Results 1 to 18 of 18

ok I got 2 that come on

This is a discussion on ok I got 2 that come on within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; While I was driving, my TCS light came on and ABS INOP light came on. The light on the TCS ...

  1. #1
    Random Pics King FSANE's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    White Plains, NY
    Age
    35
    Posts
    7,788

    Silver
    2002 Trans AM

    ok I got 2 that come on

    While I was driving, my TCS light came on and ABS INOP light came on.

    The light on the TCS button Shut off.


    Whats going on? I have no TCS and ABS.

    Could it be a loose sensor or a bad one? where are they located?

  2. #2
    Senior Member slims00ls1z28's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    TN
    Posts
    1,212

    2005 GTO M6 Black
    2000 Z28 A4 Red

    Did it turn on hitting the brakes? The TCS light on non TC cars comes on when the tires lock up like when braking on gravel. If it won't go off more than likely it is a sensor going bad. ABS sensors for the front are located behind the calipers rear one is in the differential housing.

  3. #3
    Member Bouvers's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Canada
    Age
    31
    Posts
    857

    Blue 1997 Trans Am(Sold)
    Pewter 2001 Trans Am Vert

    I have question along the same lines my car has t/c whenever I do a brake torque my abs inop. light comes on... then I have to shut the key off for a while to clear the code... is there anything I can do to stop this, or is there something wrong just didn't know if this was normal or not.

  4. #4
    Random Pics King FSANE's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    White Plains, NY
    Age
    35
    Posts
    7,788

    Silver
    2002 Trans AM

    Quote Originally Posted by slims00ls1z28 View Post
    Did it turn on hitting the brakes? The TCS light on non TC cars comes on when the tires lock up like when braking on gravel. If it won't go off more than likely it is a sensor going bad. ABS sensors for the front are located behind the calipers rear one is in the differential housing.
    You are thinking of the other TCS. That one activates to tell you that your front tires are slipping. and its not just on non TC cars. I have TCS and it comes on once in a while in the rain or gravel, even on normal roads.


    The light I am talking about is when you manually turn off the TCS, the light comes on that says TCS OFF....thats the light that is always on now...MY TCS tuned off and doesn't want to turn back on even if I press the TCS button.

  5. #5
    Random Pics King FSANE's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    White Plains, NY
    Age
    35
    Posts
    7,788

    Silver
    2002 Trans AM

    Quote Originally Posted by Bouvs View Post
    I have question along the same lines my car has t/c whenever I do a brake torque my abs inop. light comes on... then I have to shut the key off for a while to clear the code... is there anything I can do to stop this, or is there something wrong just didn't know if this was normal or not.


    I used to get the same thing at the track when I do a burn out. Its common, yeah just restart the car and the sensor will clear its self. In my case the ABS INOP came on with the TCS OFF light while I was cruising. I turned off the car numerous times and the lights stay on lit.

  6. #6
    Random Pics King FSANE's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    White Plains, NY
    Age
    35
    Posts
    7,788

    Silver
    2002 Trans AM

    to the top

  7. #7
    Senior Member 35thAnniZ28's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Texas
    Posts
    1,809

    eating bulldog
    son of biscuit

    mine came on when rearend was jacked up and started it up and kept it in drive....but then got off when i started driving

  8. #8
    Random Pics King FSANE's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    White Plains, NY
    Age
    35
    Posts
    7,788

    Silver
    2002 Trans AM

    Quote Originally Posted by 35thAnniZ28 View Post
    mine came on when rearend was jacked up and started it up and kept it in drive....but then got off when i started driving

    well mine are on all the time

  9. #9
    Random Pics King FSANE's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    White Plains, NY
    Age
    35
    Posts
    7,788

    Silver
    2002 Trans AM

    ttt

  10. #10
    Member DragonsPhyre's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Yuma, AZ
    Age
    47
    Posts
    179

    Black
    2000 Firebird Formula WS6

    I have the exact same issue. Behind my right front tire 2 wires sheared away from the ABS senser somehow. Reconnecting the wires didn't fix the problem, so most likely the senser is inop as well. Not too sure what caused the wires to break other then possibly coming loose from a bracket and getting caught in the tire while driving.

  11. #11
    Random Pics King FSANE's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    White Plains, NY
    Age
    35
    Posts
    7,788

    Silver
    2002 Trans AM

    Quote Originally Posted by DragonsPhyre View Post
    I have the exact same issue. Behind my right front tire 2 wires sheared away from the ABS senser somehow. Reconnecting the wires didn't fix the problem, so most likely the senser is inop as well. Not too sure what caused the wires to break other then possibly coming loose from a bracket and getting caught in the tire while driving.
    So check the Passenger front tire?

  12. #12
    Member DragonsPhyre's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Yuma, AZ
    Age
    47
    Posts
    179

    Black
    2000 Firebird Formula WS6

    Id check both

  13. #13
    tattoo artist,esquire sic2001's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Huntington Beach, California
    Age
    48
    Posts
    416

    navy blue metallic
    2001 trans am

    I had the same problem with abs inop and tcs off light, turned out to be my brake control module, I got a replacement on Ebay for 35.00 but they are EXPENSIVE new. I checked all the sensors first, then the ground wires on the radiator support. I had codes though too that were ecu malfunction, and voltage range.

  14. #14
    Random Pics King FSANE's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    White Plains, NY
    Age
    35
    Posts
    7,788

    Silver
    2002 Trans AM

    Quote Originally Posted by sic2001 View Post
    I had the same problem with abs inop and tcs off light, turned out to be my brake control module, I got a replacement on Ebay for 35.00 but they are EXPENSIVE new. I checked all the sensors first, then the ground wires on the radiator support. I had codes though too that were ecu malfunction, and voltage range.
    sounds like we have/had the same problem...where the heck is the BCM?

  15. #15
    tattoo artist,esquire sic2001's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Huntington Beach, California
    Age
    48
    Posts
    416

    navy blue metallic
    2001 trans am

    its the electronic part connected to the abs module. ^ screws and it comes right off. Disconnect the plug thing-remove torx head screws-pull it out-slide new one in. Make sure you buy the correct one (with or without traction control)

  16. #16
    Random Pics King FSANE's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    White Plains, NY
    Age
    35
    Posts
    7,788

    Silver
    2002 Trans AM

    so behind the wheel? if so, which wheel?

  17. #17
    tattoo artist,esquire sic2001's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Huntington Beach, California
    Age
    48
    Posts
    416

    navy blue metallic
    2001 trans am

    no, under the hood, the thing that has all the brake lines going to it, big aluminum block looking thing on drivers side next to wheel well.

  18. #18
    Random Pics King FSANE's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    White Plains, NY
    Age
    35
    Posts
    7,788

    Silver
    2002 Trans AM

    Quote Originally Posted by sic2001 View Post
    no, under the hood, the thing that has all the brake lines going to it, big aluminum block looking thing on drivers side next to wheel well.
    ok thanks...I'll check it out when I get a chance.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •