Results 1 to 12 of 12

metallic slapping noise worse w/ rpm

This is a discussion on metallic slapping noise worse w/ rpm within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; i have a 2001 a4 ss with about 62000 miles on it. yesterday im getting on the freeway which is ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    55

    metallic slapping noise worse w/ rpm

    i have a 2001 a4 ss with about 62000 miles on it. yesterday im getting on the freeway which is a steady decline straightaway. so as i step on the gas to merge the rpms fly up really high . the car sputters a little then this loud metallic slapping noise starts. at first i thought somthing must be hitting the belt so i pull over and look and nope its internal. i drive it home (about 2 miles) and i drained the oil. i checked it and looked fine.im about to pull the valve covers but what should i look for? thanks in advance

  2. #2
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,468

    98 Formula
    06 duramax

    Did it sound like it was coming from up top or down below on the motor? How did the car run the 2 miles home? What did your oil pressure look like?

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    55
    hmm not really sure where it sounded like it was coming from but it ran fine for the 2 miles and oil pressure was normal. although i was pretty low on oil before all this happened. possibly a cause?

  4. #4
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,468

    98 Formula
    06 duramax

    Not necessarily although low on oil is never a good thing. I'm just trying to get a better description so everyone knows a little better about what happened. It could be a ton of things. When you say the rpm's flew high did it bounce off of the rev limiter? I'm wondering if you bent a pushrod or something along those lines.

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    55
    yes it hit the rev limiter.

  6. #6
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    55
    ttt

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    DFW
    Age
    36
    Posts
    98

    NBM
    1999 SS

    Check 2 see if you bent a pushrod or 2 if you have the stock pushrods. Also double check the rockers are all in tact. I had several come apart on me.

  8. #8
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    55
    cool. i've been working on pulling the valve covers today. i finally have gotten the coil packs off . how do you get that bolt on the back of the head on the left side loose though. you know the one for the bracket that holds the pcv valve or whatever?

  9. #9
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    55
    ttt

  10. #10
    Formulatastic yellowv's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    S. Florida
    Age
    38
    Posts
    1,271

    Red
    98 Formula /93 Z28

    Well did you check the pushrods?

  11. #11
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    55
    not yet this is my first time so im going slow.can i pull the valve cover off with out taking the the clip that holds the pcv valve on the drivers side? you knoe how the one end is attached to te head

  12. #12
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    55
    Well I Checked The Pushrods. Its Not It. What Else Can I Be?

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •