Results 1 to 12 of 12

Smoking on start up!!!

This is a discussion on Smoking on start up!!! within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; So yesterday I put in my catch can from Elite Engineering.... Today I was backing out from somewhere and thought ...

  1. #1
    James Bond Spikito's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Texas
    Age
    30
    Posts
    4,546

    2001 3.8 Black - sold
    2000 SS Black M6

    Smoking on start up!!!

    So yesterday I put in my catch can from Elite Engineering....


    Today I was backing out from somewhere and thought I saw a little smoke pass me as i backed out, but I wasn't sure, but then tonight I was backing out out of my friends driveway and definitely backed though a nice cloud...


    Could this have something to do with my catch can or did I coincidentally screw something else up?

    I've got people coming over so I couldn't really pop the hood and check it out when I got home

  2. #2
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Check your install -- if that is the only thing you changed it might be the issue. Is it still metered vacuum pulling on the can, or is it an open hose, ie. full engine vacuum?

  3. #3
    James Bond Spikito's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Texas
    Age
    30
    Posts
    4,546

    2001 3.8 Black - sold
    2000 SS Black M6

    I no idea....there was a small section of vacuum hose that was coming out of the passenger side of the intake, right behind the TB, that I removed and replaced with the catch can....i used this diagram

    pcv-1ls1ext.jpg

  4. #4
    James Bond Spikito's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Texas
    Age
    30
    Posts
    4,546

    2001 3.8 Black - sold
    2000 SS Black M6

    I don't know what was plugged into the spot with the "blocked port" I didn't look back that far

    mine looks just like this

    Last edited by Spikito; 04-17-2012 at 08:16 PM.

  5. #5
    James Bond Spikito's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Texas
    Age
    30
    Posts
    4,546

    2001 3.8 Black - sold
    2000 SS Black M6

    i think i found my problem...i must have inadvertantly removed my PCV valve...on the above picture i can see it right below that small clear filter, mines completely gone...ill put it on.

    i thought it was just a joining segment, i though the valve was further back, the way i initially set it up had the PCV valve before the catch can, and that just didnt fit right, so i removed it, again, not knowing that's what it was....

    this piece

    old_new_pcv_hose.jpg

  6. #6
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    If you are missing the piece that is pictured under the clear filter in Post #4, that is probably your issue. The vacuum supply to the PCV system is metered by the size of the orifice in the valve. One of GM's attempted fixes was to decrease the size of the orifice so as to draw less oil into the intake.

  7. #7
    James Bond Spikito's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Texas
    Age
    30
    Posts
    4,546

    2001 3.8 Black - sold
    2000 SS Black M6

    so with no PCV its dumping a lot of oil into the intake?

  8. #8
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Not dumping... technically it is sucking the oil through. Is your catch can full?

  9. #9
    James Bond Spikito's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Texas
    Age
    30
    Posts
    4,546

    2001 3.8 Black - sold
    2000 SS Black M6

    pulled it apart and the catch can was about half full, but the weird this was that the inside piece that holds the steel wool had come unscrewed and was sitting in the bottom of the can. Ive cranked it twice and so far no smoke

  10. #10
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    That was pulling bunches of oil then. I run the Elite Engineering setup on our car and the most I have ever had was maybe two tablespoons of oil. That is after running it at the track for 2 weekends, so lots of WOT.

  11. #11
    James Bond Spikito's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Texas
    Age
    30
    Posts
    4,546

    2001 3.8 Black - sold
    2000 SS Black M6

    yeah this was half full after about 3 miles, lol..

    I noticed just a little smoke this morning but im sure itll take a few cycles to clean out what already got sucked in....wish i could spray in a little starter fluid to help break up the oil, lol

  12. #12
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    There was probably already a film of oil and grunge coating your intake's innards from the stock PCV system.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Smoking after a run
    By Lunatikgixxer in forum External Engine
    Replies: 2
    Last Post: 11-29-2011, 02:55 PM
  2. Help: Smoking!
    By WhatUpWhatUp in forum General Help
    Replies: 5
    Last Post: 06-08-2010, 11:19 AM
  3. How soon is too soon to start smoking?
    By kickflippin1 in forum Almost Anything Goes
    Replies: 9
    Last Post: 02-11-2009, 08:53 AM
  4. Smoking @ WOT only Help!
    By kealap in forum Internal Engine
    Replies: 2
    Last Post: 01-11-2007, 07:24 PM
  5. Smoking only @ WOT. HELP!
    By kealap in forum General Help
    Replies: 5
    Last Post: 01-11-2007, 03:39 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •