Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 38

ls1 codes P0131 p0137 p0151 p0157 help please

This is a discussion on ls1 codes P0131 p0137 p0151 p0157 help please within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; I just bought the 98 ta love it .. But the check engin light turned on with these codes P0131 ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Las Vegas
    Posts
    25

    White
    98 Trans am

    1998 trans am codes and help me figure something out

    I just bought the 98 ta love it .. But the check engin light turned on with these codes P0131 p0137 p0151 p0157
    The o2 sensors have been replaced and it still shows up.... I was wondering if the pcv might cause this .. I heard the pcv system on these cars are shi$ any help or suggestions would be very helpful.. Thank you!!

  2. #2
    Waiting on the Tree transamtom's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Niagara Falls Ont.Canada
    Posts
    927

    NBM
    1999 TA A4

    Your O2's are seeing low voltage.

    What brand o2's did you use?

  3. #3
    Senior Member JayTA98's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Orlando, FL
    Posts
    3,351

    Mean Black
    1998 Trans Am

    Did you reset the codes after you replaced the sensors?

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Las Vegas
    Posts
    25

    White
    98 Trans am

    i dont remember the brand because my buddy did it for me.. and we did reset the codes....i know it wasnt a very expensive set of o2s but i had no idea they would not even make it a month??

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Las Vegas
    Posts
    25

    White
    98 Trans am

    the light will be on for a little while and then turn off after a a couple times driving it... but when the light turns on it starts driving like shi% and stumbling under throttle no clue...

  6. #6
    Senior Member JayTA98's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Orlando, FL
    Posts
    3,351

    Mean Black
    1998 Trans Am

    you replaced all 4 brand new correct? are they the OEM plug type or the universal type(the ones that you have to splice them).

    Have you checked the wiring for melted wires or anything like that?

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Las Vegas
    Posts
    25

    White
    98 Trans am

    ill have to check its whatever a shop would put in them because thats what fixed it when the first code poped up no all 4 are out...

  8. #8
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Las Vegas
    Posts
    25

    White
    98 Trans am

    ls1 codes P0131 p0137 p0151 p0157 help please

    I just bought the 98 ta love it .. But the check engin light turned on with these codes P0131 p0137 p0151 p0157
    The o2 sensors have been replaced and it still shows up.... I was wondering what might be the problem and what can i do to fix it...

    and ever sense this all popped up its ran kinda shi$%y

  9. #9
    Senior Member JayTA98's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Orlando, FL
    Posts
    3,351

    Mean Black
    1998 Trans Am

    Quote Originally Posted by skinypuppy View Post
    I just bought the 98 ta love it .. But the check engin light turned on with these codes P0131 p0137 p0151 p0157
    The o2 sensors have been replaced and it still shows up.... I was wondering what might be the problem and what can i do to fix it...

    and ever sense this all popped up its ran kinda shi$%y
    hey skinny i as the mod in the other section to merge your other thread with this one and move it to this section.

    Have you found out about the O2 sensors? Were they replaced brand new? were they OEM plugs type or universal type?

  10. #10
    Senior Member JayTA98's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Orlando, FL
    Posts
    3,351

    Mean Black
    1998 Trans Am

    Another question, have you cleaned your MAF sensor? Do you have a way to check you fuel pressure?

  11. #11
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Las Vegas
    Posts
    25

    White
    98 Trans am

    hey jayta98

    they are the universal type...

    no i have not cleaned my mass air..whats the best way to do it so i dont mess anything up i hear cleaning your mass air if you bump something it can throw it all out of wack?

    and i am checking my fuel pressure today

    thank you for helping me out man!

  12. #12
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,511

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...



    you can use this.

    Also list any mods,it can help us in trying to help you

  13. #13
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,511

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...



    you can use this.

    Also list any mods,it can help us in trying to help you

  14. #14
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Las Vegas
    Posts
    25

    White
    98 Trans am

    only exaust has been done to this car....

  15. #15
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Las Vegas
    Posts
    25

    White
    98 Trans am

    i just cleaned it with that stuff like 10 min ago.. the light turned off for like 3 min then turned right back on ?

  16. #16
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,511

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    The codes point to O2 sensors

    0131 - Bank 1 Sensor 1 Low Circuit
    0132 - Bank 1 Sensor 2 Low Circuit
    0151 - Bank 2 Sensor 1 Low Circuit
    0157 - Bank 2 Sensor 2 Low Circuit


    Have you gotten it tuned recently when you installed the exhaust?


    I just reread the full thread, I guess you had another thread about this, I'll have to look what was posted there.

    The O2's that you have now, do you know what brand they are and type? It's possible they gave you the wrong O2 sensors.

  17. #17
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Las Vegas
    Posts
    25

    White
    98 Trans am

    no i havent had it tuned and i dono if the previous owner ever did...

  18. #18
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,511

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    Just found this in another section, but it sounds like you have the same problem.

    Read this thread:
    P0131, P0137, P0151, and P0157

    Highlights:
    You need to check your fuel pressure, sounds like the fuel pump is going out based on this thread.

  19. #19
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Las Vegas
    Posts
    25

    White
    98 Trans am

    i found this .. this is the exact same problem i am having just more in depth lol.. no one responded but this might help..
    Vehicle: 1998 Pontiac Firebird Trans Am Convertible LS1
    Mods: SLP Lid, Cold Air Scoop, K&N Air Filter
    Symptoms: Car is a little sluggish, big loss of power after 3000 rpms
    Engine is throwing 4 codes: P0131, P0137, P0151, P0157
    which I believe is saying all four oxygen sensors are reporting that it's running lean

    So, before I checked my codes, I thought maybe the tranny was slipping. I took it to a shop and got it checked out and the tranny is just fine, fluid is right and everything.

    Since it wasn't the tranny, I narrowed it down to the engine's fuel system. I decided to check the fuel pressure, thinking that may be why it's running lean. The fuel pressure when the car was running was right around 42, and dropped down to around 32 at redline. According to specs, this seems right around normal, maybe a little low but not low enough to cause this much power loss.

    So then I was thinking maybe the injectors are clogged. I put some cleaner in it and its still working its way through at the moment. But the thing that confuses me is that sometimes the car will randomly have its power back for like 20 seconds, but this happens rarely. So I doubt the injectors are clogging and unclogging that quick.

    So what I'm down to is maybe the fuel filter is clogged or there's a vacuum leak somewhere, maybe the intake manifold. There's no suction noise around the intake manifold so if there was a leak, it probably isn't a big one. Also, it idles just fine. The engine is a little shakey but not much more than normal. The RPMs don't fluctuate at all and it idles around 900 cold and 600 warm. The fuel filter is an ACDelco and its only 2 months old.

    Anybody have any suggestions on where to go from here or what you may think the problem is?

    Thanks to all in advance.

  20. #20
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,511

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    Did you read the thread that I posted in 11?

    Fuel pump and regulator are going out on you if your pressure is low. You can check it at the rails. A gauge can be bought from the parts stores for under $20.

    A post from Orion in the same thread I'm talking about"
    Quote Originally Posted by 0rion View Post
    fuel pressure should be ~58psi. If your pressure falls like that then most likely the regulator is bad. When you did the pump did you swap out the entire module or just transplant the actual pump itself?

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. p0131, p0137, p0151, p0157
    By NE98LS1 in forum General Help
    Replies: 10
    Last Post: 06-07-2011, 09:15 PM
  2. P0131 and p0151 help
    By brp57 in forum General Help
    Replies: 6
    Last Post: 09-10-2010, 09:29 AM
  3. BBH02S22 Codes P0161 & P0157
    By rene817 in forum Computer & Tuning
    Replies: 2
    Last Post: 10-29-2009, 10:29 AM
  4. P0137 and p0157
    By Red99TA in forum Computer & Tuning
    Replies: 3
    Last Post: 01-30-2009, 05:57 PM
  5. P0131, P0137, P0151, and P0157
    By SuperStock in forum Computer & Tuning
    Replies: 17
    Last Post: 05-12-2008, 10:04 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •