Results 1 to 8 of 8

Map reading at idle

This is a discussion on Map reading at idle within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; I just got a scan tool that gives a live feed and noticed a few odd things. Ignition advance at ...

  1. #1
    Just a farmboy V8MUSCLE's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Montpelier, VA
    Age
    30
    Posts
    518

    Pewter
    2000 Pontiac Trans Am

    Map reading at idle

    I just got a scan tool that gives a live feed and noticed a few odd things. Ignition advance at idle is 21-21.5 I thought that was a lot map sensor reads 31-32 kpa ~9.4"hg and tps never goes below .4%
    Are these normal for a 00 ls1 only mods are full exhaust car doesn't have egr or air no lean code just both rear o2 sensors have high voltage even though I don't have rear o2 sensors
    Last edited by V8MUSCLE; 10-04-2015 at 11:14 AM.

  2. #2
    Just a farmboy V8MUSCLE's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Montpelier, VA
    Age
    30
    Posts
    518

    Pewter
    2000 Pontiac Trans Am

    I also get a random low idle. ~400-500 rpm. Idle is usually around 800 unless the vehicle is moving then it's around 1000-1100.

  3. #3
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    The readings you listed all comport with what I see on my scanner for our car, although my TPS does read 0% when the throttle is closed. Have you cleaned your throttle body lately?

  4. #4
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,511

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    Quote Originally Posted by V8MUSCLE View Post
    I also get a random low idle. ~400-500 rpm. Idle is usually around 800 unless the vehicle is moving then it's around 1000-1100.
    A4 usually idel around 1000 rpm
    M6 around 700-850 rpm.

  5. #5
    Member speedyWS6's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    U.K.
    Posts
    494

    Pewter
    2002 WS6 TA

    Interested to read this as both my previous WS6 and my present one
    both idle at around 500 once settled down after start up?

    I told Steve Williams what the car idled at before his tune and it is still
    500 after, so.......?

  6. #6
    Just a farmboy V8MUSCLE's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Montpelier, VA
    Age
    30
    Posts
    518

    Pewter
    2000 Pontiac Trans Am

    As far as the idle goes once warm it idles around 800. If I'm on the highway taking an off ramp and nock it into neutral it will idle around 1100-1000 untill the car pretty much stops. It seams to randomly lose it's idle, it then seems to search for an idle, bogging down to 450-500 then surging up to 800-900. I usually force the idle to around 800-900 by keeping my foot in the gas just a bit. After 5 or so minutes of this it will return to its normal ~800 idle. It is a manual so when it is idling correctly it's right on the money.
    Last edited by V8MUSCLE; 10-07-2015 at 06:11 PM.

  7. #7
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    FWIW, the factory tach may not be 100% accurate. How about cleaning the throttle body?

  8. #8
    Just a farmboy V8MUSCLE's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Montpelier, VA
    Age
    30
    Posts
    518

    Pewter
    2000 Pontiac Trans Am

    True on the accuracy of the tach. It is a little off from the scanner watching the live feed, scanner may be off to, but when it messes up there is a huge difference in the sound and feel of the engine. When it idles low it sounds rough and shakes the crap out of the car.
    It has probably done it 4 or 5 times in the 3 years 30k miles I've had it.

    It is almost like when it searches for an idle after you have the battery disconnected for a while but the engine shakes more even when you use the throttle to keep the Rpms at 800 or 1000

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. idle issues... idle high. unplugged tps runs good?
    By okiels1 in forum Firebird / WS6
    Replies: 2
    Last Post: 12-31-2016, 04:36 AM
  2. How To Fix Idle Problems - Idle Time
    By Ed Blown Vert in forum Firebird / WS6
    Replies: 0
    Last Post: 04-05-2012, 08:50 PM
  3. Been on here a while reading
    By texas97z in forum New Member Introductions
    Replies: 6
    Last Post: 02-18-2011, 12:34 PM
  4. Help: intermittant rough idle, off idle hesitation
    By Matto4785 in forum General Help
    Replies: 1
    Last Post: 09-21-2009, 06:12 AM
  5. o2's not reading, high idle
    By jmatt07 in forum General Help
    Replies: 4
    Last Post: 04-19-2009, 01:38 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •