Results 1 to 4 of 4

Oil pressure issues

This is a discussion on Oil pressure issues within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; So here's the deal. I read thread after thread and after thread. I got answers, but not enough, so I ...

  1. #1
    She-Member jrbonds's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Central OK
    Posts
    782

    2002 WS6
    1965 Mustang

    Oil pressure issues

    So here's the deal. I read thread after thread and after thread. I got answers, but not enough, so I thought I would a few more detailed questions.

    Over 100,xxx miles on motor.

    1. My low oil light comes on about every 3 weeks. Oil level is usually low. But I also have a leaky oil pan gasket and valve cover gaskets and sometimes I just space out about checking the oil till that light comes on unless its oil change time.. Could the PCV stuff be leaky also? Where do I check for those?

    2. Last week after extreme temps outside, my oil gauge starting floating all over the place. Never going below 20 PSI. But enough for me to take notice that it wasn't acting like it usually does. Since I have a gauge pillar pod, I want to install an aftermarket oil pressure unit, are there instructions on how to do this on a LS1 somewhere on the internet?

    3. or should I just change the stock sending unit.

    4. Last but not least, my worst fear.....what should I be looking for with a bad oil pump? I have no engine noise whatsoever. But I still would like some signs and symptoms of the oil pump going bad. Hell I don't even know where the oil pump is on this engine, I would assume in the oil pan, but I though I read that the oil pumps on LS1's were external. IDK.

    Appreciate any information and advice you can give me.
    Last edited by jrbonds; 07-20-2011 at 08:47 AM.

  2. #2
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,511

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    Quote Originally Posted by jrbonds View Post
    So here's the deal. I read thread after thread and after thread. I got answers, but not enough, so I thought I would a few more detailed questions.

    Over 100,xxx miles on motor.

    1. My low oil light comes on about every 3 weeks. Oil level is usually low. But I also have a leaky oil pan gasket and valve cover gaskets and sometimes I just space out about checking the oil till that light comes on unless its oil change time.. Could the PCV stuff be leaky also? Where do I check for those?

    2. Last week after extreme temps outside, my oil gauge starting floating all over the place. Never going below 20 PSI. But enough for me to take notice that it wasn't acting like it usually does. Since I have a gauge pillar pod, I want to install an aftermarket oil pressure unit, are there instructions on how to do this on a LS1 somewhere on the internet?

    3. or should I just change the stock sending unit.

    4. Last but not least, my worst fear.....what should I be looking for with a bad oil pump? I have no engine noise whatsoever. But I still would like some signs and symptoms of the oil pump going bad. Hell I don't even know where the oil pump is on this engine, I would assume in the oil pan, but I though I read that the oil pumps on LS1's were external. IDK.

    Appreciate any information and advice you can give me.
    1. Yes The PCV can leak oil in several places. Not only that but also vacuum leaks. Ever since I change to the LS6 VCT and a catch can I haven't had to to top off my oil in 5 months. (yes I still check it)

    2. I would be start looking for an oil pump. it jumping like that is a early sign that it's on it's way out. It also could be a bad OPSU. Replacing that would be a cheaper option to check first. THE OPSU does go bad and over time with many hot/cold cycles they become brittle.
    http://www.ls1.com/forums/f7/my-6-liter-build-174257/

    http://www.ls1.com/forums/f8/my-8-8-rear-build-165553/

    6.0L Block - Forged 403 built, breaking it in , Polluter Stg3 Cam, FAST 102mm Intake, NW102 TB, MSD wires, NGK TR6 plugs, Truck Coil Packs, LS3 Fuel Injectors, CC Pacesetter LT Headers, TS&P ORY, QTP e-Cutout, Magnaflow Muffler, 104mm Air Lid & Line Lock, Catch Can, Stage 2 T56 w/Viper shaft, PRO 5.0 Shifter, Tick MC, Monster Stg 4 Clutch, QT SFI BH, MWC DSL, UMI: SFC, PHB, LCA's, LCA Relocation Brackets & TA, Hotchkis Springs (1" Drop), YR1 Snowflake Wheels wrapped in NT555 tires & Custom Fab Ford 8.8 rear w/4.10 Yukon Gears, WSQ Hood, 3"CM Strange Eng Drive Shaft.

    Horsepower never lies, but is often lied about!

  3. #3
    Member
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    NC
    Posts
    421

    NBM
    1998Z28

    This is a good spot to mount your oil sending unit for the pillar gauge. I hope you change your oil and just not keep topping it off or your motors gonna get sludged up.
    oiltap.jpg

  4. #4
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,511

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    is that a kit or did you drill & tap yourself?

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Noise and oil pressure issues. 2000 SS
    By Y2KArcticSS in forum Internal Engine
    Replies: 5
    Last Post: 06-24-2008, 08:44 PM
  2. Having some serious issues.
    By Banshee1967 in forum Suspension and Handling
    Replies: 2
    Last Post: 03-31-2007, 08:45 AM
  3. Replies: 3
    Last Post: 04-01-2006, 04:59 PM
  4. Looking for gauges! nitrous pressure, fuel pressure!
    By texasss in forum Parts Wanted / Trade
    Replies: 2
    Last Post: 10-29-2005, 10:05 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •