Results 1 to 9 of 9

Shifting stick moves in manual car?

This is a discussion on Shifting stick moves in manual car? within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; In the past few weeks, I've noticed that my car makes a weird noise when accelerating at higher rpms ..almost ...

  1. #1
    Member Ls1_385hp_T/A's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Nor-Cal
    Posts
    543

    Black
    1999 Trans Am Ws6/M6

    Shifting stick moves in manual car?

    In the past few weeks, I've noticed that my car makes a weird noise when accelerating at higher rpms ..almost like somethings loose on the engine. I thought it might be the mounts ..but driving home today after work the shift stick started moving with acceleration?!? Not popping out of gear but moving about an inch in an upward way the faster I go. The knob did vibrate a lil more than it should before.. but I never thought too much into it until it started to noticeably move with acceleration!

    I googled this before posting, and people had said that its the motor mounts..like I thought before the stick even started to move. Do my engine mounts need replacing? Please help!
    Last edited by Ls1_385hp_T/A; 05-15-2011 at 09:56 PM.

  2. #2
    Member dav-02ws6-m6's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    VA
    Posts
    294
    2002 trans am ws6

    have you checked your transmission mount?

  3. #3
    Honor-Courage-Commitment SajoR's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Lubbock, TX
    Age
    32
    Posts
    142

    navy blue metallic
    2002 Camaro SS

    I had the same problem before, when under "jack-rabbit" acceleration, the shifter would move up about an inch as well. Turns out, it was the rear transmission mount that was bad, had to replace, the part cost me about $90 from the dealer.

    Check the tranny mounts first like dav-02ws6 said

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    May 2011
    Location
    Colorado
    Posts
    3

    Blue and silver
    2000

    Check both tranny and motor mounts.

  5. #5
    O U 8 1 2 Spaz's Avatar
    Join Date
    Nov 1999
    Location
    over here...
    Age
    39
    Posts
    25,693

    []D [] []V[] []D
    1999 trans am

    Quote Originally Posted by Tafoya View Post
    Check both tranny and motor mounts.

    this... if you got a torn trans mount it's playing hell on your motor mounts...

  6. #6
    Member TransAmX2's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Central Florida
    Age
    40
    Posts
    295

    Navy Blue, Dark Cherry
    98 M6 TA, 87 A4 TA

    +1 Tranny Mount,

    Tranny mount shot=shifter goes up and down, motor mounts shot=shifter goes right under acceleration and left under deceleration.

    Also while you are under there check your torque arm (make sure it's not ripping around the rear, no elongated bolt holes and bolts are tight, my Factory Torque arm and Tranny mount seemed to commit suscide together.

  7. #7
    She-Member jrbonds's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Central OK
    Posts
    782

    2002 WS6
    1965 Mustang

    Mine was also doing that. I replaced the tranny mount and Torque arm bushing. Got that stuff from the ws6store fairly inexpensive.

  8. #8
    Member Ls1_385hp_T/A's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Nor-Cal
    Posts
    543

    Black
    1999 Trans Am Ws6/M6

    Appreciate all the help!

    I will definitely get the transmission mounts replaced and might have to check the engine mounts as well, in case driving around like that damaged them. It felt like it was falling apart today at deceleration ("excess vibration"), so I drove fairly slowly. Its my only car

  9. #9
    Member Ls1_385hp_T/A's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Nor-Cal
    Posts
    543

    Black
    1999 Trans Am Ws6/M6

    Quote Originally Posted by TransAmX2 View Post
    +1 Tranny Mount,

    Tranny mount shot=shifter goes up and down, motor mounts shot=shifter goes right under acceleration and left under deceleration.

    Also while you are under there check your torque arm (make sure it's not ripping around the rear, no elongated bolt holes and bolts are tight, my Factory Torque arm and Tranny mount seemed to commit suscide together.
    The bold is what its doing. But that might be because of the shot tranny mounts like Spaz stated. I'll have them checked out and replaced.

    Thanks again for everybody that put an input. This forum doesn't fail to help in any way!
    Last edited by Ls1_385hp_T/A; 05-16-2011 at 10:27 PM.


Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Tranny Shifting Problems In Manual Mode
    By 1SICKT7 in forum Automatic Transmission
    Replies: 8
    Last Post: 07-25-2014, 07:19 PM
  2. Driving School that Teaches Manual Shifting
    By M-ManLA in forum Western Members
    Replies: 2
    Last Post: 07-17-2012, 08:56 AM
  3. 04 C5 A4 vs 09 350Z stick vz 370Z stick
    By Danger731 in forum Kill Stories
    Replies: 26
    Last Post: 03-27-2009, 04:03 PM
  4. manual transmission & shifting terminology
    By shady milkman in forum Manual Transmission
    Replies: 0
    Last Post: 12-04-2006, 12:09 PM
  5. Manual Tranny Stick Noise?
    By Sunset T/A in forum Manual Transmission
    Replies: 3
    Last Post: 09-19-2006, 04:23 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •