Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 39

Ls -1 difference''s

This is a discussion on Ls -1 difference''s within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; Ok , so I purchased a replacement engine for my 99 ws6 , the engine came from a 98 Vette ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ont , Canada
    Posts
    61

    black
    01 Z06

    Ls -1 difference''s

    Ok , so I purchased a replacement engine for my 99 ws6 , the engine came from a 98 Vette , here's the question , why are the valve covers on the vette engine, bolt on the outside ? and my 99 engine has center bolt valve covers ? what else should I be looking for that's different ? will the reluctor be the same for the crank sensor ? etc ?
    thanks

  2. #2
    Member DaddySS's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Bergen Co. NJ
    Posts
    590

    Black
    2000 Camaro SS Conv.

    Pulley, alternator, etc. accessories will be different, reluctor is the same.

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ont , Canada
    Posts
    61

    black
    01 Z06

    ok , it didn't come with an accessory drive , so I have to use mine , will the cam sensor and other electronics be the same ? the new replacement engine has only 20,000 miles on it , so I was hoping to use all the sensor stuff to ?

  4. #4
    Senior Member bills98ta's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    St Thomas, PA
    Posts
    5,047

    White
    1998 Trans Am

    Quote Originally Posted by Butch2000 View Post
    ok , it didn't come with an accessory drive , so I have to use mine , will the cam sensor and other electronics be the same ? the new replacement engine has only 20,000 miles on it , so I was hoping to use all the sensor stuff to ?
    Your accessory's should work fine, but you will need 98 coil brackets for the valve covers.

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ont , Canada
    Posts
    61

    black
    01 Z06

    It did come with the coils , and injectors , and all sensors ,I am all ready to install today ? it's in the cradle , ready to go in !! the sensors at the back seem to be the same , so far so good .

  6. #6
    Member DaddySS's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Bergen Co. NJ
    Posts
    590

    Black
    2000 Camaro SS Conv.

    Yes, the sensors should all be good to go. Good luck and have fun!

  7. #7
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,996

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    Some of the info in this thread might be helpful for you.
    Differences between the f-body years

  8. #8
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ont , Canada
    Posts
    61

    black
    01 Z06

    well everything is in , every wire is exaclty were the factory routed them ,every ground wire is grounded , it turns over but won't start , lots of fuel pressure , scanner says everything is good , but the security light has been onfor a while , and now I'm thinking it's giving me grief ! injectors are off no fuel ? any idea's ? thanks

  9. #9
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,996

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    does your scan tool show any RPM while cranking? does your scan tool show VTD (vehicle Theft Deterant) status as Active?

  10. #10
    Just me Y2KPewterSS's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Broken Arrow, OK
    Age
    42
    Posts
    23,353

    Pewter metallic
    2000 Camaro SS

    To answer your initial question, GM used the perimeter bolt valve covers on all LS1s through 1998. Starting in 99, GM went with the center bolt valve covers on all LS1s.

  11. #11
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ont , Canada
    Posts
    61

    black
    01 Z06

    Cutlass , yes the scanner shows RPM, and the VTD shows as inactive ? I just coreected the security light issue , and it still turns over but won't start ? geeez ,

  12. #12
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,996

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    Ok so cranking RPM means the crank sensor is hooked up and working.
    Inactive VTD means the security system is ok...
    I'll have to think about this some more.
    I'm wondering if any of the 98 LS1 sensors/components aren't compatible with 99. I think they are mostly the same and compatible...I'll do a little research and see what I can come up with.
    Did you swap over all the 99 sensors, coils, injectors, etc to your 98 motor??

  13. #13
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ont , Canada
    Posts
    61

    black
    01 Z06

    No I left all or most of the 98 sensors on the engine , just because I thought they would work , and everything was really low miles , and mine had lots of miles , but I did check some of the part numbers on the ones that had them and they were the same ? I have already swapped my old crank sensor into the new engine to try , looks like no spark or fuel if that helps ? thanks

  14. #14
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,996

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    I'm thinking ignition relay is bad.
    It powers up the Injectors and ignition coils

  15. #15
    Senior Member bills98ta's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    St Thomas, PA
    Posts
    5,047

    White
    1998 Trans Am

    You're sure about the ground wires on the back of the drivers side head ?

  16. #16
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ont , Canada
    Posts
    61

    black
    01 Z06

    very sure about the grounds , cutlass ,were is the ignition relay ? can i test this ? this is driving me crazy I drove it in the shop , and now no start ! frikin thing , LOL
    Last edited by Butch2000; 04-13-2010 at 04:33 AM. Reason: spelling

  17. #17
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,996

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    Ign relay is in the underhood fuse/relay block. try swapping it with another relay in that area

  18. #18
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ont , Canada
    Posts
    61

    black
    01 Z06

    Ok , found it , guess I should have just looked first , did the switch with the ingnition relay , no go same thing , checked all fuses, and connections , just going out to triple check everything again ,

  19. #19
    King 0f n00bz shady milkman's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Shepherd, Michigan
    Age
    29
    Posts
    11,775

    blacker than wesleysnipes
    98' trans am

    worth noting is the 98s injector size and cams and pcm's are different than the 99...are you using your stock pcm ? or are you using the 98s ? as the wiring is different in terms of pcm connectors

  20. #20
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ont , Canada
    Posts
    61

    black
    01 Z06

    I used all my original harness and computer , but I used the coil pack harness from the 98 , maybe that's were my problem is ? everything plugs in ok ? what is different about the injectors ? size ? or operation ?now you got me thinking ?

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Difference between Z28 And SS?
    By EnjoiJoe in forum Camaro / SS
    Replies: 44
    Last Post: 07-13-2008, 10:11 PM
  2. Can someone tell me the difference?
    By splitfinger09 in forum External Engine
    Replies: 10
    Last Post: 08-09-2007, 02:09 PM
  3. Difference?
    By LS1SSZ28 in forum General Help
    Replies: 4
    Last Post: 07-23-2007, 09:18 PM
  4. Difference
    By spyke99 in forum Camaro / SS
    Replies: 6
    Last Post: 07-11-2007, 08:01 PM
  5. Difference???
    By DW2000TA in forum General Help
    Replies: 3
    Last Post: 06-08-2007, 07:36 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •