Results 1 to 7 of 7

Rear Chassis/suspension "popping" noise

This is a discussion on Rear Chassis/suspension "popping" noise within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; Hi all, Anyone ever hear a "popping" noise from the cars rear chassis/suspension when their cars weight shifts? I notice ...

  1. #1
    Senior Member Whamhammer's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Bel Air, Maryland
    Posts
    1,330

    Silver
    '02 Trans Am WS-6, 6M

    Rear Chassis/suspension "popping" noise

    Hi all,

    Anyone ever hear a "popping" noise from the cars rear chassis/suspension when their cars weight shifts?

    I notice it the most when I am parked "nose-in" and I pull out of the spot in reverse, turning left. When the car pretty much comes to a stop, after the 90' turn, I hear "popping" sound as if the suspension all of a sudden has lost tension between two components.

    This sound has been there before and after relacement of the panhard rod, LCA's and winter and summer tires.

  2. #2
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,511

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    You check the rubber dampener for the rear springs? If they deteriorate that can make noise.

    I would make sure all suspension bolts/nuts are tighten.

  3. #3
    Senior Member Whamhammer's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Bel Air, Maryland
    Posts
    1,330

    Silver
    '02 Trans Am WS-6, 6M

    Quote Originally Posted by SMWS6TA View Post
    You check the rubber dampener for the rear springs? If they deteriorate that can make noise.

    I would make sure all suspension bolts/nuts are tighten.
    I can't remember, off-hand, does the suspension have an upper and lower spring dampener, and are they visible with out putting the car on a lift?

  4. #4
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,511

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    It's at the top of the spring that is between the spring and the body.


    You'll at the least need to lift it on stands. Let the rear hang, remove the bottom shock nut and pull the spring to get to it.

  5. #5
    Senior Member Whamhammer's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Bel Air, Maryland
    Posts
    1,330

    Silver
    '02 Trans Am WS-6, 6M

    Quote Originally Posted by SMWS6TA View Post
    It's at the top of the spring that is between the spring and the body.


    You'll at the least need to lift it on stands. Let the rear hang, remove the bottom shock nut and pull the spring to get to it.
    Thanks for the info on that. If it is the dampers, I can't believe that the shop that replaced my shocks didnt check them (especially after I specifically asked them to check all of the rubber when they did the work).

    I don't think I want to have the shock disconnected from the suspension in my angled driveway. I might have to try this other shock. Are there any good brands (that dont cost an arm and a leg) for these? I think I will have a shop replace the upper and lower dampers. I figured it was the sway bar bushings or isolstors/dampers. Wasnt too much else left

  6. #6
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,511

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    Rear Chassis/suspension "popping" noise

    Still could be. I just know it's sometimes overlooked.
    http://www.ls1.com/forums/f7/my-6-liter-build-174257/

    http://www.ls1.com/forums/f8/my-8-8-rear-build-165553/

    6.0L Block - Forged 403 built, breaking it in , Polluter Stg3 Cam, FAST 102mm Intake, NW102 TB, MSD wires, NGK TR6 plugs, Truck Coil Packs, LS3 Fuel Injectors, CC Pacesetter LT Headers, TS&P ORY, QTP e-Cutout, Magnaflow Muffler, 104mm Air Lid & Line Lock, Catch Can, Stage 2 T56 w/Viper shaft, PRO 5.0 Shifter, Tick MC, Monster Stg 4 Clutch, QT SFI BH, MWC DSL, UMI: SFC, PHB, LCA's, LCA Relocation Brackets & TA, Hotchkis Springs (1" Drop), YR1 Snowflake Wheels wrapped in NT555 tires & Custom Fab Ford 8.8 rear w/4.10 Yukon Gears, WSQ Hood, 3"CM Strange Eng Drive Shaft.

    Horsepower never lies, but is often lied about!

  7. #7
    Senior Member Whamhammer's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Bel Air, Maryland
    Posts
    1,330

    Silver
    '02 Trans Am WS-6, 6M

    Quote Originally Posted by SMWS6TA View Post
    Still could be. I just know it's sometimes overlooked.
    Im going to try to replace the bump stops this weekend, if I can get to do the bump stops, I'll knock out the sway bar end links too. Still have a full set of those in my inventory

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Popping noise coming from suspension
    By iceman504 in forum Suspension and Handling
    Replies: 4
    Last Post: 11-05-2010, 09:26 AM
  2. front suspension popping noise
    By godless-phoenix in forum Suspension and Handling
    Replies: 21
    Last Post: 03-31-2010, 12:20 AM
  3. FS: Red 94 Z28 CLEAN "Rolling Chassis" - Californi
    By tireburnin in forum Vehicles For Sale / Trade
    Replies: 0
    Last Post: 06-04-2009, 06:41 AM
  4. 1969 Firebird "Little Big Chief" Chassis Dyno Test
    By Ed Blown Vert in forum Firebird / WS6
    Replies: 0
    Last Post: 07-21-2008, 08:00 AM
  5. Accelerating problem and "popping noise"
    By 94camm in forum General Help
    Replies: 2
    Last Post: 10-05-2005, 09:38 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •