Results 1 to 19 of 19

Stop running rich until tune?

This is a discussion on Stop running rich until tune? within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; Since my header install I'm running pretty rich, not a huge deal but I need to take it on a ...

  1. #1
    SUPREME member-oderator oneBADDz's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Lost in Texas
    Age
    33
    Posts
    2,683

    Custom Slate Blue
    99 B4C

    Stop running rich until tune?

    Since my header install I'm running pretty rich, not a huge deal but I need to take it on a three hour trip this weekend and I really hate how funky it gets you smelling (tips would help a bit by getting it out from under the car I suppose). Is there any way to lean it out until I get to tune it next week?

  2. #2
    SUPREME member-oderator oneBADDz's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Lost in Texas
    Age
    33
    Posts
    2,683

    Custom Slate Blue
    99 B4C

    Can I not put a resistor of some value in the intake air temp harness, you know, opposing the idea of making it think there is cooler air coming in I could make it think it was warmer air to lean it out? Or would that just make it and the O2s fight and not really lean it out

  3. #3
    Senior Member SeVeReDiStOrTiOn's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Roseville, CA
    Posts
    8,164

    05 Wrangler
    00 Z28 sold :-(

    Did you try using the predator you bought? You can lean it out using that. I always feel kinda shakey when someone talks about rigging the engine...but it does sound like the IAT sensor deal could work. Only one way to find out

  4. #4
    Member Transam388's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Cypress, TX
    Age
    47
    Posts
    230

    White
    98 Trans AM

    I would say just put up with it until you get it looked at with some time. Leaning out a motor can cause some bad things to happen. Granted just going on a trip you should not be getting after it...to much but I would not lean that motor out. The computer also depending on how long the heads have been on may not have adjusted. One thing that rots since you have to reprogram stations and your clock but is to disconnect the battery for like 30 seconds and then reconnect and start driving so it will re learn the car.

  5. #5
    SUPREME member-oderator oneBADDz's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Lost in Texas
    Age
    33
    Posts
    2,683

    Custom Slate Blue
    99 B4C

    I'm not "leaning it out" necessarily, it's running rich. Severe, predator has my predator, it wasn't working right, that's why I have to wait a week

  6. #6
    Grand Imperial Wizard Sarge's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Texas Department of Corrections
    Posts
    18,123
    Retired Outlaw Sum Bitch

    I would not screw with my A/F without a wideband at all....and that resistor mod is dangerous as hell....to your motor....

  7. #7
    SUPREME member-oderator oneBADDz's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Lost in Texas
    Age
    33
    Posts
    2,683

    Custom Slate Blue
    99 B4C

    Awwww come on sarge live a little, can't do mine any worse than you did yours. . .

  8. #8
    SUPREME member-oderator oneBADDz's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Lost in Texas
    Age
    33
    Posts
    2,683

    Custom Slate Blue
    99 B4C

    So basically I'm stuck with it rich until the predator gets back and I can tweak my fuel trims the right way? That sucks, but I guess it's better to be safe than sorry, I was hoping there was a safe quick way to do it. Maybe I'll get some tips put on today to at least pipe it out from under the car

  9. #9
    Member Transam388's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Cypress, TX
    Age
    47
    Posts
    230

    White
    98 Trans AM

    How are you determining it is running rich? I thought mine was as well when I changed headers and I never noticed the gas smell like I did after. Finally talked with one of the shops and they did the actual dynometer with A/F and said that it was fine and actually on top end was leaning out so I got that changed. I know it aint cool to smell that but glad you're gonna wait!!

  10. #10
    SUPREME member-oderator oneBADDz's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Lost in Texas
    Age
    33
    Posts
    2,683

    Custom Slate Blue
    99 B4C

    black smoke. It is actually VERY common to run rich after headers since the O2s aren't running as hot as they should. And even without cats it shouldn't smell as strong as it does. Oh yeah, and a little black smoke. I know the pedator is somewhat limited in monitoring capabilities but I think it'll give me a fair idea of what's going on once I get it back. I did contemplate selling it while it's still unlocked and just getting a dyno tune, but I would rather settle for less control as long as the control there is is in my hands not just some dyno tune that I have no control over

  11. #11
    Grand Imperial Wizard Sarge's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Texas Department of Corrections
    Posts
    18,123
    Retired Outlaw Sum Bitch

    Quote Originally Posted by z_driver1
    Awwww come on sarge live a little, can't do mine any worse than you did yours. . .
    LOL... yup...you got me there! But let my new LS1 Boat Anchor be a lesson to you all.....It wasn't the A/F at all...rod bolt let loose....I suspected A/F but after the complete autopsy it was apparent as hell a rod let go....get them bottom ends forged after 500RWHP boys and girls
    Force a PCM relearn on that thing man.....unplug your negative battery cable for like 30 minutes.....while it is disconnected...turn your key to the on position...this discharges all the capacitors....turn the key back off and take it out....reconnect your battery cable....start the car...turn the AC on fullblast....turn the rear window defogger on....turn on the stereo...load that son of a gun up....let it set there and idle like that for like 3-4 minutes....turn all that shit off and take off like Hillary Clinton is behind you wanting sex....drive it like you stole it....10 minutes or so....stop...let it idle normally for another 3-4 minutes...your done.....you have forced your PCM to learn your new setup.......smartass
    Last edited by Sarge; 02-23-2006 at 02:47 PM.

  12. #12
    SUPREME member-oderator oneBADDz's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Lost in Texas
    Age
    33
    Posts
    2,683

    Custom Slate Blue
    99 B4C

    sounds like a plan, but for one I wouldn't run from hillary, and two with my headers ORY and loudmouth it's gonna be hard to get away with driving it like I stole it for 10 minnutes lol. Maybe when I get back up to Pampa tomorrow I'll give it a shot in the small town with dumb cops. I just realized I always capitalize ORY, wonder why

  13. #13
    Senior Member 02z28ls1's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    near St. Louis
    Posts
    1,205

    navy blue
    2002 Z-28 Camaro M6

    I don't understand why the exhaust fumes are getting back into your car.If you have a Loudmouth it should be exitting out the back of the car-how is it getting back in? Just curious. I thought headers leaned out an engine(dunno) an if you're not heating up the O2 sensors enough then you are not going into closed loop if I'm reading you right there. Temperature of the O2s are THE determining factor of the PCM going in and out of closed loop.So you're driving around in open loop? Realize you need your predator back to answer this stuff. Just more curious than helpful here-lol.

  14. #14
    SUPREME member-oderator oneBADDz's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Lost in Texas
    Age
    33
    Posts
    2,683

    Custom Slate Blue
    99 B4C

    I don't have tips, it cuts short prior to the bumper. this long trip seems to have helped it learn the new system I don't smell like gas right now

  15. #15
    Grand Imperial Wizard Sarge's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Texas Department of Corrections
    Posts
    18,123
    Retired Outlaw Sum Bitch

    It will learn it...

  16. #16
    SUPREME member-oderator oneBADDz's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Lost in Texas
    Age
    33
    Posts
    2,683

    Custom Slate Blue
    99 B4C

    Quote Originally Posted by Sarge
    It will learn it...
    I thought the root of the problem was that the O2s weren't running hott enough anymore and so they were getting incorrect readings, if that was the case it couldn't learn that could it? So what actually makes it run rich when you install headers?

    And just for fun, you should listen to it, and see what a hayabusa does to an LS1 camaro http://media.putfile.com/tester-video I felt bad doing donuts, but there was a camera present so what else was I supposed to do? lol

  17. #17
    The Rookie
    Guest
    What part of Texas are you in? That looks like the same Hyabosa I TRIED to race about 6 months ago when I still lived in Dallas. I was in the colony on hwy121. Tried catching him up until I hit 135mph. Damn those bikes are fast!
    He never stopped pulling on me and was about 30 bus links ahead of me when I let off. We started from about a 60mph roll.

  18. #18
    Grand Imperial Wizard Sarge's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Texas Department of Corrections
    Posts
    18,123
    Retired Outlaw Sum Bitch

    Quote Originally Posted by z_driver1
    I thought the root of the problem was that the O2s weren't running hott enough anymore and so they were getting incorrect readings, if that was the case it couldn't learn that could it? So what actually makes it run rich when you install headers?

    And just for fun, you should listen to it, and see what a hayabusa does to an LS1 camaro http://media.putfile.com/tester-video I felt bad doing donuts, but there was a camera present so what else was I supposed to do? lol
    I hear that around this old Internet ( the O2 temp statement) and don't buy it frankly...O2 sensors are accurate at EGT of
    1200f....man if you aint putting out EGT's of at least 1200f your motor is dead
    Last edited by Sarge; 02-25-2006 at 12:34 PM.
    This is my signature. It is mine. Nobody else has one like it.

  19. #19
    SUPREME member-oderator oneBADDz's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Lost in Texas
    Age
    33
    Posts
    2,683

    Custom Slate Blue
    99 B4C

    Quote Originally Posted by The Rookie
    What part of Texas are you in? That looks like the same Hyabosa I TRIED to race about 6 months ago when I still lived in Dallas. I was in the colony on hwy121. Tried catching him up until I hit 135mph. Damn those bikes are fast!
    He never stopped pulling on me and was about 30 bus links ahead of me when I let off. We started from about a 60mph roll.
    Lubbock primarily, sometimes I work in amarillo

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. To tune or not To tune
    By mannyGTO in forum GTO
    Replies: 20
    Last Post: 02-18-2006, 08:06 AM
  2. running pig rich
    By z28rktec in forum General Help
    Replies: 8
    Last Post: 01-26-2006, 07:45 AM
  3. Starts fine, but won't stay running (help)
    By scheier in forum General Help
    Replies: 52
    Last Post: 01-19-2006, 02:39 AM
  4. Car won't stay running after knock sensor replacement
    By Tallon535 in forum External Engine
    Replies: 1
    Last Post: 01-14-2006, 06:52 PM
  5. Running Rich?
    By WolfPack187 in forum V6
    Replies: 9
    Last Post: 09-14-2005, 09:27 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •