Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 31

studdering and almost stalls

This is a discussion on studdering and almost stalls within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; howdy so here is the deal...when my car (a4) is put into gear...the RPMs occasionally dip below 500 and the ...

  1. #1
    King 0f n00bz shady milkman's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Shepherd, Michigan
    Age
    29
    Posts
    11,775

    blacker than wesleysnipes
    98' trans am

    studdering and almost stalls

    howdy

    so here is the deal...when my car (a4) is put into gear...the RPMs occasionally dip below 500 and the car sputters and almost dies. or when its just idling in park it will just briefly stumble a little bit as described above. This happens maybe 2-4 times a week...and when it shows these signs in idle when i put it in gear (usually reverse) it will do it too..but just that 1 instant...then its smooth sailing

    so what do you think guys ? its sporadic and has me scratching my head


    now that i think of it ...this might belong in the trans section possibly sorry mods

  2. #2
    Senior Member bills98ta's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    St Thomas, PA
    Posts
    5,047

    White
    1998 Trans Am

    That can be tuned in the idle section, where it say in park / in gear / with or with out AC ect... Might just need bumped up some, and you might want to crack open the TB plate a little. The idle control might be maxing out.
    I guess I assumed you have HP Tuners ?

  3. #3
    King 0f n00bz shady milkman's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Shepherd, Michigan
    Age
    29
    Posts
    11,775

    blacker than wesleysnipes
    98' trans am

    Quote Originally Posted by bills98ta View Post
    That can be tuned in the idle section, where it say in park / in gear / with or with out AC ect... Might just need bumped up some, and you might want to crack open the TB plate a little. The idle control might be maxing out.
    I guess I assumed you have HP Tuners ?
    no i dont..but i do have frost doing the tuning. I was thinking today it could be throttle related. I was noticing when i bliped the throttle it would hold at 1k for about 1.5 seconds..then slowly drop down like normal...weirdness

  4. #4
    Junior Member st_cspeer's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Waco, Tx
    Posts
    55

    Artic White
    2002 Camaro Z28

    My car does the same thing, shop said part of it was the stall, Im still running stock, but plan on moving to a 3400 or 3600 soon. When mine does it it will actually kill the car in reverse.

  5. #5
    Veteran Hi-Po's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Florida
    Posts
    10,461

    Black
    1999 TA WS.6

    If you need a VCM flash, it will be free. Just thought I would let you know.

  6. #6
    King 0f n00bz shady milkman's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Shepherd, Michigan
    Age
    29
    Posts
    11,775

    blacker than wesleysnipes
    98' trans am

    Quote Originally Posted by Hi-Po View Post
    If you need a VCM flash, it will be free. Just thought I would let you know.
    aww thanks ron

  7. #7
    King 0f n00bz shady milkman's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Shepherd, Michigan
    Age
    29
    Posts
    11,775

    blacker than wesleysnipes
    98' trans am

    Quote Originally Posted by st_cspeer View Post
    My car does the same thing, shop said part of it was the stall, Im still running stock, but plan on moving to a 3400 or 3600 soon. When mine does it it will actually kill the car in reverse.
    wow that is weird..mine does it in reverse almost exclusively...fack...i hope its not my stall ...i would hate to have to dish out 800 bones on a stall right now....i need new rims and suspension first

  8. #8
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,520

    98 Formula
    06 duramax

    what mods do you have shady? I forget. Sounds more like an air issue to me. Anything been done to the car lately in the throttle body/air intake area?

  9. #9
    O U 8 1 2 Spaz's Avatar
    Join Date
    Nov 1999
    Location
    over here...
    Age
    39
    Posts
    25,693

    []D [] []V[] []D
    1999 trans am

    is the car in open or closed loop when it happens???

  10. #10
    Senior Member Danger731's Avatar
    Join Date
    Aug 2000
    Location
    Indy
    Posts
    6,712
    Don't forget the obvious - Fuel Pressure.
    04 C5 A4 Torch Red

    2009 CTS4 Ice Black

    2013 1500 Silverado Z71

    02 Z/28 M6 Onyx Black All Options - Sold

  11. #11
    King 0f n00bz shady milkman's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Shepherd, Michigan
    Age
    29
    Posts
    11,775

    blacker than wesleysnipes
    98' trans am

    Quote Originally Posted by 0rion View Post
    what mods do you have shady? I forget. Sounds more like an air issue to me. Anything been done to the car lately in the throttle body/air intake area?
    full exhaust, intake mani and that is it. oh and egr! and air!

  12. #12
    King 0f n00bz shady milkman's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Shepherd, Michigan
    Age
    29
    Posts
    11,775

    blacker than wesleysnipes
    98' trans am

    Quote Originally Posted by Spaz View Post
    is the car in open or closed loop when it happens???
    almost always before op temp..so open loop (correct)

  13. #13
    King 0f n00bz shady milkman's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Shepherd, Michigan
    Age
    29
    Posts
    11,775

    blacker than wesleysnipes
    98' trans am

    Quote Originally Posted by 0rion View Post
    what mods do you have shady? I forget. Sounds more like an air issue to me. Anything been done to the car lately in the throttle body/air intake area?
    i am going to double check around my mani and TB ..but nothing has changed...i might clean my maf too

    something else weird i have been noticing lately..is that my revs "hang" when i give it a blip..it will sit at that rpm for about 1 1/2 seconds so if i blip it up to 1.5ish ...it will jump to 1.5k then sit there for almost 2 seconds then slowly drop back to 600ish

    i dont really notice a performance issue ..but its just something i would like to know the cause from ya know.

  14. #14
    King 0f n00bz shady milkman's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Shepherd, Michigan
    Age
    29
    Posts
    11,775

    blacker than wesleysnipes
    98' trans am

    Quote Originally Posted by Danger731 View Post
    Don't forget the obvious - Fuel Pressure.
    good call..didn't think about that.

  15. #15
    O U 8 1 2 Spaz's Avatar
    Join Date
    Nov 1999
    Location
    over here...
    Age
    39
    Posts
    25,693

    []D [] []V[] []D
    1999 trans am

    Quote Originally Posted by shady milkman View Post
    almost always before op temp..so open loop (correct)
    yes... closed loop is the after warm up cycle... that isn't uncommon in open loop when your PCM is searching the tables... frost could tell you far more than i could on it...

  16. #16
    Senior Member Redphoenix1998's Avatar
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    San Jose
    Age
    36
    Posts
    1,897

    Red
    1998 Pontiac Trans Am

    I agree with Spaz

  17. #17
    O U 8 1 2 Spaz's Avatar
    Join Date
    Nov 1999
    Location
    over here...
    Age
    39
    Posts
    25,693

    []D [] []V[] []D
    1999 trans am

    could also be a spark plug... one car i looked at back in 99 had custom headers and had melted a plug wire...

  18. #18
    Senior Member Redphoenix1998's Avatar
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    San Jose
    Age
    36
    Posts
    1,897

    Red
    1998 Pontiac Trans Am

    melted plug wires are common. Broken wires are also common. The type that you can't see where the carbon core is actually split.

  19. #19
    FASTER THNA SPEEDINtICKEt BANDITO's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    A, A
    Age
    28
    Posts
    281

    White
    2002 trans-am

    Mine did the same and it was a wire. but also when I floored it it misfired in the upper rpms

  20. #20
    Hide ya kids Hide ya wife 94ss06gxp's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Shepherd MI
    Posts
    119

    Silver, Stealth Gray
    97 SS CLONE, 06 GP GXP

    jordon we need to make sure that you still do NOT have a vacuum leak still> since we never had issues before we got that LS6 intake mani on there. and fuel pressure would be a good check too (x2) .

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Help: Car Stalls, jerks, goes..stalls
    By Oldsmobileman in forum General Help
    Replies: 5
    Last Post: 07-08-2016, 04:30 AM
  2. help with studdering
    By RealLiveMD in forum Computer & Tuning
    Replies: 54
    Last Post: 02-23-2010, 02:58 PM
  3. studdering after WOT
    By RealLiveMD in forum Computer & Tuning
    Replies: 8
    Last Post: 08-16-2009, 01:47 PM
  4. serious engine studdering all of a sudden
    By jmatt07 in forum General Help
    Replies: 23
    Last Post: 06-25-2009, 06:50 AM
  5. Help: T/A stalls out
    By 02superfly in forum General Help
    Replies: 21
    Last Post: 01-18-2009, 07:02 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •