Results 1 to 4 of 4

tach stops working while driving

This is a discussion on tach stops working while driving within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; I have a 93 Formula and when I drive for more then 20 minutes, something happens (perhaps temperature related?) that ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Dearborn, MI
    Posts
    98

    Black
    1993 Firebird Formula

    tach stops working while driving

    I have a 93 Formula and when I drive for more then 20 minutes, something happens (perhaps temperature related?) that causes my tach to spontaneously drop to zero and the car will slowly stall out and backfire. The car can be immediately started up again and driven till the problem happens again. All gauges read and work fine while the tach rests at zero...the engine still runs too, although you can tell it's slowing down. The throttle is unresponsive at this point.

    I recently performed a complete tuneup (GMPP optispark, MSD cap, MSD coil, GM plug wires, NGK plugs, and new waterpump) and this problem has happened before and after the tuneup. I noticed my optispark connector was corroded (green crap everywhere) and I tried cleaning and scrubbing it, but have not replaced it.

    Any thoughts?
    Steve

  2. #2
    Senior Member bigrondownhiller's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Orange County, NY
    Age
    42
    Posts
    2,674

    Black
    1996 Camaro Z28 vert

    Could be a lot of things. First I would check the battery connections for corrosion. Next would be to have it scanned while driving to see what is going on.

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Dearborn, MI
    Posts
    98

    Black
    1993 Firebird Formula

    I did check and clean my battery connections which had no effect. No codes were thrown when the problem occurred the first or subsequent times. The scan also shows my tach signal dropping to zero while car is running while the vss shows my car slowing down. Engine still running and in closed loop state when this occurs.

  4. #4
    Alabama Member bamaz28's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    heart of dixie
    Posts
    1,215

    06 Jeep Grand Cherokee.
    02 superchipsZ28 M6(sold)

    i would think battery concections also, mine + was lose took me forever to figure it out. i would drive down the road everything worked fine then all the sudden tac stopped working, mph was go up and down all the lights would flash on and off then it would quit like nothing ever happened.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Help: Tach Not Working
    By splitfinger09 in forum General Help
    Replies: 0
    Last Post: 09-14-2009, 04:26 PM
  2. tach not working
    By Fbody4ever in forum Camaro / SS
    Replies: 1
    Last Post: 07-03-2008, 12:32 AM
  3. Speedometer intermittently stops working
    By gamitchSS in forum Camaro / SS
    Replies: 7
    Last Post: 05-16-2007, 08:50 AM
  4. My tach quit working
    By socmninja in forum Camaro / SS
    Replies: 5
    Last Post: 04-07-2007, 08:39 AM
  5. tach and speedo not working
    By hrsepwrfrk in forum General Help
    Replies: 3
    Last Post: 03-26-2006, 11:03 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •