Results 1 to 10 of 10

Underhood belt squeak

This is a discussion on Underhood belt squeak within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; Anyone know what component is likely to cause a belt related squeak/chirp? I notice it mostly at idle. Are the ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Long Island, NY
    Posts
    11

    Underhood belt squeak

    Anyone know what component is likely to cause a belt related squeak/chirp? I notice it mostly at idle. Are the belt tensioners a know culprit or is there an idler pulley as well that could cause it? Its a 2000 with 32K. Ease of replacement comments. It's no 69...

    Thanks,

    Jack

  2. #2
    old timer blue02Z's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Texas
    Age
    31
    Posts
    3,805

    Navy Blue Metallic
    2002 Z28

    well considering i have no idea what it is except for an ss i assume its an ls1. i would replace both belts. its easy took me about 5-10 minutes

  3. #3
    Senior Member bigrondownhiller's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Orange County, NY
    Age
    42
    Posts
    2,674

    Black
    1996 Camaro Z28 vert

    it is a 2000, 7 year old belts. i would replace them both.

  4. #4
    www.eautocad.com
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    FL
    Posts
    257

    Silver
    1998 Camaro Z28

    mine does the exact same thing, at idle, its like a grass hopper chirp or a bird squawk. I'm going to try some grease-less lubricant and see what it does.

  5. #5
    old timer blue02Z's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Texas
    Age
    31
    Posts
    3,805

    Navy Blue Metallic
    2002 Z28

    if you try anything, try belt dressing. i would just repalce them. belt dressing is like band-aid

  6. #6
    www.eautocad.com
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    FL
    Posts
    257

    Silver
    1998 Camaro Z28

    yeah i think the lube/belt dressing might cause some slip and reduced power to the equipment being ran from the belt. I'm going to AA tomorrow to get a new belt.

  7. #7
    The Bandit Wesman's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    NJ
    Posts
    4,033

    SGM
    1998 Trans Am WS6

    I've heard tons of LS1's that have the squeak from the belt at cold startup, mine included.

    I put belt dressing on it and it went away for a short while, so I think its the belt. Try something like Goodyear Gatorback, which is supposed to offer superior traction to a regular straight ribbed belt.

  8. #8
    Member jamessr's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Newport News, VA
    Posts
    266

    White
    2000 Trans AM

    +1 on the Goodyear Gatorback.
    Also when your belt is off turn your idler pullies by hand. If you hear any noise what so ever, replace it. I just done that about 3 weeks ago and it made a world of difference. No more chirps at idle or a cold start. The pulley on the belt tensioner was the worst.

  9. #9
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    San Antonio, Tx.
    Age
    53
    Posts
    13

    Pewter
    2001 T/A WS-6

    If you're going to do one pulley, do them both. The tensioner pulley and the idler pulley. I did both of mine and I still had the dreaded squeal/squeek/bird chirp. So what I did was replace the belt with a Goodyear Gatorback belt that I got from A-zone.

    Chirp all gone.

  10. #10
    Member
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    West Virginia
    Age
    38
    Posts
    763

    Pewter
    Y2K WS6

    Replacing the pulleys is easy as is the belt. while replacing your belts try giving the Idler pulleys a good spin.. if they spin a lot the bearing is probably bad or going to be. I know the idler is like $21.00 and not sure about the tensioner it's easier to get to. My squeek has been driving me NUTS. so I've replaced just about everything as soon as i figure out how to get the little belt off I'll be a happy camper

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Question: Are these 2 computers underhood OBD 11 ?
    By denegrader in forum Camaro / SS
    Replies: 4
    Last Post: 05-30-2011, 02:04 PM
  2. Question: underhood
    By pewter Z28 in forum Camaro / SS
    Replies: 11
    Last Post: 04-08-2011, 06:14 PM
  3. 08 Vette Procharger annoying belt squeak?
    By Joe00SS in forum Forced Induction
    Replies: 15
    Last Post: 06-11-2009, 01:12 AM
  4. Underhood belt squeak
    By jacks_ss in forum New Member Introductions
    Replies: 0
    Last Post: 10-08-2007, 05:07 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •