Results 1 to 17 of 17

SES codes help!!!

This is a discussion on SES codes help!!! within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; SES codes i had no problems with SES light after the header install but now all of a sudden it ...

  1. #1
    Member adham's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Newport News, VA
    Age
    28
    Posts
    467

    Navy Blue Metallic
    2000 Pontiac Trans Am

    SES codes help!!!

    SES codes
    i had no problems with SES light after the header install but now all of a sudden it is on
    i got the codes checked and it says
    02 sensor CKT no activity bank 1 sensor 1

    02 sensor CKT no activity bank 2 sensor 1

    cylinder 6 misfire detected

    Secondary air injection system malfunction

    DTC pending codes
    Secondary air injection system malfunction

    i am not worried about bad 02 sensors but i am worried about the misfire and the air injection system malfunction

    help!!
    Last edited by adham; 01-03-2006 at 11:16 AM.

  2. #2
    Member adham's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Newport News, VA
    Age
    28
    Posts
    467

    Navy Blue Metallic
    2000 Pontiac Trans Am

    help

  3. #3
    Member adham's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Newport News, VA
    Age
    28
    Posts
    467

    Navy Blue Metallic
    2000 Pontiac Trans Am

    help

  4. #4
    Member
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    nc
    Age
    31
    Posts
    290

    silver
    2000 camaro ss

    a misfire can be caused by many diff. things, everyone usually starts with the ingnition side of things, like the sparkplugs, wires, coil packs, etc, but there are many things it could be. this is a very common problem and one of the most challenging things to diagnose. good luck

  5. #5
    Member adham's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Newport News, VA
    Age
    28
    Posts
    467

    Navy Blue Metallic
    2000 Pontiac Trans Am

    well i just had plugs and wires changed
    i checked on plug and wire # 6 and i thnk it was loose
    it made a clicking sound when i pushed it in
    do u think that should take care of it?

  6. #6
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Jacksonville, FL
    Posts
    2,725
    My first thought is I'd be more worried about the two front 02's not showing ANY activity at all. P0306 (guessing) might be a loose/bad plug or wire, or it's arcing on the header (especially if the headers are SLP) buddy of mine had the same problem - we found it by starting the car in the dark. Secondary AIR codes won't hurt - do your new headers have AIR provisions/maybe you blocked them off/removed your AIR? Just my thoughts...it would be better to post the actual codes so more knowledgeable people than me can help you better.

  7. #7
    Member adham's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Newport News, VA
    Age
    28
    Posts
    467

    Navy Blue Metallic
    2000 Pontiac Trans Am

    what affeect does a misfire have on the engine?
    Last edited by adham; 01-03-2006 at 06:30 PM.

  8. #8
    Story of My Life!! BIG D's SS's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Commerce Ga
    Age
    39
    Posts
    4,995

    Black, Blue
    07 TBSS, 07 GSXR1000

    Quote Originally Posted by adham
    anyways, what affeect does a misfire have on the engine?
    Lose of power fouled plug. Engine only running on 7 cylinders not good.

  9. #9
    Member adham's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Newport News, VA
    Age
    28
    Posts
    467

    Navy Blue Metallic
    2000 Pontiac Trans Am

    what are some symptoms to a car that has 1 cylinder misfiring?
    ideling rough, sounding different, noticeable power loss......????
    anybody ever experience this before?
    help me out!

  10. #10
    Member adham's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Newport News, VA
    Age
    28
    Posts
    467

    Navy Blue Metallic
    2000 Pontiac Trans Am

    help

  11. #11
    Member
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    nc
    Age
    31
    Posts
    290

    silver
    2000 camaro ss

    haha, i am experiencing that right now. your not gonna like this and i hope this is nt whats wrong with yours. i am currently putting a new block in mine. yeah ouch. the cylinder ring is bad or something, anyways the engine has to be pulled and im just swapping blocks. yeah i went through all the trouble and money of changing plugs wires, coil packs, and injectors!!! had many diagnostics done finally figured it out. yes if you have a misfire you will have a rough idle if its bad enough. also mine smoked a little every now and then and started to really eat up some oil.

  12. #12
    Member
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    nc
    Age
    31
    Posts
    290

    silver
    2000 camaro ss

    and without a doubt you will notice a loss of power, mine got weak as hell. also a misfire can be caused by broken valve springs, head gaskets, bent pushrods, etc. the way to rule out between the two is go to a pretty reputable diagnostic guy and tell him what all you have done and if you have ruled out all ignition problems (and by the way it would be a good idea to fix the o2 problems cuz that can sometimes throw wild codes) to tell him to do a compression test, then pressurize the block if air or exhaust comes out the top around the valves then it s in the valvetrain if it comes out the exhaust then..... well.... thats what mine did. you dont want that.

  13. #13
    Member adham's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Newport News, VA
    Age
    28
    Posts
    467

    Navy Blue Metallic
    2000 Pontiac Trans Am

    i have not experineced any of that
    it idles smooth
    no smoking
    i checked on the plug wire and it wasnt in all the way, it clicked when i pushed it in
    so i went and reset the SES light and im waiting for it to come back on to see if the misfiring part is fixed
    i hope that was the solution
    Last edited by adham; 01-03-2006 at 05:37 PM.

  14. #14
    Senior Member 02z28ls1's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    near St. Louis
    Posts
    1,205

    navy blue
    2002 Z-28 Camaro M6

    Yes I think you just had a loose connection there-it clicked back on the plug and that should be that-it would have immediately reset the light.As far as the air pump-you can hear it run if you've changed the airlid when the engine is just started when cold-and as stated previously-you have to check if it's been plumbed correctly and what not.You should be concerned about your oxygen sensors working correctly because your engine cannot run properly w/out them.You will lose power and gas mileage and driveability.Check for shorted wires as previously stated .

  15. #15
    Member adham's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Newport News, VA
    Age
    28
    Posts
    467

    Navy Blue Metallic
    2000 Pontiac Trans Am

    here are the codes u asked for:
    P0134

    P0154

    P0306

    P0410

  16. #16
    Senior Member 02z28ls1's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    near St. Louis
    Posts
    1,205

    navy blue
    2002 Z-28 Camaro M6

    OK -i dont have a code key right now-its at work-but I'm sure someone will be along shortly with the answers. On some of these codes there is actually more than one good answer to what to do about it.In other words don't be surprised if you don't replace the right parts at first-it's not always as cut and dried as it would seem to be.

  17. #17
    Member adham's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Newport News, VA
    Age
    28
    Posts
    467

    Navy Blue Metallic
    2000 Pontiac Trans Am

    i just got the codes checked again after resetting it
    the misfire on cylinder 6 is gone!!
    the plug wire wasnt in all the way
    also, the two 02 sensors are fine now, those codes did not show up either
    the only thing that showed up was the secondary air injection system malfunction which is not a big deal at all

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. SES: Codes 1133 and 1153
    By c1823a in forum Computer & Tuning
    Replies: 10
    Last Post: 03-13-2008, 01:03 PM
  2. SES light Question
    By newguy WS6 in forum Computer & Tuning
    Replies: 4
    Last Post: 11-22-2005, 06:25 AM
  3. SES Light...Code Delete...Have Questions?
    By HiLL99SS in forum Computer & Tuning
    Replies: 1
    Last Post: 10-19-2005, 03:45 PM
  4. SES goes out after 2 days
    By jim_usa in forum General Help
    Replies: 6
    Last Post: 10-10-2005, 07:34 AM
  5. HELP - codes keep coming back and car is sluggish
    By ARCTICWHITE98Z28 in forum Computer & Tuning
    Replies: 2
    Last Post: 09-07-2005, 05:29 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •