Results 1 to 11 of 11

LS1 Wont Start

This is a discussion on LS1 Wont Start within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; Where to begin, two weeks ago i had the same problem as I do now. I checked the oil and ...

  1. #1
    Junior Member Mentu's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Monterey CA
    Age
    38
    Posts
    7

    Red
    1999 Z28

    LS1 Wont Start

    Where to begin, two weeks ago i had the same problem as I do now. I checked the oil and cleaned the air filter. I didn't disconnect anything or unplug anything. I go to start it and the motor cranks, but does not start. I replugged in connectors around the intake, gave it a little throttle while starting it, checked fuses and tried several times to start it. But it would not start. After 20 minutes of trying, what "fixed it" was removing the pcv return to the intake, it started right up. I plugged in the pcv and not problems. That was two weeks ago and about 400 miles with no problems until last night.

    Last night I go to start the car, and the same problem as before. It cranks, but doesn't start. I checked the fuses again, moved relays to different positions to see if the problem moves, unplugged the pcv again, released the pressure in the gas intake rails, checked plug wires, and still nothing.

    What i can tell you is the fuel pump turns on, the starter works, the battery is good, fuses and relays good, good fuel that I know of, plugs replaced 3000 miles ago, other than routine maintenance nothing has been replaced swapped installed or moved in two years. My thoughts of what it could be are MAF or intake sensor problems or something with fuel.

    Other than that, I have no idea and I need to get it home, any ideas or help is appreciated.

  2. #2
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Have you scanned it for codes?

  3. #3
    Junior Member Mentu's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Monterey CA
    Age
    38
    Posts
    7

    Red
    1999 Z28

    the car is still at work so i cant scan it yet. if i get it home i can scan it. im hoping i can get it home and pull a code to point me in a direction to go.

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    new orleans la.
    Posts
    15

    blue
    2004 GTO

    how meany coils do you have?

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    new orleans la.
    Posts
    15

    blue
    2004 GTO

    as long as the mas is plugged in it's not gonna be the mas throttle maybe mas no.
    what kind of noise does it make?
    Is the car stock??

  6. #6
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    If the MAF faults, the PCM ignores its signal and runs the engine in speed density. I do not believe the MAF is going to be your issue. Absent a weird VATS problem that is allowing the engine to crank, I would lean towards a crank position sensor or something of that nature.

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    new orleans la.
    Posts
    15

    blue
    2004 GTO

    Do you have ceramic spark plug boots stock from GM?

  8. #8
    Junior Member Mentu's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Monterey CA
    Age
    38
    Posts
    7

    Red
    1999 Z28

    msd, plug wires, bolt ons except for cam and valve train, 8 coils, its not making any weird noises, everything sounds the same but it doesn't start after cranking. no exhaust noises or anything,

  9. #9
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,997

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    Could be low fuel pressure. What I would do is check the fuel pressure, check for spark, and check for fuel injector drive. One of those tests should point you in a direction.

  10. #10
    expensive tires az gt eater's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    phoenix
    Posts
    1,951

    white
    04 2500 4x4 crew cab

    Fuel pressure makes sense, but I pull the fuse for the fuel pump when I'm out of town in bad areas, and if I forget to put it bakc in before I start it, it will run for a split second. So, if it's holding pressure, it should fire, then die. What kind of mileage does it get? Are the plugs gapped wrong, and fouled? Did it get tuned after all the bolt ons? Maybe the same problem. It's running way rich, fouls immediately, won't fire. Wait a while, dries out. And giving it gas while cranking isn't helping.

  11. #11
    Junior Member Mentu's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Monterey CA
    Age
    38
    Posts
    7

    Red
    1999 Z28

    i now thinking fuel pressure, im going to change the fuel filter, the old one has about 20000 miles on it. It has been tuned before with the bolts, years ago. The only thing that has been done to the car in the last 2 years is fluid changes, spark plugs and thats about it. nothing much.

    Update, I went to work and it started right up, at each break it started up and when I got off of work it started. Tomorrow I will check for codes, but nothing popped up on the way home.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Help: car wont start and now gauges wont work!
    By AB'sLs1 in forum General Help
    Replies: 52
    Last Post: 04-20-2013, 09:54 PM
  2. Z71 wont start
    By duranws6 in forum General Help
    Replies: 4
    Last Post: 01-09-2013, 08:49 PM
  3. LT1 wont start
    By Bad Co. in forum General Help
    Replies: 8
    Last Post: 11-18-2010, 08:23 AM
  4. LT1 wont start
    By Bad Co. in forum LT1
    Replies: 0
    Last Post: 11-16-2010, 06:32 PM
  5. car wont start
    By redss2000 in forum General Help
    Replies: 12
    Last Post: 06-20-2008, 02:06 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •