Results 1 to 15 of 15

need help with my car!!!

This is a discussion on need help with my car!!! within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; its a 2003 mazda protege totally stock and it is not idling. whenever its not driving(stop sign or parked) it ...

  1. #1
    AutoIllusionZ
    Guest

    need help with my car!!!

    its a 2003 mazda protege totally stock and it is not idling. whenever its not driving(stop sign or parked) it revs from 1k down to 100 and then back up. just cant seem to keep a constant idle and seems as though its going to stall. what could be the problem? any wire issues or what?

  2. #2
    Senior Member SeVeReDiStOrTiOn's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Roseville, CA
    Posts
    8,164

    05 Wrangler
    00 Z28 sold :-(

    Sounds like the MAF...is it throwing a code? You can usually return stuff to autozone without a prob...buy one and see if it solves the prob. Usually I don't condone shotgun troubleshooting...but it is probably the maf. Did you try to clean it lately...spray some electrical or carb cleaner in the maf before you buy a new one, don't touch the little filiments though. Does it search for a idle when it's in drive too?

  3. #3
    AutoIllusionZ
    Guest
    it drives normal and its not throwing any codes.

  4. #4
    Senior Member SeVeReDiStOrTiOn's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Roseville, CA
    Posts
    8,164

    05 Wrangler
    00 Z28 sold :-(

    Not too familiar with mazdas but check the IAC(idle air control) valve...more people will chime in on sunday with advice, saturday night isn't too busy

    Your motor needs a certain amount of air to bypass the blades in the throttle body in order to maintain an idle....try taking it out of the TB and cleaning it...sometimes they get a lot of carbon build up...good luck

  5. #5
    AutoIllusionZ
    Guest
    ill try that tomorrow

  6. #6
    AutoIllusionZ
    Guest
    took it out for a drive today and its now doing it anymore. its been doing it for about a week and now when i try to do stuff to it its not wanting to do it. gotta love cars.

  7. #7
    AutoIllusionZ
    Guest
    now along with the idle problem when i am breaking and get down to about 10 mph the break pedal starts to get stiff and gets harder to break. where do i start checking vacuum lines for the problem?

  8. #8
    AutoIllusionZ
    Guest
    now its throwing a code thats saying multi cylinder miss fire. since this code is now defind what could be the problem?

  9. #9
    Member
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    cali
    Posts
    115
    1990

    Check your plugs and wires.

  10. #10
    AutoIllusionZ
    Guest
    ive checked everything i can think of. ive checked all plugs and wires and have used wd40 over all vacuum hoses to try to find a leak but cant.

  11. #11
    Member
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    cali
    Posts
    115
    1990

    Take it to the dealer then, I'm sure its still under warranty.

  12. #12
    Junior Member 00SSVERT's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Lake Tapps, WA.
    Posts
    58

    Black
    2000 Camaro SS Convertibl

    BUY A CHEVY!

  13. #13
    Grand Imperial Wizard Sarge's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Texas Department of Corrections
    Posts
    18,123
    Retired Outlaw Sum Bitch

    vacum leak

  14. #14
    AutoIllusionZ
    Guest
    it went to the dealer tonight. starting to think its not a vacuum leak because its seems to be a common problem. most people are resetting their ecu's and it worked, mine didnt.

    thanks for your help guys.

    p.s. i own a chevy

  15. #15
    AutoIllusionZ
    Guest
    ended up being the egr valve.

    thanks for all your guys help

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Replies: 15
    Last Post: 11-09-2005, 10:59 AM
  2. WTT. 93cpe$8,000in enginebay alone for a 98up M6 in PA.
    By Fireturd in forum Vehicles For Sale / Trade
    Replies: 0
    Last Post: 11-03-2005, 02:35 PM
  3. Car goes wild at low speeds in high gear!!! NEED HELP!!
    By NeeD4SpeeD in forum General Help
    Replies: 33
    Last Post: 10-17-2005, 03:56 PM

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •