY SS 235kW Engine rough revving

    Hi, my LS1 VY SS, when flat to board revving in park gear gets to about 6000/6500 RPM and then goes all misfire, rough revs, shaking in it's mounts, and won't rev higher than that.

    Is that normal? Not like I ever do 6500RPM on the street...Any clues, as I don't have a buddy mechanic and it was supposedly tuned 2 months ago?

    Replies appreciated!

  2. #2
    None Shall Pass Knight's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    East of Cleveland, Ohio
    Posts
    3,828

    Black
    99 WS.6 - Modified

    What is your rev limiter set at?

  3. #3
    James Bond Spikito's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Texas
    Age
    30
    Posts
    4,546

    2001 3.8 Black - sold
    2000 SS Black M6

    for some reason detonation comes to mind....

    what octane are you running?

  4. #4
    Smiles for 9.5 Years cammed goat's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Paterson/Ridgewood, NJ
    Posts
    11,474

    Phantom Black Metallic
    2004 GTO M6

    Are you running with a MAF or without? If you are running a MAF, check to see if it's clean.

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Sydney NSW
    Posts
    7

    LS1-GenIII Phantom Black
    2003 VY SS Commodore

    Hi Cammed Goat, Spikito and Knight.

    Knight I don't have a clue what the rev limiter is set at. Is that something that can be altered? I can't seem to find anything on how to.

    Spikito I use 98 octane, but occasionally tank it with 91. The specs say the Gen 3 motor is designed for 91. Could it be something like a timing chain issue? (Has done 149k, don't know it's history)

    cammed goat - it has a Growler, and the pod filter box doesn't mount very well to the intake hose/clamp. In fact a couple of wks ago I noticed the hose had worked itself loose from the filter pod box and was sucking hot unfiltered air from under bonnet through the MAF unit. Maybe I should start by cleaning the MAF unit/sensor, but can only find instructions for a VZ. Anyone know a link to instructions or are they similar?

    Thanks for all your tips, will check out all your ideas and hope one or more solves it.
    Last edited by PedroWilsoni; 05-09-2011 at 01:40 AM.

  6. #6
    Smiles for 9.5 Years cammed goat's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Paterson/Ridgewood, NJ
    Posts
    11,474

    Phantom Black Metallic
    2004 GTO M6

    Clean the MAF first then work on tightening the hose to the MAF/growler pod. Let us know if you need anything else.

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Sydney NSW
    Posts
    7

    LS1-GenIII Phantom Black
    2003 VY SS Commodore

    My SS is humming now

    I fitted the full SS Inductions Growler kit - Big Mouth throttle body, intake pipe and MAF parts. Result? Gas guzzler, running like sh*t.

    Got a dyno, new 02 sensors, they remapped the transmission shift points and suddenly I have a 300fwkw, 230.6kw at rear wheel LS1 rocket.

    SS Inductions kit added 36fwkw. Dyno added 29fwkw on top.

    Very happy!



    Last edited by PedroWilsoni; 06-25-2011 at 07:47 AM.

  8. #8
    Smiles for 9.5 Years cammed goat's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Paterson/Ridgewood, NJ
    Posts
    11,474

    Phantom Black Metallic
    2004 GTO M6

    Good to hear!!

  9. #9
    Bone it like you own it FORD RECOVERY EXPERT's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    TEXAS... U mad?
    Posts
    6,158

    Black / Stryker Blue
    2K WS.6/ 2K9 G8GT

    You should post up some pics of it!


Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. engine revving on home page?
    By 0verkill in forum Almost Anything Goes
    Replies: 29
    Last Post: 07-25-2011, 03:35 AM
  2. engine got wet, rough @ low rpm ?
    By NitrOmm in forum External Engine
    Replies: 5
    Last Post: 06-11-2009, 07:18 AM
  3. engine revving sound on the homepage....
    By DADillac in forum General Help
    Replies: 7
    Last Post: 12-23-2006, 07:44 PM
  4. Engine running rough...need help
    By z28luvva in forum General Help
    Replies: 0
    Last Post: 10-25-2006, 11:37 AM
  5. Engine runs rough, idles rough, runs rich
    By skintox in forum General Help
    Replies: 2
    Last Post: 08-22-2006, 04:31 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •