Results 1 to 11 of 11

my cars misfiring in the rain

This is a discussion on my cars misfiring in the rain within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; when i drive my car while its dry my car drives like normal... but when its raining real bad it ...

  1. #1
    Junior Member wesley's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    houston
    Posts
    48

    black
    97 camaro

    my cars misfiring in the rain

    when i drive my car while its dry my car drives like normal... but when its raining real bad it starts bogging out (misfire).. im guessing its my optispark getting wet??? does anyone have any inputt, has this happend to anyone, and what did you do to fix it. is there a way to keep the water from getting to it?

  2. #2
    Impounded
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Beaver Dam KY
    Posts
    7,746

    79 T/A -91 Firebird
    1998 Trans Am -Oynx Black

    I have a idle issue in the rain. but I have a ls1. Subscribed

    No codes were thrown.. I say opti tho.

  3. #3
    Bone it like you own it FORD RECOVERY EXPERT's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    TEXAS... U mad?
    Posts
    6,158

    Black / Stryker Blue
    2K WS.6/ 2K9 G8GT

    90% sure it's opti-related......

    Take it apart, and clean/dry it, then try some light siliconing to resist water

  4. #4
    Single Malt rbob93's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Ft. Lauderdale, FL
    Age
    69
    Posts
    2,707

    Sebring Silver
    2000 CamaroSS

    Had to replace the OptiSpark when I had my 97Z for the same reason.
    I'm surprised it hasn't thrown any codes.

  5. #5
    Member km346's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    masssaaechuuuseettes
    Posts
    241

    Silver
    1998 hardtop SS

    "60% of the time it works every time"

  6. #6
    Senior Member bigrondownhiller's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Orange County, NY
    Age
    42
    Posts
    2,674

    Black
    1996 Camaro Z28 vert

    Could be the opti. Could also be some condensation in the wire boots. When it is nice and dry take off the wires and put some dielectric grease on the boots. Do the opti side and the plug side. You might even want to take a hair dryer and make sure they are good and dry.

  7. #7
    Junior Member wesley's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    houston
    Posts
    48

    black
    97 camaro

    ok thank for all the help!!! ill keep everyone posted

  8. #8
    slammed RAWPWR3's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    under the car cover
    Age
    29
    Posts
    375

    M.R.M. & C.E. Yellow
    01 TA & 02 CETA

    Quote Originally Posted by JoshieDoom View Post
    I have a idle issue in the rain. but I have a ls1.
    Check your plug wires. While the car is running, use water in a sray bottle and spray the mist across youre plug wires and see if theyre arcing. Do it at night, its kinda hard to see in the daytime.

  9. #9
    Member 99yellowz28's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    akron,oh
    Posts
    250

    competition yellow
    1999 camaro m6

    Quote Originally Posted by wesley View Post
    when i drive my car while its dry my car drives like normal... but when its raining real bad it starts bogging out (misfire).. im guessing its my optispark getting wet??? does anyone have any inputt, has this happend to anyone, and what did you do to fix it. is there a way to keep the water from getting to it?
    if you have a 97 assuming lt1 ive herd the water pump leaks on distibuter and if its doing in the rain you need to check plugs and wires its probily doing it due to the moisture from the rain

  10. #10
    Impounded
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Beaver Dam KY
    Posts
    7,746

    79 T/A -91 Firebird
    1998 Trans Am -Oynx Black

    Quote Originally Posted by RAWPWR3 View Post
    Check your plug wires. While the car is running, use water in a sray bottle and spray the mist across youre plug wires and see if theyre arcing. Do it at night, its kinda hard to see in the daytime.
    Did that multiple times a long long time ago. Pulled them all off and put dielectric grease on it as well. Both ends.

    need to get a scanner hooked up to it sometime.

  11. #11
    Junior Member
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    usa
    Posts
    13
    could be the plugs wires themselfs

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Misfiring ALOT
    By kb274868 in forum General Help
    Replies: 3
    Last Post: 09-20-2010, 08:00 PM
  2. Misfiring/backfiring '97 T/A
    By HIGH PSI in forum LT1
    Replies: 11
    Last Post: 04-21-2008, 01:28 PM
  3. Engire Misfiring
    By jbigdawg79 in forum General Help
    Replies: 19
    Last Post: 05-06-2006, 02:52 PM
  4. Car misfiring while idling
    By SR71 in forum General Help
    Replies: 1
    Last Post: 04-25-2006, 11:24 AM
  5. misfiring still ocurring!!!
    By baseballss in forum Internal Engine
    Replies: 22
    Last Post: 01-01-2006, 10:09 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •