Results 1 to 10 of 10

LS1 engine misses when cold

This is a discussion on LS1 engine misses when cold within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; I have a 2001 T/A and it has started missing until it gets up to operating temperature. If i give ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Jan 2017
    Location
    Kincaid
    Posts
    3

    Black
    2001 T/A WS6

    LS1 engine misses when cold

    I have a 2001 T/A and it has started missing until it gets up to operating temperature. If i give it full throttle it will hesitate and eventually kick in and i have full power, but as soon as i let out of it it will go right back to missing. What could be causing this?

  2. #2
    Senior Member bigrondownhiller's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Orange County, NY
    Age
    42
    Posts
    2,674

    Black
    1996 Camaro Z28 vert

    Are there any codes being thrown?

  3. #3
    Smiles for 9.5 Years cammed goat's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Paterson/Ridgewood, NJ
    Posts
    11,474

    Phantom Black Metallic
    2004 GTO M6

    LS1 engine misses when cold

    Do you have any modifications ie cold air intake, headers, aftermarket exhaust?


    extreme dimensions, driveshaft shop, harrop, hid(35watt/6k) lows, hurst, k&n, led fogs, maverick man, mishimoto, nitto, revshift, slp, stern st-1, smoked sidemarkers, whiteline poly radius rod bushings

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    Jan 2017
    Location
    Kincaid
    Posts
    3

    Black
    2001 T/A WS6

    I don't have a way to check the codes. It has a full exhaust system, headers back. Also the guy I bought it from told me it had been tuned.

  5. #5
    Senior Member bigrondownhiller's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Orange County, NY
    Age
    42
    Posts
    2,674

    Black
    1996 Camaro Z28 vert

    Is the check engine light on?

  6. #6
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,567

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Best bet is to either invest in a hand held scanner or take it to a chain parts store and let them plug in theirs. You can get a basic code reader for around $30 these days: Wilmar CAN OBD II diagnostic scan tool W2977 - Read Reviews on Wilmar #W2977

    This is a handy tool and will work on most any 1996 and up vehicle. The more expensive units offer additional features such as the ability to see live engine data. In either case, reading and posting the Diagnostic Trouble Code (DTC) will allow us to help you narrow down your issue. As a general rule, a misfire will be the result of a lean condition or faulty components. The fact that it only happens when cold is interesting as the engine is in open loop and the PCM is not accepting input from the oxygen sensors to adjust fueling.

  7. #7
    Senior Member Whamhammer's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Bel Air, Maryland
    Posts
    1,324

    Silver
    '02 Trans Am WS-6, 6M

    If you have headers back, the O2 is set further back in the exhaust, thus the exhaust is cooler , takes longer to heat up than before, the 02 feedback may be part of the problem. Have you had a tune yet? My tuner took the info into account, and gave the sensor a longer time to warm up before setting a code/reacting etc.

    You might have a slight vacuum leak too.
    SLP Air Lid/Smooth Bellows
    Kooks Emissions LT Headers/Catted Y pipe
    NGK TR55 plugs
    Magnaflow Cat-back
    Spohn Front Upper Tubular Control Arms
    UMI Front Lower Tubular Control Arms
    UMI Rear Lower Control Arms/ Adjustable Panhard Rod
    Factory C5 Z06 17x9.5 wheels w/ 285-40-17 Continental Extreme Contact DW's all the way around.
    Dyno Dynamics dynoed @:
    356 rwhp, 360 rwlb/tq

  8. #8
    Junior Member
    Join Date
    Jan 2017
    Location
    Kincaid
    Posts
    3

    Black
    2001 T/A WS6

    Alright great! Thanks for the info! It was supposubly tuned when I bought it. I had a 2000 that was identical to this and i did all the work myself and then had it tuned and had no issues with it. I will invest in a reader very soon!

  9. #9
    Member DaddySS's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Bergen Co. NJ
    Posts
    590

    Black
    2000 Camaro SS Conv.

    If it was a solid misfire the check engine lite would come on. Is it just running rough or a hard misfire?
    2000 SS Conv, M6, Onyx - SLP Lid, CAI, TTS LTs, AFR 205s, 220 224 581 581 114, Z6 Int. & clutch, 3.73s, GMMG, ASP, 160 stat, Rapid tune, STB, LCAs, Brkts, SFCs, SLP 1LE, Hurst Billet+.TTIIs (Gunmetal), BFG KDWs. 406rwhp, 376rwtq + 2011 Camaro Vert Triple Black

  10. #10
    Smiles for 9.5 Years cammed goat's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Paterson/Ridgewood, NJ
    Posts
    11,474

    Phantom Black Metallic
    2004 GTO M6

    Any updates?

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. exhaust backfire only when engine cold
    By Homer J in forum General Help
    Replies: 13
    Last Post: 06-22-2011, 07:35 AM
  2. Engine has knock when cold
    By rel3rd in forum Internal Engine
    Replies: 12
    Last Post: 07-09-2007, 09:23 PM
  3. Cold Engine Noise
    By wnmech in forum Internal Engine
    Replies: 13
    Last Post: 12-13-2006, 04:36 PM
  4. engine misses
    By rezor in forum Firebird / WS6
    Replies: 1
    Last Post: 02-05-2006, 10:11 PM
  5. Engine Misses at idle
    By greasy-chicken in forum General Help
    Replies: 8
    Last Post: 08-16-2005, 02:16 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •