Results 1 to 9 of 9

Oil int Throttle Body

This is a discussion on Oil int Throttle Body within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; I took off my t/b and there is engine oil mixed with fuel in the body... whenever i take off ...

  1. #1
    Member ls1speedster's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Bethany, IL
    Posts
    325

    black
    2002 trans am

    Oil int Throttle Body

    I took off my t/b and there is engine oil mixed with fuel in the body...
    whenever i take off it shifts at 5800 it semes to blow something out it like a small back fire of air hard to pernounce the sound...but seems like something is getting blowed out through the intake and towards lid

    any idea
    i have low voltage to all sensor..(need answer)
    didnt know if it has to do...

  2. #2
    Member
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Ewing, NJ
    Age
    51
    Posts
    161

    2000 Camaro SS
    1969 Z28 JL8 crossram, #'

    The LS1 seems to pull a lot of vacuum and the PCV setup allows oil to be pulled through and into the intake. I just swapped out the stock PCV for the 2003 style LS truck PCV which is just a much smaller hole. I also put in a glass inline fuel filter to look for oil and it's still pulling a little bit of oil. This oil burning can lead to carbon buildup on the pistons and valves and pinging(which I was getting). I ran some SeaFoam through the car and burned off a lot of buildup before switching the PCV. There are also threads about switching to the LS6 PCV setup but that is more involved.
    2000 Camaro SS
    1969 Z28 JL8 4 wheel disc brakes, crossram, #'s matching - being restored

  3. #3
    Member ls1speedster's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Bethany, IL
    Posts
    325

    black
    2002 trans am

    does that produce the noise that seems to be pushed out..
    kind of like a Kua sound..at higher rpm on the shift

    hard to spell the sound..
    thanks for the info

  4. #4
    Member
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Ewing, NJ
    Age
    51
    Posts
    161

    2000 Camaro SS
    1969 Z28 JL8 crossram, #'

    I don't know that it would cause any strange sounds. Have you listened to anyone else's car to compare the sound? Automatic cars have some sort of timing pulled during the shift to prevent damage to the engine. That might be the sound you're hearing.

  5. #5
    Member ls1speedster's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Bethany, IL
    Posts
    325

    black
    2002 trans am

    well the thing is that i have never heard it..
    once i was throwing codes for oxygen sensors...Low voltage..is when the sound startd

    it has not done it for the life that i have had the car..

  6. #6
    Member
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Ewing, NJ
    Age
    51
    Posts
    161

    2000 Camaro SS
    1969 Z28 JL8 crossram, #'

    Low voltage on all the sensors is not a good sign. It's probably giving bad readings and the computer is not using them and going into limp mode or SD mode. You might want to grab a new sensor and see if that gets a different reading. If not, then it sounds like a grounding problem somewhere in that whole circuit.

  7. #7
    Member ls1speedster's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Bethany, IL
    Posts
    325

    black
    2002 trans am

    this is a very common problemn with all the post..

    i just want to try all these little checks before 4 sensors hit my wallet...

    people have replaced them and lights still on...

  8. #8
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,519

    98 Formula
    06 duramax

    what was the code? have you tried switching the sensor to the other side and see if the code follows it?

  9. #9
    Member ls1speedster's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Bethany, IL
    Posts
    325

    black
    2002 trans am

    no that is the only thing that i have not tried is switching...along with turn the maf sensor
    will swap them when i get time

    thanks for the info

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Wanted: LS1 Throttle Body
    By the951racer in forum Parts Wanted / Trade
    Replies: 6
    Last Post: 08-08-2013, 06:11 AM
  2. Question: used ls6 throttle body
    By CHEVY211 in forum External Engine
    Replies: 3
    Last Post: 01-25-2012, 07:24 PM
  3. Question: Throttle body
    By 98maro in forum General Help
    Replies: 21
    Last Post: 03-08-2010, 05:41 PM
  4. Throttle body ?
    By Johns00Z28 in forum External Engine
    Replies: 9
    Last Post: 05-07-2008, 10:59 AM
  5. 98-02 stock LS1 f-body throttle body
    By noblesramair in forum Parts Wanted / Trade
    Replies: 2
    Last Post: 03-04-2006, 06:59 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •