Results 1 to 16 of 16

Normal Idle

This is a discussion on Normal Idle within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; What is the normal idle of my T/A. Manual. it's about 800 as far as I can tell... is that ...

  1. #1
    Member The_Wretched's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Miami, FL
    Age
    34
    Posts
    378
    2002 CETA 6M COUPE

    Normal Idle

    What is the normal idle of my T/A. Manual. it's about 800 as far as I can tell... is that what it should be?

  2. #2
    Member sirenformula350's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Chicago
    Age
    33
    Posts
    597

    Silver
    1998 Trans Am

    yeah its probably right my car normally idles just under 1000 rpms.

  3. #3
    R/A T/A SS/CETA's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Arkansas/Missouri State Line
    Age
    33
    Posts
    332

    Collector Yellow
    2002 Pontiac Trans Am CE

    Mine idles @ 500rpm with a lope.

  4. #4
    Member The_Wretched's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Miami, FL
    Age
    34
    Posts
    378
    2002 CETA 6M COUPE

    so if mine is idling steady at 800 rpm what could be the issue? should i tune or maybe fix the idle screw... any idea where that is??

  5. #5
    Member sirenformula350's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Chicago
    Age
    33
    Posts
    597

    Silver
    1998 Trans Am

    Are you sure theres a problem? It doesn't seem like a bad idle.

  6. #6
    Senior Member ss~zoso~ss's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    )
    Posts
    9,128

    SS: NBM, tan top
    1998-SS, 2010 Jetta TDI

    mine idles right at 1000 pretty much maybe 900 and change

  7. #7
    Member The_Wretched's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Miami, FL
    Age
    34
    Posts
    378
    2002 CETA 6M COUPE

    k. just making sure. didn't know if that was normal. i saw a picture of a guy's T/A tach shot and his was idling at 500.

  8. #8
    Member ultra_badass's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Corpus Christi
    Posts
    257

    navy blue matallic
    2000 WS6 trans am M6

    mine is at 500

  9. #9
    Nuclear Cat Will End All LS1Powerhouse's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Edwardsville, IL (So. IL Univ. of Edwardsville)
    Age
    28
    Posts
    1,250

    Mystic Teal
    1999 Camaro Z28 - A4

    Quote Originally Posted by ultra_badass View Post
    mine is at 500
    x2... maybe 550

  10. #10
    Member The_Wretched's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Miami, FL
    Age
    34
    Posts
    378
    2002 CETA 6M COUPE

    so back to question of where is the idle screw??

    i'm sure it affects gas mileage.

  11. #11
    Senior Member Justin23454's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Virginia beach
    Age
    33
    Posts
    1,963

    SOM
    1998 Trans Am

    500 rpm

  12. #12
    Senior Member Justin23454's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Virginia beach
    Age
    33
    Posts
    1,963

    SOM
    1998 Trans Am

    when mine was 1000 rpm it said high idle (SES code) had a vacuum leak.

  13. #13
    used and abused at wot ibanez7's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Crystal Lake IL
    Age
    40
    Posts
    2,517

    Pewter
    2001 Camaro Z28 M6

    your IAC, TPS and MAF effect idle, a dirty airfilter or dirty fuel filter can kill it too.


    if your idling at 800 steadily, I would not worry about.

    I idle between 900-1300 because of my cam and letting the car warm up.

  14. #14
    used and abused at wot ibanez7's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Crystal Lake IL
    Age
    40
    Posts
    2,517

    Pewter
    2001 Camaro Z28 M6

    Quote Originally Posted by The_Wretched View Post
    so back to question of where is the idle screw??

    i'm sure it affects gas mileage.


    the idle screw is on the throttle body.

    I suggest using a multi-meter when adjusting, you can cause an SES code to go off. Plus when using the multi-meter you can make sure your TPS is working fine.

    does your gas mileage seem lower then normal and does the car sometimes feel as if its is pulling on its own?

  15. #15
    Member ksupersport02's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Villa Rica, Georgia
    Posts
    105

    RED
    2002 SS Camaro LE

    Idle issue

    Quote Originally Posted by ibanez7 View Post
    the idle screw is on the throttle body.

    I suggest using a multi-meter when adjusting, you can cause an SES code to go off. Plus when using the multi-meter you can make sure your TPS is working fine.

    does your gas mileage seem lower then normal and does the car sometimes feel as if its is pulling on its own?

    Hey guys i seem to be having the same issue. I did a head/cam/Lt install as well. Car fired right up...I had to adjust the screw about 1/2 turn and it idled around 900-1000. It still seemed to want a little more so i upped to 1000-1100.Car started right up and would idle perfect.. No pedaling. I sent my Comp of for a tune till i can get to the dyno.. I had them adjust my idle speed. I put it back in and it wants to idle around 900 again.. WTF.. I adjusted the screw another 1/2 turn back to wear it was good.. The CPU keeps correcting it and goes back to 900 after 5 mins or so.. I hear there is a way to unplug the TB and turn the ignition to on turn back off and plug the TB back in.. This is supposed to set the TB position to Zero.. But i tried this and it doesnt work.. I guess i going to have to call somebody. By the way, using a volt meter, where do i take reading at.. Also what are you reading, milli, dc, or OHMs,, thanks, KD
    Kenny D
    2002 SS LE #2505

  16. #16
    Member fxgs's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Camp Hill, Pa
    Posts
    719

    Onyx Black
    2002 SLP Camaro SS

    When I had my SS dyno tuned, the tuner said the idle screw has a tendency to loosen up and might move a couple of threads so once he got everything set right he put some Loctite on it to keep it where he set it at.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. idle issues... idle high. unplugged tps runs good?
    By okiels1 in forum Firebird / WS6
    Replies: 2
    Last Post: 12-31-2016, 04:36 AM
  2. Help: intermittant rough idle, off idle hesitation
    By Matto4785 in forum General Help
    Replies: 1
    Last Post: 09-21-2009, 06:12 AM
  3. SES light on after normal idle for about 30 min.
    By MSTZ TA in forum General Help
    Replies: 11
    Last Post: 01-27-2009, 07:34 AM
  4. Help: Is Eratic Idle normal after removing PCM?
    By SVG210 in forum General Help
    Replies: 10
    Last Post: 08-08-2008, 03:54 PM
  5. Replies: 14
    Last Post: 04-23-2006, 06:05 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •