Results 1 to 8 of 8

New bird problems

This is a discussion on New bird problems within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; So i just bought a 98 trans am the problem im having is it bucks around 2 to 3k rpms ...

  1. #1
    Member
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    orlando fl
    Age
    30
    Posts
    132

    black
    firebird formula 99

    New bird problems

    So i just bought a 98 trans am the problem im having is it bucks around 2 to 3k rpms and has trouble starting up and has a rough idle i took it to autozone to get the codes read it said low voltage bank 1 and 2 on the o2 sensors and ive noticed either the thermostat is stuck open or theve taken it out would the water temp sensor be telling the o2 sensors something and causing that?? im going to be putting in lts and changing the plugs and wires and motor mounts with polys this weekend so im hoping that will take care of the surging also could it be a dirty egr valve?

  2. #2
    Senior Member tatertot91's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Coral Springs, Fl
    Posts
    5,773

    Sunset Orange Metalic
    2001 Camaro SS

    I'd start with a basic tune up. You mentioned plugs and wires, i'd also do the fuel filter and get some crc maf cleaner from your auto parts store and clean the maf sensor.
    Also look into replacing your o2 sensors, mainly the ones before the cats. Those are the important ones.
    Highly doubt its the EGR valve, wouldn't cause your symptoms

  3. #3
    Smiles for 9.5 Years cammed goat's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Paterson/Ridgewood, NJ
    Posts
    11,474

    Phantom Black Metallic
    2004 GTO M6

    Whenever you have a "lazy" O2 sensor, that means time to replace.

  4. #4
    Member
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    orlando fl
    Age
    30
    Posts
    132

    black
    firebird formula 99

    ok ill change them when i do the headers this weekend also i changed my thermostat thinking the old one was bad it still acts strange if it sits and idles it wont get over 210 but when i take off and drive its around the 180 mark is that normal? my formula stayed at a steady 210 could it be a bad guage on the dash or somthing like that? i also took off my egr valve and cleaned it the check engine light went off till i floored it which was strange i thought to

  5. #5
    Smiles for 9.5 Years cammed goat's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Paterson/Ridgewood, NJ
    Posts
    11,474

    Phantom Black Metallic
    2004 GTO M6

    I could be wrong, but I think 210 is normal for a V8. Especially with an OEM thermostat as that is set to open at I believe 190 degrees.


    extreme dimensions, driveshaft shop, harrop, hid(35watt/6k) lows, hurst, k&n, led fogs, maverick man, mishimoto, nitto, revshift, slp, stern st-1, smoked sidemarkers, whiteline poly radius rod bushings

  6. #6
    Member
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    orlando fl
    Age
    30
    Posts
    132

    black
    firebird formula 99

    Thats what I thought to It just kinda made me wonder

  7. #7
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,567

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    A messed up MAF is also a likely culprit. Our car's stock MAF had been hacked up and it had a stumble right around 1,800 - 2,000 rpm when we bought it. As suggested by Tater, plugs and wires are probably a good idea. The '98 is the only model year with a working temp gauge, so it can generally be trusted. If the thermostat is stuck open, it is probably keeping the PCM from switching over to closed loop as that is dependent upon the coolant temp. In open loop, when the engine is cold, the PCM does not accept input from the O2 senders to adjust fueling -- rather it is simply running off the tables.

  8. #8
    Member
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Lowell MI
    Posts
    132

    metallic burgandy
    '00Pont Grand PrixGT

    I have been fighting a "surge" that sounds sorta like what you are describing as bucking.
    Mine is a 3800 Grand Prix but looking like a MAF sensor. I am replacing that this evening.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. New Bird
    By WS6Doc in forum Firebird / WS6
    Replies: 5
    Last Post: 01-29-2012, 08:05 PM
  2. 76 LS1 bird
    By 76ls1bird in forum Classic Muscle
    Replies: 8
    Last Post: 02-07-2009, 05:38 PM
  3. WTB 98 to 02 bird
    By easytoremember in forum Vehicles For Sale / Trade
    Replies: 9
    Last Post: 08-02-2007, 09:06 PM
  4. acrylic bird or light up bird outline....or both?
    By third_shift|studios in forum Appearance Section
    Replies: 8
    Last Post: 06-12-2006, 09:16 AM
  5. Site problems or my problems?
    By oneBADDz in forum Request and Feedback
    Replies: 2
    Last Post: 04-03-2006, 07:26 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •