Results 1 to 5 of 5

LS1 Oil pressure prob for newbe

This is a discussion on LS1 Oil pressure prob for newbe within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; new guy here with a problem with getting oil pressure on 2002 LS1 installen in my 55 chevy. changed oil ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    May 2008
    Location
    Madison, MS
    Posts
    14

    red/beige
    1955 Chevy convertible

    Thumbs down LS1 Oil pressure prob for newbe

    new guy here with a problem with getting oil pressure on 2002 LS1
    installen in my 55 chevy. changed oil pans and pickup tube on the 40,000 mile engine
    purchased from salvage yard. Should it have oil pressure using the starter only? I took
    the plugs out and it spins fast but no pressure on the dakota digital.??
    How to prime etc?

  2. #2
    Junior Member
    Join Date
    May 2008
    Location
    Madison, MS
    Posts
    14

    red/beige
    1955 Chevy convertible

    Smile oil pressure

    Thanks for the help. Solved my problem by pulling the oil pan and screen. Found that the "O" ring to the screen had been pinched and a chunk had been taken out on the inside of the ring. Replaced the "O" ring, primed the pump with a vacuum tool that replaces the filter. She came up with 33 psi using the starter spinning the engine with the plugs out.

  3. #3
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,519

    98 Formula
    06 duramax

    somehow I missed this thread.....glad you got it and while reading your thread I was wondering if you pinched that o-ring. Pretty common.

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    May 2008
    Location
    Madison, MS
    Posts
    14

    red/beige
    1955 Chevy convertible

    Thanks, the pinched "o" ring was realy not very apparent until I pulled it out of the block.

  5. #5
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,519

    98 Formula
    06 duramax

    Quote Originally Posted by spider View Post
    Thanks, the pinched "o" ring was realy not very apparent until I pulled it out of the block.
    yep, all it takes is just a little nick in that o-ring to cause pressure problems. When I did my ported pump it was one of the things I worried about because there's not a whole bunch of room to work with the engine still in the car ( f-bodies at least). Very easy to jack that o-ring up.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. newbe here
    By ole blaster in forum New Member Introductions
    Replies: 5
    Last Post: 04-05-2011, 04:58 PM
  2. oil pressure prob?? (see vid)
    By Z28boy2000 in forum Internal Engine
    Replies: 7
    Last Post: 09-24-2009, 08:49 PM
  3. Newbe from SC
    By camaro02sprspt in forum New Member Introductions
    Replies: 11
    Last Post: 09-22-2009, 06:50 PM
  4. newbe
    By eman in forum New Member Introductions
    Replies: 2
    Last Post: 07-18-2008, 02:55 AM
  5. Another newbe
    By Rob Petyo in forum Corvette
    Replies: 13
    Last Post: 12-08-2006, 04:34 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •