Results 1 to 9 of 9

Pinging

This is a discussion on Pinging within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; At my last fill-up I added a bottle of Wynn's Fuel System Cleaner (injector cleaner) to the tank and now, ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    London, UK
    Posts
    18

    Pewter
    2001 Camaro Z28

    Pinging

    At my last fill-up I added a bottle of Wynn's Fuel System Cleaner (injector cleaner) to the tank and now, after about half the tank has gone, I've started to notice some mild pinging (pinking/detonation) when accelerating. Strangely, this seems to be happening unde mild accleration, but I don't notice it if I floor-it.

    I'm sure this must be linked to me having added-in the Wynn's because it was definitely not happening before. Basically, I'd be grateful for any advice on what to do next. Do you think the Wynn's has caused this problem and what do I need to do to get rid of the pinging?

  2. #2
    Nuclear Cat Will End All LS1Powerhouse's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Edwardsville, IL (So. IL Univ. of Edwardsville)
    Age
    28
    Posts
    1,250

    Mystic Teal
    1999 Camaro Z28 - A4

    Could it possibly be just the stuff it's cleaning out that's causing the pinging?

    Hell IDK

  3. #3
    Member DaddySS's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Bergen Co. NJ
    Posts
    590

    Black
    2000 Camaro SS Conv.

    Under light acceleration you are not using the power enrichment tables but running off of the ve table. The cleaner is no doubt affecting the octane of the gas. Refill the tank with 93 or whatever is the best octane you can get in your area and you should be fine.

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    London, UK
    Posts
    18

    Pewter
    2001 Camaro Z28

    i just refilled it this morning with our regular unleaded which is 95 octane (RON), which I think equates to your 90-91 octane. On the short drive from the filling station to my workplace it was still pinging.....but that was only about a 5-10min drive.

    I could have put our 97 (your 92-93) in it, but wanted to see whether a fresh tank of the same petrol would cure the issue.
    Last edited by david68; 08-21-2008 at 04:26 AM.

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    London, UK
    Posts
    18

    Pewter
    2001 Camaro Z28

    Quote Originally Posted by LS1Powerhouse View Post
    Could it possibly be just the stuff it's cleaning out that's causing the pinging?

    Hell IDK
    That's what I was thinking. Carbon deposits? Would I need to run something through the engine to de-carbonise it?

  6. #6
    Nuclear Cat Will End All LS1Powerhouse's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Edwardsville, IL (So. IL Univ. of Edwardsville)
    Age
    28
    Posts
    1,250

    Mystic Teal
    1999 Camaro Z28 - A4

    No it should just clean itself out... If you go through this tank of gas and its still going on I'd have it looked at... But I don't see it turning out to be a big deal. No worries man.

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Texas, USA
    Posts
    63

    Pewter
    2000 Camaro

    like stated above its probably just the cleaner effecting the octane of the gas...it should go away after a tank or two of fresh gas (try going till almost empty to full a couple of cycles with your highest octane gas)

    if it doesn't stop after that then come back and we someone else can help you out

  8. #8
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    London, UK
    Posts
    18

    Pewter
    2001 Camaro Z28

    Thanks for you advice guys. I find that people on the LS1 forums are so helpful...hopefully one day I'll reach the stage where I can give out some advice rather than just asking for it all the time

  9. #9
    Nuclear Cat Will End All LS1Powerhouse's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Edwardsville, IL (So. IL Univ. of Edwardsville)
    Age
    28
    Posts
    1,250

    Mystic Teal
    1999 Camaro Z28 - A4

    Quote Originally Posted by david68 View Post
    Thanks for you advice guys. I find that people on the LS1 forums are so helpful...hopefully one day I'll reach the stage where I can give out some advice rather than just asking for it all the time
    Take some and give some brotha... None of us know for sure what the issue is... We just all like to sound smart while giving advice

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Help: LT1 Pinging/ Missfire
    By WhiteThunderZ28 in forum LT1
    Replies: 0
    Last Post: 04-19-2008, 09:03 PM
  2. Help with pinging problem
    By Jglisson in forum General Help
    Replies: 8
    Last Post: 03-10-2008, 01:30 AM
  3. pinging camaro
    By KeriJo454 in forum General Help
    Replies: 0
    Last Post: 01-04-2007, 07:51 PM
  4. Pinging Problem
    By FormulaFiend in forum General Help
    Replies: 7
    Last Post: 08-12-2006, 09:07 AM
  5. erratic pinging
    By masterblaster in forum General Help
    Replies: 9
    Last Post: 01-20-2006, 02:52 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •