Results 1 to 11 of 11

Rough Idle Conspiracy?

This is a discussion on Rough Idle Conspiracy? within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; Has anyone else noticed a large number of people with rough idles, problems with spark (plugs, wires, or coils), or ...

  1. #1
    Member SR71's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Irving, TX
    Age
    36
    Posts
    105

    Black
    1998 Trans Am, 2007 TB SS

    Rough Idle Conspiracy?

    Has anyone else noticed a large number of people with rough idles, problems with spark (plugs, wires, or coils), or fuel problems (pumps to filters)? Recently one my brothers (01' SS) had to have all of his plugs and wires replaced because they were burned out, my other brother (02' Mustang GT) had to have a coil replaced because his car was misfiring, and now my car is idling like crap and is acting like it wants to cut off. All our cars did this within three weeks of each other and just the other day, my girlfriend's car was "stumbling" while idling. I've also noticed a handful of threads popping up on this board lately, including one I started myself about similar problems. Am I the only one who's noticed this? Any thoughts on what it could be or just coincidence? Possibly the gas, because I have noticed that the higher prices get, the shorter it lasts.

  2. #2
    Hemi Destroyer 98-LS1's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Knoxvegas, Vol country Tennessee
    Posts
    1,112

    Sebring Silver
    98 Z-28 camaro

    My car has always idled a little rough, especially after the header install. It runs like a scalded dog but shakes a little when idling. I've kinda wandered the same, sometimes it sounds like my car is trying to find a good RPM to idle at.
    98 Z-28 camaro
    A4

  3. #3
    Member mikeaford's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Fredericksburg Va
    Age
    41
    Posts
    151

    Pewter
    01 Trans Am

    I too suffer from the idle almost like my engine is lacking power! I use to idle right at 800 now when it comes down it stops at 1K rpm for 2-3 seconds then drops to 800. I cleaned the MAF because it was dropping to 500 then up to 800? MAF issue still - is there any way to test this? Man I have new plugs wires new TPS sensor what's next. I think I'm going to have a shop run a power test on the motor to see if one cylinder is pulling less than the others than go from there. Can most any shop do that???

  4. #4
    Member LS1Z28's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Lake Elsinore,CA
    Posts
    280
    Camaro

    All 98-99 LS1's ran rough because they had the bigger cam. GM went to a different cam profile in 2000 because of the complaints they had about the idle quality.

  5. #5
    SUPREME member-oderator oneBADDz's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Lost in Texas
    Age
    33
    Posts
    2,683

    Custom Slate Blue
    99 B4C

    basic maintenence

  6. #6
    Member mikeaford's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Fredericksburg Va
    Age
    41
    Posts
    151

    Pewter
    01 Trans Am

    I've done all basic maintanance though and I have an 01 with the M6?? Oh well I just can't figure it all out - even with a little help from you. I'll be turning it over to a shop soon - but it's running for now...

  7. #7
    Member SR71's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Irving, TX
    Age
    36
    Posts
    105

    Black
    1998 Trans Am, 2007 TB SS

    I think I'll soon have to go to a shop soon myself. I changed everything I can think off, couldn't find a vacuum leak, and I cleaned the MAF but it still has "miss" every now and again. It sucks. Mikeaford, have you tried to unhook your MAF with the car running and see if your idle smooths out?

  8. #8
    Member SR71's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Irving, TX
    Age
    36
    Posts
    105

    Black
    1998 Trans Am, 2007 TB SS

    And my car always idled rather smoothly until about a month ago, now it's acting like my ex-girlfriend.

  9. #9
    Slow'er'Ass Mr. Luos's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Thornton, CO
    Posts
    23,785

    Red Tint Jewelcoat
    2008 Trailblazer SS

    Mine idles rough.
    2008 Trailblazer SS
    Yank PTB3600, Kooks 1 7/8" LT's, 4" intake, E-fans, Magnaflow, Sonnax kit, tranny cooler, tune.
    Lowered, HID's, tinted.

    1999 Pontiac Trans Am WS.6 #1747 SOLD
    531.1 RWHP 481.3 FT/Pounds all motor.

  10. #10
    maroonZ
    Guest
    Did you descreen the MAF or put on ported MAF ends?

    I read a technical article that said removing the the screen or porting/using ported MAF ends may cause stumbling under acceleration or rough idle or both. It has something to do with laminar airflow and the MAF being designed to work with the airflow coming through the screen.

  11. #11
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,468

    98 Formula
    06 duramax

    I think it's mostly because these cars are starting to see some miles now and the fact that it's an LS1. I have a 98 LS1 f-body and an 04 LS1 GTO and they both idle rough compared to import 4 bangers. Just the nature of the beast and I love every minute of it.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •