Results 1 to 13 of 13

Security light is on and car still starts and drives fine

This is a discussion on Security light is on and car still starts and drives fine within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; Well yesterday my security light came on and never went back out. The car started and was running great. The ...

  1. #1
    Member stew215's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Levittown, PA
    Age
    26
    Posts
    223

    Black
    1999 trans am

    Security light is on and car still starts and drives fine

    Well yesterday my security light came on and never went back out. The car started and was running great. The light is not blinking and I am having no problems starting the car.

    So I found the VATS connector under the dash and disconnected it. The car still started. I put my meter on the 2 white wires with my key in the on position and it is reading open. So I think the wires at the ignition cylinder broke but don't know why it still starts even with it disconnected. I also tried the resistor bypass and got no results.

    I dont know enough about the security system to keep guessing the problem. I can not get the car scanned for a few more days and it is really bothering me. If anyone has a solution please let me know.

    -thanks

  2. #2
    old timer blue02Z's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Texas
    Age
    31
    Posts
    3,805

    Navy Blue Metallic
    2002 Z28

    man usually its the vats system that messes up. your gonna have to get it scanned

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    May 2011
    Location
    San Diego, CA
    Posts
    20

    Pewter
    2002 Camaro SS SLP Conv.

    Will a comprehensive performance programer provide diagnostic code defiencies for the VAT or does one have to go to a shop?

  4. #4
    Smiles for 9.5 Years cammed goat's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Paterson/Ridgewood, NJ
    Posts
    11,474

    Phantom Black Metallic
    2004 GTO M6

    I think only dealerships with a Tech II scanner can check for VATS issues.

  5. #5
    old timer blue02Z's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Texas
    Age
    31
    Posts
    3,805

    Navy Blue Metallic
    2002 Z28

    yes security issues are not government regulated like p0 codes that affect emissions. you need to get scanned by a testical 2

  6. #6
    Member stew215's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Levittown, PA
    Age
    26
    Posts
    223

    Black
    1999 trans am

    well that sucks.... I was hoping that my dads scanner at work would be able to read the code. I really don't want to take my car to a dealership.

  7. #7
    Smiles for 9.5 Years cammed goat's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Paterson/Ridgewood, NJ
    Posts
    11,474

    Phantom Black Metallic
    2004 GTO M6

    I hear ya. But those Tech IIs are expensive. You could try a local shop and ask if they have a Tech II scanner. But most likely, only dealerships have/use them.

  8. #8
    Member stew215's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Levittown, PA
    Age
    26
    Posts
    223

    Black
    1999 trans am

    My dads scanner is the snap-on VERUS ... he has no clue if it will be able to read the security but he said the scanner does a little bit more then a standard code scanner.

  9. #9
    Smiles for 9.5 Years cammed goat's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Paterson/Ridgewood, NJ
    Posts
    11,474

    Phantom Black Metallic
    2004 GTO M6

    You could try it. I know when I bought my car, it had a code for an ABS fault. I was told a Tech II could only read that code. I hooked up a SOLUS scanner and it read the code. I was able to make a few adjustments to my right rear ABS sensor and all is good. This was over 2 years ago. So, ya never know if other scanners can read OBD II.

  10. #10
    Member stew215's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Levittown, PA
    Age
    26
    Posts
    223

    Black
    1999 trans am

    I think I will be seeing him tomorrow so we will find out. I just hate dealerships haha

  11. #11
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,998

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    Quote Originally Posted by stew215 View Post
    So I think the wires at the ignition cylinder broke but don't know why it still starts even with it disconnected.

    -thanks
    Its in Fail-Enable mode, which usually means it failed after the car was already started and running. And usually it'll stay in Fail-Enable mode forever or until the battery is disconnected or the code is cleared out.
    Fail-Enable means a fault was detected, the light is on, but the car will still start. Its kinda like a poor man's VATS bypass

  12. #12
    Member stew215's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Levittown, PA
    Age
    26
    Posts
    223

    Black
    1999 trans am

    My dads scanner could not read the code .... I left the battery off all night and nothing has happened so now I'm off to find a tech 2 scanner.

  13. #13
    Smiles for 9.5 Years cammed goat's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Paterson/Ridgewood, NJ
    Posts
    11,474

    Phantom Black Metallic
    2004 GTO M6

    Ok. Those things are $$$

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Security Light
    By thechad125 in forum General Help
    Replies: 5
    Last Post: 01-26-2012, 12:31 AM
  2. Help: SES light on but diagnostics says engine fine
    By Gale8706 in forum Internal Engine
    Replies: 17
    Last Post: 11-10-2011, 02:54 AM
  3. Security light stays on, but car runs fine???
    By nosvet in forum General Help
    Replies: 5
    Last Post: 06-08-2008, 07:14 PM
  4. just got my car runs fine but it has the check engine light on
    By purplebat66 in forum Internal Engine
    Replies: 1
    Last Post: 08-28-2007, 08:03 PM
  5. Starts fine, but won't stay running (help)
    By scheier in forum General Help
    Replies: 52
    Last Post: 01-19-2006, 03:39 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •