Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 22

Ported throttle body!

This is a discussion on Ported throttle body! within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; i know this has been talked about but never quite got an answer from my findings... I cant even figure ...

  1. #1
    Member My00Z28's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Holland, MI/Lima, OH
    Age
    26
    Posts
    822

    Red
    2000 Camaro Z28 A4

    Ported throttle body!

    i know this has been talked about but never quite got an answer from my findings...
    I cant even figure out whats going on lol....
    ok heres my problem.
    I installed a ported throttle body from "Portz Speed and Performance" looks great but my problem is that it idles at like 1500rpm in neutral coasting and only drops after a couple seconds after i stop... in park i can rev the car perfectly and it drops asap and idles perfect... but it will actually increase my speed while in drive from the idle?

    any ideas? iv rechecked my IAC O-ring and its in good shape iv sprayed carb spay around it and there are no leaks....

    Heres a couple pictures!

    SLP lid w/K&N Filter, Free-Mods, LT-Headers, ORY-Pipe, V-Force Muffler, Frost Tune, AIR/EGR Delete, SFCs, Ported TB

    My00Z28-----2000/Z28--------2.0331---8.4118 @ 86.83----12.9856 @ 107.15----NA------10/11

  2. #2
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,511

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    check the idle screw. Do yourself a favor and flip it. The head is on the underside and it will require you to take the TB off for adjustments if you don't flip it to the other side.

  3. #3
    Member My00Z28's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Holland, MI/Lima, OH
    Age
    26
    Posts
    822

    Red
    2000 Camaro Z28 A4

    Quote Originally Posted by SMWS6TA View Post
    check the idle screw. Do yourself a favor and flip it. The head is on the underside and it will require you to take the TB off for adjustments if you don't flip it to the other side.
    alright ill try that first it looked good where it was but maybe its too high

  4. #4
    Member My00Z28's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Holland, MI/Lima, OH
    Age
    26
    Posts
    822

    Red
    2000 Camaro Z28 A4

    pulled off throttle body and removed idle screw and looked into the light and this is what i see!

    is that acceptable?

  5. #5
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,511

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    wow you or they took a little to much. Mine is ported and I don't have light like yours.


    Do you still have your stock TB? If so swap the blade form it to this one. See if that helps. They may have grind the blade too.

  6. #6
    Smiles for 9.5 Years cammed goat's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Paterson/Ridgewood, NJ
    Posts
    11,474

    Phantom Black Metallic
    2004 GTO M6

    Yep. That's an air leak right there. Keep us posted. Seeing threads like this make me opt for an 80mm throttlebody.

  7. #7
    Member My00Z28's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Holland, MI/Lima, OH
    Age
    26
    Posts
    822

    Red
    2000 Camaro Z28 A4

    ok well i didnt swap the blade yet but when i was resetting my pcm i for some reason pulled back on the throttle cam and the stupid thing closed more so i adjusted the cable and it closes all the way and the idle has dropped.... but now with it adjusted i can no longer open to full throttle unless i do it manually how may i fix this?
    Last edited by My00Z28; 09-28-2011 at 01:33 PM.

  8. #8
    Member My00Z28's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Holland, MI/Lima, OH
    Age
    26
    Posts
    822

    Red
    2000 Camaro Z28 A4

    also just got an email back from seller and he says he can port out another throttle body and send her out upon return of this one.... should i do that or keep it? or what? lol

    Thanks for the help btw

  9. #9
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Looks like someone got carried away on the port job. I would swap it out for one that the blade fits better in at the throat.

  10. #10
    Member My00Z28's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Holland, MI/Lima, OH
    Age
    26
    Posts
    822

    Red
    2000 Camaro Z28 A4

    alright well i am going to send this guy back monday already have it all set with the seller and he is going to send me another

  11. #11
    Smiles for 9.5 Years cammed goat's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Paterson/Ridgewood, NJ
    Posts
    11,474

    Phantom Black Metallic
    2004 GTO M6

    Quote Originally Posted by My00Z28 View Post
    ok well i didnt swap the blade yet but when i was resetting my pcm i for some reason pulled back on the throttle cam and the stupid thing closed more so i adjusted the cable and it closes all the way and the idle has dropped.... but now with it adjusted i can no longer open to full throttle unless i do it manually how may i fix this?
    I don't think our throttlebodies are supposed to open all the way.

  12. #12
    Member My00Z28's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Holland, MI/Lima, OH
    Age
    26
    Posts
    822

    Red
    2000 Camaro Z28 A4

    then what would be the point of the bump stop mod lol...

  13. #13
    Member My00Z28's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Holland, MI/Lima, OH
    Age
    26
    Posts
    822

    Red
    2000 Camaro Z28 A4

    Maybe someone can help me with this if i explain it more i got the throttle body to work for now till i get the new one in by lowering my idle screw and adjusting my TCS box to TB cable but now i cant seem to go WOT now it comes about 1/4" away from the bump stop mod iv tried adjusting the pedal to TCS and that didnt help neither... after investigating for awhile i think i may have found the problem. it looks/sounds like the TCS is stopping the too soon i need it to turn about 1/4" more but there seems to be a stop in there? any ideas cause i will have this problem with the new TB also probably....

  14. #14
    Senior Member 98maro's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    north bay california
    Age
    28
    Posts
    2,973

    Black
    00 camaro ss M6 #6695

    On my 98 Z had the same problem, I had to swap the stock one back.
    On my 00 ss bought another potted tb but the second one cane with a rubber ring for one of the sensors on the side of the tb.
    Never had any issues with that "gasket" and the first one I bought did not came with it.
    You could try that

  15. #15
    Member My00Z28's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Holland, MI/Lima, OH
    Age
    26
    Posts
    822

    Red
    2000 Camaro Z28 A4

    Quote Originally Posted by 98maro View Post
    On my 98 Z had the same problem, I had to swap the stock one back.
    On my 00 ss bought another potted tb but the second one cane with a rubber ring for one of the sensors on the side of the tb.
    Never had any issues with that "gasket" and the first one I bought did not came with it.
    You could try that
    if your talking about the IAC sensor O-ring i made sure that was there!

  16. #16
    Smiles for 9.5 Years cammed goat's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Paterson/Ridgewood, NJ
    Posts
    11,474

    Phantom Black Metallic
    2004 GTO M6

    Oh. So you DID do the throttlebody stop mod. I don't know what else to do if you already did the mod. So you still have slack in the cable then?

  17. #17
    Member My00Z28's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Holland, MI/Lima, OH
    Age
    26
    Posts
    822

    Red
    2000 Camaro Z28 A4

    Ya I didn't do it bought it that way... but I found that there is a stop on the bottom of the tcs so I cut half of it off so that would allow the cam to turn more so now I can get wot

  18. #18
    Junior Member black2kSS's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    cheektowaga, ny
    Posts
    96

    black
    2000 camaro ss

    looking at the pictue it looks like your idle bleed hole has been drilled too. i bought a ported tb off ebay and found that the bleed had been drilled larger. put my old blade on and it still has the same thing you are seeing. mines a stick so not that big of a deal but i can see how on an auto it would be annoying.

  19. #19
    Member bryceslu's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Chicago, IL
    Posts
    467

    Black
    00 NHRA Formula

    That little bit of light you see is not a big deal. You are going to have to make sure the blade is fully closed at idle with the screw and you also have to do the TPS relearn procedure.

    Also you should be able to adjust the throttle cable itself to make sure its going fully open at WOT. There should be a little clip on the throttle body line about 1.5 ft back from the TB that you use to adjust for slack.

  20. #20
    Member My00Z28's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Holland, MI/Lima, OH
    Age
    26
    Posts
    822

    Red
    2000 Camaro Z28 A4

    Well throttle body is in the mail back to the seller he is going to send me a new one...

    I fully adjusted everything that I could the picture was taken with the throttle screw completly removed car still wanted to idle high..

    Inorder to get WOT I had to grind down the stop of the traction control box to allow the throttle to be pulled more...

    Also reset the computer to relearn idle and reset the tps
    Last edited by My00Z28; 10-05-2011 at 10:27 AM.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. ported throttle body
    By jinouk67 in forum GTO
    Replies: 5
    Last Post: 06-26-2007, 06:25 PM
  2. FS: Ported Throttle Body
    By 777 in forum Parts For Sale / Trade
    Replies: 13
    Last Post: 08-16-2006, 11:00 AM
  3. SLP LS6 intake, Whisper Lid, Ported Throttle body, Ported MAF
    By cru ss n in forum Parts For Sale / Trade
    Replies: 15
    Last Post: 05-24-2006, 09:22 AM
  4. Where to get a ported throttle body from???
    By inneedofls1 in forum External Engine
    Replies: 2
    Last Post: 04-18-2006, 12:00 PM
  5. WTB: SLP LS1 Ported Throttle Body
    By Tims GTO in forum Parts Wanted / Trade
    Replies: 0
    Last Post: 02-26-2006, 03:11 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •