Results 1 to 16 of 16

Random no start

This is a discussion on Random no start within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; My 2001 SS just randomly won't start whenever it feels like it. It leaves me stranded whenever and it only ...

  1. #1
    Steph my1stss's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    NJ
    Age
    37
    Posts
    77

    Black
    2001 camaro ss #4168

    Random no start

    My 2001 SS just randomly won't start whenever it feels like it. It leaves me stranded whenever and it only does it every once in a while, even had it towed home once and it started rite up after being dropped off. So frustrated we changed the relays under the hood and it didn't happen for like five months until this morning. It just clicks everything powers up but it won't turn over just makes a clicking seems like you can hear it behind the radio. Does anyone know anything about this issue? Please help!
    Mama Steph

  2. #2
    Member
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    hawaii
    Posts
    117

    black
    2001 camaro ss

    do u loose power when u hear the click ? i would start checking everything going to the starter ie fuse, relay, power wires, and ground wires. i have seen fuses that appear to be good but have a crack in the plastic cause intermittent problems. pull wires to starter and check for security, and corrosion do the same at the battery. make sure contacts are shiny. also check the wires themselves from the battery to the starter u can get corrosion inside the wires from the battery. sounds like a bad connection either from being loose or corrosion. clicking is probably a relay that normally clicks but u dont notice because the car turning over drowns it out.

    let me know what u find

  3. #3
    Steph my1stss's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    NJ
    Age
    37
    Posts
    77

    Black
    2001 camaro ss #4168

    I went out and turned the key and it started rite up, like I said its so random I always know it will start again just wish I could pin point exactly what causes it. It probably won't happen again for months but it also could leave me stranded at any given time.

  4. #4
    Steph my1stss's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    NJ
    Age
    37
    Posts
    77

    Black
    2001 camaro ss #4168

    It doesn't lose power it just doesn't do anything its almost like a security glich or something shuts down the whole car.

  5. #5
    None Shall Pass Knight's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    East of Cleveland, Ohio
    Posts
    3,828

    Black
    99 WS.6 - Modified

    Have you done the VATS bypass yet? It's possible that could be causing your problem.

    How to Bypass your VATS
    Last edited by Knight; 01-07-2012 at 08:31 PM.

  6. #6
    ʢ ൧ ൨ ൩ ൪ ൫ ൬ ൭ ൮Ր Ց Ւ Փ Smittro's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Pittsburgh
    Posts
    9,965

    White
    2008 Hummer H3

    Quote Originally Posted by Knight View Post
    Have you done the VATS bypass yet? It's possible that could be causing your problem.

    How to Bypass your VATS
    This..

    Good way to tell is sometimes the Security light will flash, or stay on steady for an extended period of time.

    If you don't want to bypass the VATS system, I'd start by checking the ignition switch, and possibly the wireing that runs down along the column.

  7. #7
    Electrical Engineer KMdef9's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    North of the Motorcity
    Posts
    2,611

    Custom Swirly Black
    2001 WS6 M6

    Are you a manual transmission?

    If so, and you have no security light, it could be your neutral saftey switch.

  8. #8
    Steph my1stss's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    NJ
    Age
    37
    Posts
    77

    Black
    2001 camaro ss #4168

    No its automatic, think ill have hubby try the VAT thing and hope that that's a good first start ....thanks guys!

  9. #9
    ʢ ൧ ൨ ൩ ൪ ൫ ൬ ൭ ൮Ր Ց Ւ Փ Smittro's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Pittsburgh
    Posts
    9,965

    White
    2008 Hummer H3

    Automatics also have a neutral safety switch as well.

    Usually located under the gear shifter center console bolted to the gear change mechanism.

    It only permits the vehicle to be started in Park, and Neutral..
    :\Users\Steven\Pictures\d6ftg5nh.gif


    Suggestion: If you are particularly irritated by another member's posting habits and are constantly fighting the urge to flame them, you can click on that person's profile, and select "Add to ignore list." This will make that person's posts invisible to you.

  10. #10
    Steph my1stss's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    NJ
    Age
    37
    Posts
    77

    Black
    2001 camaro ss #4168

    Thanks any info is appreciated

  11. #11
    Steph my1stss's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    NJ
    Age
    37
    Posts
    77

    Black
    2001 camaro ss #4168

    Ok guys I have another question, if you do this bypass you don't ever need to change out the ignition cylinoid? Also would installing a remote start solve anything or would bypassing the VAT system be an issue later when I do want to install a remote start? Just a thought I am still having issues and its just getting more frequent.

  12. #12
    Senior Member Lunatikgixxer's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    St Pete, FL
    Posts
    1,429

    Bat mobile black
    2000 Trans am WS6 M6

    Ok hold on you never fully clarified and said your security light is on or flashing. First off, is it? If it is, then do the VATS bypass and you will be fixed up, you dont have to remove the solenoid all you have to do is cut into two wires and solder a small resistor to it, of course it has to match your ohms from the chip on your key. If that is not it, then ive had your problem one time before. My car would randomly not start and some days it would start up just fine. I drove it one day all day fine and stopped at a gas station and bam, it didnt want to start. I had to wait about 45 minutes and then it started up fine once again. It turned out to be the starter. I replaced it (pretty easy install) and i never had a problem since. Autozone said it wasnt putting out enough power to crank the motor.

  13. #13
    Steph my1stss's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    NJ
    Age
    37
    Posts
    77

    Black
    2001 camaro ss #4168

    The security light flashes at first but then goes away. This happened to me the first time in the summer, we replaced the relay and it didnt happen again until about two weeks ago. Hubby said its not the starter hes pretty sure. It is now happening more frequently though, so its definately something thats going bad and getting worse. Hes going to try bypassing the vats system this week, i guess we will see what happens and go from there. I eventually want to install a remote start anyway, from what i hear this resister needs to be done when they install that anyway.

  14. #14
    Senior Member kenro23's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Houston
    Posts
    1,062

    Pewter
    '00 SS

    I have had this problem in the past with the security light staying on. I didnt know about the VATS bypass till now. All I do is turn the key on and wait for the security light to go out (not long at all) then start the car. Never have that problem anymore.

    Not saying thats a fix, just works for me.
    Suspension: Lower control arms (Spohn), Drive shaft safety loop, Torque arm (Edlebrock), Strut tower brace, Panhard Bar (BMR)

    Under the Hood: Smooth bellows, Lid, Catch can, LT Headers, ORY, AIR/EGR delete, Poly engine/transmission mounts,

    Exterior: Painted brake calipers (Red), Halo “Spyder” Headlights w/matching parking/turn signals (Black)

  15. #15
    Member planemech2's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Greybull, Wy.
    Age
    71
    Posts
    119

    Black/Black/Black
    2000 Camaro SS Vert #5301

    Had the same problem on my '92 S10. The nut on the starter hot stud was loose and the cable lug was laying on the threads. make sure all connections are tight and no corrosion under battery positive lead.

  16. #16
    Senior Member redbird555's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    pompano beach florida
    Age
    27
    Posts
    1,008
    2002 Camaro Z/28 Pewter

    Quote Originally Posted by my1stss View Post
    The security light flashes at first but then goes away. This happened to me the first time in the summer, we replaced the relay and it didnt happen again until about two weeks ago. Hubby said its not the starter hes pretty sure. It is now happening more frequently though, so its definately something thats going bad and getting worse. Hes going to try bypassing the vats system this week, i guess we will see what happens and go from there. I eventually want to install a remote start anyway, from what i hear this resister needs to be done when they install that anyway.
    I recently had a very similar issue. Started out with just a random dead key sometimes, radio would come on but no crank at all. At first it only happen once every couple of months but like you said it got progressively worse. I didnt think it was a starter either because usually they give some warning signs and you can usually hear the starter solenoid click over which mine didnt. Finally one day it left me stranded in my driveway and once I whacked the starter with a hammer (old way to test the starter) the car fired right up. A new starter and I've been problem free since. Just some food for thought I had never seen a starter behave like mine did when it went bad so it still might be your issue.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Car wont start at random times
    By Lunatikgixxer in forum General Help
    Replies: 18
    Last Post: 06-24-2011, 09:45 PM
  2. Random ?s
    By BashamWS6 in forum General Help
    Replies: 32
    Last Post: 05-23-2011, 10:32 AM
  3. Random questions about Remote Start
    By SajoR in forum Stereo and Electronics
    Replies: 6
    Last Post: 11-03-2010, 09:53 AM
  4. Cold Start/Warm Start Problem
    By I'mLS1John in forum General Help
    Replies: 11
    Last Post: 02-23-2007, 08:11 PM
  5. Cold Start/Warm Start Problem
    By I'mLS1John in forum New Member Introductions
    Replies: 0
    Last Post: 02-22-2007, 06:26 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •