Results 1 to 8 of 8

starts......sometimes. HELP!!

This is a discussion on starts......sometimes. HELP!! within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; I have a 2001 trans am LS1 45,xxx miles. There has been no recent work done to it and for ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Decatur, IL
    Age
    36
    Posts
    73

    Blue
    2001 Trans AM

    starts......sometimes. HELP!!

    I have a 2001 trans am LS1 45,xxx miles. There has been no recent work done to it and for some reason it wont start all of the time. It cranks but no fire, I checked the fuel pressure and it is good, the fuel filter is fairly new. When it does start it runs fine. plugs are releatively new 1.5 years. Very odd anyone have similiar experience.

  2. #2
    Member jamessr's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Newport News, VA
    Posts
    266

    White
    2000 Trans AM

    I see where you wrote you have good fuel pressure but....
    When you turn the key you can hear the pump prime up? its only for a second or two.
    if you don't hear the pump prime up, try swapping out a relay. Also try giving us abbit mor einformation
    Keep us posted

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Decatur, IL
    Age
    36
    Posts
    73

    Blue
    2001 Trans AM

    it does prime up and hold pressure, i have tried swapping out relays

  4. #4
    Sold: LS1 '85 El Camino ls1camino's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Laurel, Maryland
    Posts
    4,977

    2000 Grand Prix GTP
    2000 Trans Am WS6 M6

    What about switching out your Ignition Relay?

  5. #5
    Pony Killer Insert's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Mississauga, Ontario, Canada
    Age
    29
    Posts
    242

    Black
    2002 Camaro SS M6

    if the car runs fine when it does start i would guess its some sort of electrical problem. its a real longshot, but check your grounds/battery, sometimes of the 2 plastic brackets that hold our batteries down snap, and hte battery jiggles around a little. if one of hte connections loosens up then you could have a car that can run fine, then not start, or sometimes stall.

  6. #6
    O U 8 1 2 Spaz's Avatar
    Join Date
    Nov 1999
    Location
    over here...
    Age
    39
    Posts
    25,692

    []D [] []V[] []D
    1999 trans am

    Quote Originally Posted by Insert View Post
    if the car runs fine when it does start i would guess its some sort of electrical problem. its a real longshot, but check your grounds/battery, sometimes of the 2 plastic brackets that hold our batteries down snap, and hte battery jiggles around a little. if one of hte connections loosens up then you could have a car that can run fine, then not start, or sometimes stall.
    have you checked the wires on your started for corrosion??? try disconecting them and wire brushing them... same with your battery...

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Decatur, IL
    Age
    36
    Posts
    73

    Blue
    2001 Trans AM

    the car always cranks, just wont fire off sometimes, if it was the ground wouldnt it fail to crank at all? i am guessing i am not getting spark. I am getting gas, or at least have good fuel pressure i checked that yesterday, i bought a spark tester today and am going to check next time it fails to start. I have tried switching the ignition relay and fuel pump relays out. Would a failing relay cause intermitent problems because it seems like when i mess with the relays it then starts. As of yesterday after i switched out the ignition relay it started

  8. #8
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Decatur, IL
    Age
    36
    Posts
    73

    Blue
    2001 Trans AM

    ls1camino is the winner, it was the ignition relay,
    Thanks

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. it starts off hot...
    By fbod91 in forum Almost Anything Goes
    Replies: 5
    Last Post: 10-22-2009, 05:42 AM
  2. My SS starts when it wants to
    By supersport00 in forum Camaro / SS
    Replies: 11
    Last Post: 02-17-2009, 01:17 PM
  3. car starts some times then won`t ????HELP
    By ironkitten in forum General Help
    Replies: 6
    Last Post: 10-26-2006, 12:16 PM
  4. It's not an LS1 but it starts with an L...
    By keliente in forum Almost Anything Goes
    Replies: 22
    Last Post: 02-02-2006, 03:53 PM
  5. The WS.6 starts again...
    By Mr. Luos in forum Firebird / WS6
    Replies: 8
    Last Post: 01-07-2006, 07:48 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •