Page 2 of 5 FirstFirst 12345 LastLast
Results 21 to 40 of 90

My ss died.

This is a discussion on My ss died. within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; Originally Posted by cammed goat If you are pushing the car to start it, that sounds like the neutral safety ...

  1. #21
    Senior Member 98maro's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    north bay california
    Age
    28
    Posts
    2,973

    Black
    00 camaro ss M6 #6695

    Quote Originally Posted by cammed goat View Post
    If you are pushing the car to start it, that sounds like the neutral safety switch is on its way out.
    the car starts up but it dies right away
    00 ss blk m6 " STOCK" strano springs, slp bilstein shocks, adj LCA, adj panhard bar, relocation brackets, 2 point SFCs welded,OEM zo6 rims black, magnaflow exhaust, CME exhaust,E/cutout, slp grille, custom front plate mount, HIDs, whistler mod, side moldings delete, slp air lid, ported and polished TB, strut tower brace, 3.73s gears, and some other parts to list!
    next to come,4.10s,ls7 clutch, ms3 or 228r cam, ported 243s, ls6 intake, ls6 oil pump. ls2 timing chain, longtube headers no cats, with a tune..
    02 tahoe Z71 blacked out
    00 jeep grand Cherokee limited on 22s.
    07 Dodge Charger R/T Inferno Red, Sold
    98 z28 red m6 sold
    07 zx6r ninja flat/black sold
    08 zx6r ninja sold

  2. #22
    Senior Member 98maro's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    north bay california
    Age
    28
    Posts
    2,973

    Black
    00 camaro ss M6 #6695

    Quote Originally Posted by 0rion View Post
    vats..... I just saved you $300

    How to Bypass your VATS
    seems something simple to do.... could that be the problm??

  3. #23
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,520

    98 Formula
    06 duramax

    Quote Originally Posted by 98maro View Post
    seems something simple to do.... could that be the problm??
    it is possible for you to have a couple things going at the same time but I would almost bet my first born son that your issue is vats.

  4. #24
    Senior Member 98maro's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    north bay california
    Age
    28
    Posts
    2,973

    Black
    00 camaro ss M6 #6695

    Quote Originally Posted by 0rion View Post
    it is possible for you to have a couple things going at the same time but I would almost bet my first born son that your issue is vats.
    What I'm gonna swap the starter since it was giving me trouble already b
    Then if nothing changes. The vats could be the second tought.
    And if it doesn't start it could be the gas pump.

    Where could I buy the thing to over pass the vats?

  5. #25
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,520

    98 Formula
    06 duramax

    vats disables the starter so I'd probably do that first...... you can get resistors at radio shack or any local electronics store. Just follow the instructions in that thread. It'll take you about 30 minutes or so to do and cost ~$5. Ohm your key, buy the appropriate resistors, install them on the module side of the wiring, and you should be good to go. I believe the last page has a good picture of how me and pajeff or someone wired our resistors in there. Cut the 2 white wires with the orange shielding and tape/solder your resistors across those wires and plug it back in.

  6. #26
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,520

    98 Formula
    06 duramax

    sorry THIS thread has the picture

  7. #27
    Senior Member 98maro's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    north bay california
    Age
    28
    Posts
    2,973

    Black
    00 camaro ss M6 #6695

    Thanks for the help guys. And thank you for your time Orion.
    I'll be working on that tomorrow and see how it goes.
    I'll keep u guys posted bout anything.

  8. #28
    Moderator 98TransAmWs-6's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Fairfax, VA
    Posts
    3,596

    Black/ Silver
    98 TA WS6/ 01 C5 Corvette

    This may not be the problem but when my MAP sensor went out the car would start and then die just like you are describing. Just a thought if it isn't the starter, the vats or the pump.

  9. #29
    Senior Member 98maro's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    north bay california
    Age
    28
    Posts
    2,973

    Black
    00 camaro ss M6 #6695

    Quote Originally Posted by 98TransAmWs-6 View Post
    This may not be the problem but when my MAP sensor went out the car would start and then die just like you are describing. Just a thought if it isn't the starter, the vats or the pump.
    whats the MAP sensor?

  10. #30
    Member c5z28's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Bay Area
    Posts
    8,120

    On your ass flashing
    my highbeams

    on the back of the intake manifold

  11. #31
    Moderator 98TransAmWs-6's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Fairfax, VA
    Posts
    3,596

    Black/ Silver
    98 TA WS6/ 01 C5 Corvette

    Quote Originally Posted by 98maro View Post
    whats the MAP sensor?
    It's the manifold absolute pressure sensor.

  12. #32
    Senior Member 98maro's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    north bay california
    Age
    28
    Posts
    2,973

    Black
    00 camaro ss M6 #6695

    Could that be the problem to??
    Right now I think it's the VATS. I'll try that first.

  13. #33
    Grand Imperial Wizard Sarge's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Texas Department of Corrections
    Posts
    18,129
    Retired Outlaw Sum Bitch

    Quote Originally Posted by 98maro View Post
    Hey guys. I need some help. My car dnt want to start. Everithing was ok.
    Few weeks ago the starter started messing up on me.
    But everytime that happened. I pushed it to start it.
    Now it doesn't make no noise at all. Lights are on. I pushed start it and nothing.
    Sounds Like it wants to start but then it dies.
    Kinda sounds Like is not getting Any gas.
    I hit the gas pedal. N still it dies.
    Any ideas?
    Thanks guys
    What is the fuel pressure at the rails?

  14. #34
    Senior Member 98maro's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    north bay california
    Age
    28
    Posts
    2,973

    Black
    00 camaro ss M6 #6695

    Quote Originally Posted by Sarge View Post
    What is the fuel pressure at the rails?
    i havnt check the gass pressure yet..
    i dnt have a tool for that...

    i wanted to install a gas pressure gauge.. but now this happn..

  15. #35
    Senior Member 98maro's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    north bay california
    Age
    28
    Posts
    2,973

    Black
    00 camaro ss M6 #6695

    how can i check if the starter is getting any power?/
    cuz i tried to start it, and when i open the switch i could hear a noise under the car.. but i tried to start it and nothing happns..

    and i cant hear the gas pump no more....

  16. #36
    Visualize°Design°Create SSwt00SS's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Dallas, TX
    Posts
    9,287

    '12 Silver SS 1SS
    '00 Black SS #8617

    1) check the pressure at the fuelrail. it's located on the driver's side of the fuelrail. take off the plastic cap, and use a small flathead screw driver on the valve stem. do it slowly, because if you have pressure at the rails, it will shoot out. lay out some rags so you dont get fuel all over the engine bay.

    2) get another person to turn the car on (do not crank). with you outside the car at the rear check to see if you can hear the fuel pump charging to pressuize the system (bout 3 seconds of hearing it whine). if you hear it whine then you have no issues with the pump. go back to the fuelrail and check if you have pressure again. if you do, then you know your pump, fuel filter, and lines are good.

    3) try this procedure and see if it works. like Orion said, it could be your VATS. read this through a couple of times to make sure you understand the process.


  17. #37
    Junior Member whitetrashbird's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Tx
    Posts
    65

    Blue
    02 Firebird Transam

    Being a believer in starting at the simplest stuff first, is it possible your battery is just toast? Lights, radio etc. draw a tiny fraction of the amps required to start the car. Also, the alternator on your car will not energize without a solid 12v signal from the battery, which would explain why it won't run even push starting it.

    Dan

    "Timid men prefer the calm of despotism to the tempestuous sea of liberty"....Thomas Jefferson

  18. #38
    Member Jay37's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    St Marys GA
    Posts
    238

    Black
    '05 GTO

    Quote Originally Posted by 0rion View Post
    this is what tells me it's a vats issue......
    The car thinks its being stolen, and the check engine light flashes thats why he knows its a Vehicle Anti Theft System problem. Its very common in almost all OBDII GM vehicles. Its very intermittent. Sometimes you can wait 15min and try again, if you need to get the car home. I always bought a new key at the GM dealer when I came across it and that would fix it...

    Thats before I saw that right up on bypassing the resistor

  19. #39
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,520

    98 Formula
    06 duramax

    Quote Originally Posted by Jay37 View Post
    The car thinks its being stolen, and the check engine light flashes thats why he knows its a Vehicle Anti Theft System problem. Its very common in almost all OBDII GM vehicles. Its very intermittent. Sometimes you can wait 15min and try again, if you need to get the car home. I always bought a new key at the GM dealer when I came across it and that would fix it...
    Thats before I saw that right up on bypassing the resistor
    most of the time on these cars it ends up being the wires in the key cylinder....they just wear down over time and don't read well. There are different steps and levels to vats and I don't know all of them. I only know that there are basically just a few things the car will do. Some won't start at all, some will start after 4 minutes, and some will start/drive fine with the security light on all the time. Usually it's only a matter of time before it won't start at all. Vats interupts the starter and fuel pump to keep the car from starting. A solid lit or flashing security light is 100% an issue with vats.

  20. #40
    Member Jay37's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    St Marys GA
    Posts
    238

    Black
    '05 GTO

    Smile

    Quote Originally Posted by 98maro View Post
    how can i check if the starter is getting any power?/
    cuz i tried to start it, and when i open the switch i could hear a noise under the car.. but i tried to start it and nothing happns..

    and i cant hear the gas pump no more....
    I will probabaly catch hell for this
    I have done this hundreds of times literally, because in like 30 seconds. you know if its ignition wiring or not.
    I am assuming you don't have a voltmeter of any sort...
    Go under your car and touch the starter solenoid wires together or the posts, the red ones, you will get some sparks and your engine will crank, that means the starter solenoid is not getting its jumper volts (ignition system problem most likely VATS) use a peice of metal, THEY ARE HOT so don't hit a ground I.E. any other metal on your car with your metal object LOL
    EDIT; my dumbass didn't see all the posts, if your sold on vats... don't do this... if your not do this and if the engine cranks you should be sold on vats.
    Last edited by Jay37; 12-17-2010 at 04:23 PM.

Page 2 of 5 FirstFirst 12345 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. my car died!
    By Faught in forum General Help
    Replies: 17
    Last Post: 10-30-2010, 03:22 AM
  2. Help: Posi died
    By Sarge91 in forum Drivetrain
    Replies: 2
    Last Post: 07-05-2009, 06:20 AM
  3. died and gone to heaven. WOW
    By 02cetransam in forum Almost Anything Goes
    Replies: 45
    Last Post: 10-03-2007, 12:04 PM
  4. *HELP* Just died in traffic
    By camarostripes96 in forum LT1
    Replies: 7
    Last Post: 09-27-2007, 09:27 PM
  5. the lt-1 died :(
    By vecaj in forum LT1
    Replies: 4
    Last Post: 04-24-2007, 08:08 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •