Results 1 to 20 of 20

Strange clicking only during acceleration, 98 Trans am

This is a discussion on Strange clicking only during acceleration, 98 Trans am within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; Hello everyone, need help diagnosing a mysterious clicking iv been hearing. I got an a4 Trans am, a little over ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    N.Hollywood
    Age
    35
    Posts
    27

    black
    98 Trans Am

    Strange clicking only during acceleration, 98 Trans am

    Hello everyone, need help diagnosing a mysterious clicking iv been hearing. I got an a4 Trans am, a little over 100k miles. I only hear it during driving, only when accelerating from a stop. Once it gets to 25mph it pretty much stops. This clicking happens randomly, some days no clicking. Engine inspection looks fine, no coolant leaks, changed oil yesterday and oil looked normal. Transmission fluid fine, the a4 shifts perfectly. No check engine light either. I hear the clicking when the engine is hot or cold. Sound appears to be coming from the engine. Clicks will stop as soon as I let go of the gas. Here's a video of the sound, any help would be much appreciated. Thanks


  2. #2
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,511

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    almost sounds like a heat shield is loose.


    hard to say. Do you hear this when at idle? or only when you move?


    Does it sound like it's coming from under the center consul?

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    N.Hollywood
    Age
    35
    Posts
    27

    black
    98 Trans Am

    At idle there's no clicks, just when I'm giving it gas..once the RPMs are steady the sound goes away..

    No the sound definitely is coming from under the hood.

    In doesn't make this sound all the time. Yesterday it was perfect and today driving to work the clicks returned. Also my car is mostly stock, just a k&n fipk kit and Shorty headers. Oh and loudmouth 2 exhaust.

  4. #4
    Smiles for 9.5 Years cammed goat's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Paterson/Ridgewood, NJ
    Posts
    11,474

    Phantom Black Metallic
    2004 GTO M6

    Did the car make the noises before the mods, or after?

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    N.Hollywood
    Age
    35
    Posts
    27

    black
    98 Trans Am

    The mods were done years ago.
    I still can't figure it out, I did notice a missing gasket on one of the air pipes connected to the headers, I replaced it but still heard the clicks.

  6. #6
    O U 8 1 2 Spaz's Avatar
    Join Date
    Nov 1999
    Location
    over here...
    Age
    39
    Posts
    25,693

    []D [] []V[] []D
    1999 trans am

    possible spark plug wire broken and arching to the headers... could also be a lifter starting to go or a rocker arm crapping out...

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    N.Hollywood
    Age
    35
    Posts
    27

    black
    98 Trans Am

    I replaced the spark plugs, and the wires looked clean. I have some msd 8.5 wires. I guess it could be the lifter/rocker arm giving out but wouldn't there be any difference in performance or maybe shaking? The car runs great, just an annoying ass clickon random days.

  8. #8
    Retired NOT tired SteveC's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Poway, Ca
    Posts
    1,126

    SOM
    2001 Z28 (Sara)

    Sounds like an exhaust manifold gasket leak to me.

    SteveC

  9. #9
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    N.Hollywood
    Age
    35
    Posts
    27

    black
    98 Trans Am

    yeah it could be, i did check the around the headers to check for any stains and didnt see anything. I probably need to check underneath to see if there's any exhaust leaks.

  10. #10
    O U 8 1 2 Spaz's Avatar
    Join Date
    Nov 1999
    Location
    over here...
    Age
    39
    Posts
    25,693

    []D [] []V[] []D
    1999 trans am

    how did you check around the headers??? use soap and water mix to see if it bubbles if you didn't do that...

  11. #11
    Member
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    hawaii
    Posts
    117

    black
    2001 camaro ss

    x2 exhaust manifold gasket.

    I would also try to find/make a stethoscope. pull the E-brake and have someone put it under a load while you poke around under the hood listening to everything. even with just a long screwdriver cupped to your ear you can hear all kinds of shit you never heard.

  12. #12
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    N.Hollywood
    Age
    35
    Posts
    27

    black
    98 Trans Am

    The car actually has to be in motion for the clicks to happen unfortunately making it hard to really see where in the engine its coming from. However I did want to share something interesting I found out. The clicks were gone for about 5 days and then returned today. I noticed if I turn off the car, and restart it, the clicks went away. So the process happens during start up, and I have a 50/50 chance of getting that sound. Plus, if the car starts fine, the clicks will never come up as long as the car is on and and vice-versa.

  13. #13
    Smiles for 9.5 Years cammed goat's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Paterson/Ridgewood, NJ
    Posts
    11,474

    Phantom Black Metallic
    2004 GTO M6

    I'm going with:

    A-exhaust leak
    B-if it's moion related, wheel weight scrubbing on a front strut
    C-brake pad chatter

    - - - Updated - - -

    Hopefully the cause isn't internal.

  14. #14
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2015
    Location
    California
    Posts
    3

    Blue
    2002 Trans Am WS6

    My car is doing the exact same thing. Any solution ever found?

  15. #15
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Welcome to the site, Elias.

    Looks like the OP never posted back up on this one. Can you determine about where your sound is emanating from? Exhaust leaks, heat shields, loose brake components (happens more than you would think) and loose suspension components (especially the front torque arm mount) are always the initial suspects.

  16. #16
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2015
    Location
    California
    Posts
    3

    Blue
    2002 Trans Am WS6

    Quote Originally Posted by pajeff02 View Post
    Welcome to the site, Elias.

    Looks like the OP never posted back up on this one. Can you determine about where your sound is emanating from? Exhaust leaks, heat shields, loose brake components (happens more than you would think) and loose suspension components (especially the front torque arm mount) are always the initial suspects.

  17. #17
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2015
    Location
    California
    Posts
    3

    Blue
    2002 Trans Am WS6

    Thanks for the reply Jeff! As far as isolating where the sound is coming from; I haven't been able to yet. It's difficult because the noise only happens when I'm actually driving and not at idle. But I'll be sure to check out the suggestions you made. Thanks again

  18. #18
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Good luck. Sometimes helps to have a passenger who can move around a bit to try and isolate the noise rather than having to focus on driving. Let us know what you find.

  19. #19
    Junior Member
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    pa
    Posts
    38

    black
    2004 gto

    Strange clicking only during acceleration, 98 Trans am

    i had a car with a cold air intake on it that made a loud ticking on acceleration , especially under a load . lt turned out to be the egr valve opening and carrying the sound back out through the cold air intake . Just a thought .

  20. #20
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    ^^ Interesting. The problem is on an '02 though which is not equipped with an EGR system.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. STRANGE,STRANGE Trans Ams
    By fbodyNATION in forum Firebird / WS6
    Replies: 4
    Last Post: 08-27-2013, 04:29 PM
  2. 2000 Trans Am no acceleration
    By ixgotxjuice in forum Firebird / WS6
    Replies: 14
    Last Post: 10-19-2012, 12:51 PM
  3. strange click/tick during acceleration..
    By breakking in forum Firebird / WS6
    Replies: 6
    Last Post: 08-31-2012, 08:23 PM
  4. Some People do strange things to Trans Ams
    By fbodyNATION in forum Firebird / WS6
    Replies: 15
    Last Post: 12-02-2011, 09:55 AM
  5. clutch clicking....
    By ggino85 in forum Manual Transmission
    Replies: 2
    Last Post: 07-28-2007, 02:58 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •