Results 1 to 19 of 19

Oil pressure needle bouncing around

This is a discussion on Oil pressure needle bouncing around within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; My oil pressure gauge is bouncing around in a way that it had never done before. It is moving back ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Austin, Texas
    Posts
    77

    Black
    2002 WS6 Trans Am

    Oil pressure needle bouncing around

    My oil pressure gauge is bouncing around in a way that it had never done before. It is moving back and forth very quickly, but not the entire range of the gauge. Kinda like a 1/4 inch back and forth. This is on a 2002 WS6 Trans Am. Any ideas what might be causing this? All the other gauges are working normally.

  2. #2
    Bone it like you own it FORD RECOVERY EXPERT's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    TEXAS... U mad?
    Posts
    6,158

    Black / Stryker Blue
    2K WS.6/ 2K9 G8GT

    either sender / gauge servo Problem, or loose connection....

  3. #3
    Member Justin93's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    CANFIELD, OHIO
    Age
    31
    Posts
    654

    PEWETER METALIC
    2002 CAMARO Z-28 M-6

    Have you recently done any work to the motor? or is it still stock? I had this happen after a head and cam swap and it turned out to be a incorrectly seated oil pump O-ring.

  4. #4
    Member ebdboudreaux's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Tampa, Fl
    Age
    31
    Posts
    206
    99' 30th Ann TA

    what #'s is it staying between?

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Austin, Texas
    Posts
    77

    Black
    2002 WS6 Trans Am

    Engine is still stock, and no, I have not done anything recently. I did just get the car repainted and put in a new radio. But, it was working fine after that. I just noticed this yesterday.

    As for the range, I'd have to look again to see what range. I think it was in the normal range, it just acts like it has the shakes. :P

  6. #6
    King 0f n00bz shady milkman's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Shepherd, Michigan
    Age
    29
    Posts
    11,775

    blacker than wesleysnipes
    98' trans am

    mine started do that a little more then usually..but i broke the shit out of my opsu and replaced it and am working out alot of weird things after my ls6 intake manifold

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Austin, Texas
    Posts
    77

    Black
    2002 WS6 Trans Am

    Did replacing the oil pressure sending unit fix your oil pressure shake issue?

  8. #8
    King 0f n00bz shady milkman's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Shepherd, Michigan
    Age
    29
    Posts
    11,775

    blacker than wesleysnipes
    98' trans am

    Quote Originally Posted by austinWS6 View Post
    Did replacing the oil pressure sending unit fix your oil pressure shake issue?
    not really...i just fixed it not long ago..it still moves..but doesnt bounce...my opsu broke durring the ls6 install ..so my needle wasnt moving at all stayed at 0 ...but after i replaced it it jumped a little but now it is much more stable..oddly enough

  9. #9
    Member Justin93's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    CANFIELD, OHIO
    Age
    31
    Posts
    654

    PEWETER METALIC
    2002 CAMARO Z-28 M-6

    Quote Originally Posted by shady milkman View Post
    not really...i just fixed it not long ago..it still moves..but doesnt bounce...my opsu broke durring the ls6 install ..so my needle wasnt moving at all stayed at 0 ...but after i replaced it it jumped a little but now it is much more stable..oddly enough
    Did the wire to the sending unit have any damage? I just did a fast swap for one of my buddies in a local Fbod club that Im in and when he pulled the intake out he snagged the wire and tore off some of the insulation, which caused his bouncing issues. A little electrical tape solved his problem.

  10. #10
    King 0f n00bz shady milkman's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Shepherd, Michigan
    Age
    29
    Posts
    11,775

    blacker than wesleysnipes
    98' trans am

    no it looked good..i didnt torque down the opsu enough so i was getting a oil leak...my needle is much more stable now that i torqued it down...and now it chills out at closed loop at 40-43psi and durring cold 60psi..i couldnt tell you what it would be at if i went wot before closed loop...i dont do that

  11. #11
    Senior Member TransAm11973's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    in my Trans Am
    Posts
    2,630

    Black
    2000 Trans Am WS6

    austin,....is it bouncing when you are sitting at a light or is it bouncing while you are accelerating?

  12. #12
    Senior Member TransAm11973's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    in my Trans Am
    Posts
    2,630

    Black
    2000 Trans Am WS6

    mine moves a little bit when i am sitting at a light, but only maybe 4-7 psi..then once i get on the gas it all even from there. I would say that if its a massive fluctuation while at a light or during accel then you sending unit is bad....or may be the actual pump

  13. #13
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Austin, Texas
    Posts
    77

    Black
    2002 WS6 Trans Am

    It's bouncing almost all the time. I bought a new oil pressure sending unit and I'm going to try that this weekend...

  14. #14
    Junior Member Circa307's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Anderson sc
    Age
    31
    Posts
    84

    Silver
    98 Trans Am

    mine does that WAVING thing bad. what is it??? did you ever figure it out??

  15. #15
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Austin, Texas
    Posts
    77

    Black
    2002 WS6 Trans Am

    I think replacing the oil pressure sending unit will fix it. But, I've been too busy to replace mine yet. It's on the backside of the intake manifold near the fire wall. I have the part, just no time so far...

  16. #16
    Junior Member
    Join Date
    May 2009
    Location
    Chicago, IL
    Posts
    1

    Silver
    2000 Trans Am WS6

    Did anyone confirm that this issue is a bad pressure sending unit? My car does this almost all the time. Doesn't matter if it's in park or in gear but it seems to be more drastic when it's in gear. Gauge bounces all over the place. Doesn't seem to be burning or leaking oil. Could it just be the gauge that's bad? If it's the sending unit, how difficult is that to replace?

  17. #17
    King 0f n00bz shady milkman's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Shepherd, Michigan
    Age
    29
    Posts
    11,775

    blacker than wesleysnipes
    98' trans am

    Quote Originally Posted by halosix90 View Post
    Did anyone confirm that this issue is a bad pressure sending unit? My car does this almost all the time. Doesn't matter if it's in park or in gear but it seems to be more drastic when it's in gear. Gauge bounces all over the place. Doesn't seem to be burning or leaking oil. Could it just be the gauge that's bad? If it's the sending unit, how difficult is that to replace?
    well mine has settled down since i last posted...i would think its the opsu ..its easier and cheaper to fix then a gauge. the opsu is behind the intake manifold
    ..if you get a opsu socket that fits it..you dont need to remove the intake to change it...so its a relatively easily fix

  18. #18
    Just me Y2KPewterSS's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Broken Arrow, OK
    Age
    42
    Posts
    23,353

    Pewter metallic
    2000 Camaro SS

    Mine bounces around too. I changed the OPSU and that helped some, but it still bounces around at a light or during idle. Its not a drastic bounce, probably 5 PSI if that. I bought a new oil pump that I will probably swap out soon, but I don't know for sure what the cause is.

  19. #19
    King 0f n00bz shady milkman's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Shepherd, Michigan
    Age
    29
    Posts
    11,775

    blacker than wesleysnipes
    98' trans am

    Quote Originally Posted by Y2KPewterSS View Post
    Mine bounces around too. I changed the OPSU and that helped some, but it still bounces around at a light or during idle. Its not a drastic bounce, probably 5 PSI if that. I bought a new oil pump that I will probably swap out soon, but I don't know for sure what the cause is.
    yea its normal i am pretty sure..since oil pressure is resistance and is never at a constant level unless the car is off

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Tire Bouncing!
    By skidmarks21 in forum Suspension and Handling
    Replies: 16
    Last Post: 02-05-2016, 10:03 AM
  2. Help: Oil Pressure guage needle jumps ..
    By ssxcytmnt in forum General Help
    Replies: 1
    Last Post: 11-07-2011, 06:28 PM
  3. Bouncing Speedometer
    By ottoman in forum General Help
    Replies: 11
    Last Post: 01-03-2011, 10:26 AM
  4. Question: 2000 Z28 Oil Pressure gauge needle movements
    By TerribleTed in forum General Help
    Replies: 1
    Last Post: 07-07-2010, 06:09 PM
  5. Bouncing Headlight!
    By Phantom in forum General Help
    Replies: 2
    Last Post: 01-12-2010, 08:57 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •