Results 1 to 18 of 18

right rpm at idle???

This is a discussion on right rpm at idle??? within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; my 99 t/a idles at about 750 rpm is this normal what is engine idle set at...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    May 2007
    Location
    virgina
    Posts
    44

    black
    99 trans am

    right rpm at idle???

    my 99 t/a idles at about 750 rpm is this normal what is engine idle set at

  2. #2
    The Bandit Wesman's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    NJ
    Posts
    4,033

    SGM
    1998 Trans Am WS6

    Manual or automatic?? That makes a difference. My M6 idles at around 1,000RPM, I believe thats normal for a manual LS1.

  3. #3
    Member Empatho's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    San Diego
    Posts
    361

    Pewter
    02 Z28

    mine is auto and it idles at 600 rpm
    2002 Z28 Auto (3.23 gears)
    Mods
    Lid, UD pulley, Shift Kit, 160 Thermo, Y-pipe, Panhard, TB bypass, Bellow, K&N, Strut Brace, Flowmaster, weight reduction.

  4. #4
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ATCharming's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Rockford, IL
    Age
    26
    Posts
    8,303

    Silver
    2000 Camaro SS

    my car idles at 1k, sometimes 1500, sometimes 2200 rpms. it just decides how fast it feels like the engine shouldbe going.

    but mines a thirdgen... my dads 05 colorado sits at about 700 once in a while. it shouldnt be a problem... if it doesnt die, ur fine

  5. #5
    Firebird Encyclopedia 9T8W66's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    St. Clair Shores. Michigan
    Age
    49
    Posts
    1,605

    Navy Blue Metallic
    `98 Formula M6 HdTp

    I've never seen a Factory Tach that read right, My tach has read 1000 rpm at idle since the car was new, but I had the car on a Tech II scanner before and it read around 800 rpm.
    Craig
    Semi Retired Street Racer
    2012 Lava Red Mustang GT Coupe Brembo/3.73's
    Build Date 3/17/11, Last Lava Red GT

    Gone but not forgoten
    NBM `98 Formula M6 HdTp
    1 of 1 Build Date 3/12/98

  6. #6
    Member
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    STL
    Posts
    126

    RED
    2001 CAMARO Z

    m6 here and at 700-800

  7. #7
    Senior Member SeVeReDiStOrTiOn's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Roseville, CA
    Posts
    8,164

    05 Wrangler
    00 Z28 sold :-(

    In gear 750 is a little high for a automatic...mine idled around 550 in gear at running temp and so does my truck. You could always clean the IAC valve just for shits and giggles...other then that it has to be tuned through software to change the idle.

  8. #8
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ATCharming's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Rockford, IL
    Age
    26
    Posts
    8,303

    Silver
    2000 Camaro SS

    Quote Originally Posted by SeVeReDiStOrTiOn View Post
    In gear 750 is a little high for a automatic...mine idled around 550 in gear at running temp and so does my truck. You could always clean the IAC valve just for shits and giggles...other then that it has to be tuned through software to change the idle.
    ? im confused. my car goes down in rpms when in gear at idle

    in park or neutral it sits at like 2k sometimes, but in drive its always at 1k

  9. #9
    Member jimmy77611's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Here
    Age
    41
    Posts
    156

    Red
    2000 Z28

    Quote Originally Posted by ATCharming View Post
    my car idles at 1k, sometimes 1500, sometimes 2200 rpms. it just decides how fast it feels like the engine shouldbe going.

    but mines a thirdgen... my dads 05 colorado sits at about 700 once in a while. it shouldnt be a problem... if it doesnt die, ur fine
    Your throttle body probably needs to be removed and cleaned out, including the iac and all of the vacuum ports. I'd check for vacuum leaks also.

  10. #10
    Senior Member SeVeReDiStOrTiOn's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Roseville, CA
    Posts
    8,164

    05 Wrangler
    00 Z28 sold :-(

    Quote Originally Posted by ATCharming View Post
    ? im confused. my car goes down in rpms when in gear at idle

    in park or neutral it sits at like 2k sometimes, but in drive its always at 1k
    My old 92 silverado had the same engine as your maro except it was a 350...it idled about 600 in gear when warm and about 900 out of gear. It sounds like someone raised your idle for some reason or there's a problem/leak somewhere..i'd spray carb cleaner all around the TBI unit and the manifold to check for vacuum leaks.

  11. #11
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ATCharming's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Rockford, IL
    Age
    26
    Posts
    8,303

    Silver
    2000 Camaro SS

    Quote Originally Posted by SeVeReDiStOrTiOn View Post
    My old 92 silverado had the same engine as your maro except it was a 350...it idled about 600 in gear when warm and about 900 out of gear. It sounds like someone raised your idle for some reason or there's a problem/leak somewhere..i'd spray carb cleaner all around the TBI unit and the manifold to check for vacuum leaks.
    well.... id have to take the tbi unit off to spray it right? that shit CANT get into the engine... right?
    if so, im not gonna bother. i got someone comin to look at it tomorrow and its not a problem yet. ill just tell him about it

    thanks for the info tho. ill def. keep it in mind
    also, my tach might just be off cuz it shifts at 6500rpms when it should be shifting at 5k...

  12. #12
    Member Empatho's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    San Diego
    Posts
    361

    Pewter
    02 Z28

    mine shifts around 6200 rpm give or take, maybe yours had a tune done by a previous owner.

  13. #13
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ATCharming's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Rockford, IL
    Age
    26
    Posts
    8,303

    Silver
    2000 Camaro SS

    Quote Originally Posted by Empatho View Post
    mine shifts around 6200 rpm give or take, maybe yours had a tune done by a previous owner.
    mine is a thirdgen. should never shift that high

  14. #14
    Member Empatho's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    San Diego
    Posts
    361

    Pewter
    02 Z28

    thats when Im going wot lol I have an LS1 and I remember that my friends LT1 would shift around the 6000 RPM

  15. #15
    Retired NOT tired SteveC's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Poway, Ca
    Posts
    1,126

    SOM
    2001 Z28 (Sara)

    Thumbs up

    Quote Originally Posted by jimmy77611 View Post
    Your throttle body probably needs to be removed and cleaned out, including the iac and all of the vacuum ports. I'd check for vacuum leaks also.
    I strongly second that opinion, it sound like the throttle plate is sticking open partially.

    SteveC

  16. #16
    STAY PUFT thecorrectformula's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Delaware, OH
    Age
    30
    Posts
    678

    Navy Blue Metallic
    98 Formula

    Mines at 1,100 at idle but I'm cammed
    98 Formula M6, Hurst Billet Shifter, Zr-1 Wheels, Eibach Pro-Kit,
    BMR Lower Trailing Arms, Adjustible Panhard Bar

    Custom Tune with Speed Density, 918's, Manly Pushrods
    400 Cam (.226/.226 .591/.591),Ported oil Pump
    Pacesetter LT's/ORY, Magnaflow Catback.

  17. #17
    Junior Member
    Join Date
    May 2007
    Location
    Ohio
    Posts
    7
    Hey my tach says arount 450 at idle but sounds fine. I wouldn't go by the tach there not right

  18. #18
    tattoo artist,esquire sic2001's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Huntington Beach, California
    Age
    48
    Posts
    416

    navy blue metallic
    2001 trans am

    which vaccum lines are we talking about? Any pics? My tach is off but I suspect the 1st owner when he put the white face gauges on. Id still like to checj the vaccum lines though if theres pics

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. idle issues... idle high. unplugged tps runs good?
    By okiels1 in forum Firebird / WS6
    Replies: 2
    Last Post: 12-31-2016, 04:36 AM
  2. How To Fix Idle Problems - Idle Time
    By Ed Blown Vert in forum Firebird / WS6
    Replies: 0
    Last Post: 04-05-2012, 08:50 PM
  3. Help: intermittant rough idle, off idle hesitation
    By Matto4785 in forum General Help
    Replies: 1
    Last Post: 09-21-2009, 06:12 AM
  4. Need help with idle...
    By Cagefighter in forum Camaro / SS
    Replies: 8
    Last Post: 03-24-2009, 10:05 PM
  5. What is your idle?
    By Wheeler99WS6 in forum Internal Engine
    Replies: 22
    Last Post: 10-19-2006, 02:32 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •