Results 1 to 5 of 5

low voltage and sputtering issue related?

This is a discussion on low voltage and sputtering issue related? within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; Hi guys. I have a question. When i use a battery load the CCA drops to 200. The battery is ...

  1. #1
    Senior Member JayTA98's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Orlando, FL
    Posts
    3,351

    Mean Black
    1998 Trans Am

    low voltage and sputtering issue related?

    Hi guys. I have a question. When i use a battery load the CCA drops to 200. The battery is rated to 720 CCA. Does this mean the battery is bad? The scale reads its weak. The battery is a red top optima and is about 4 yrs old. I don't think i have issues with it but my voltage is going down to 11.6v when the fans, headlights, a/c are on. When the fans are off it does better. When the car is idle is when i see the low voltage. While driving it stays around 13.6-14v. Its almost like the alternator is not charging enough at idle. I had this issue for a while and i never the car stalled.

    Yesterday i started the car and it was hard to start and it looked like it there was not enough fuel pressure. it lasted for about 7-10 secs. I give it gas and eventually goes away. I turned it off and tried again. Same thing happened. It drove fine all the way home and i tried to replicate the issue but it was gone. I checked the fuel pressure and is priming all the way to 58 and i have 60 while running. I don't think this issue is related with the charging issue.

    Any ideas on what to check?

  2. #2
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    Roanoke, VA
    Posts
    92

    Sebring Silver
    2000 Trans Am

    Any codes? Under load it probably will not charge at idle, I might be wrong with a LS1 but on a lot of cars you have to hit 2-3k rpm before any charging starts.

  3. #3
    Senior Member JayTA98's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Orlando, FL
    Posts
    3,351

    Mean Black
    1998 Trans Am

    Quote Originally Posted by eteller View Post
    Any codes? Under load it probably will not charge at idle, I might be wrong with a LS1 but on a lot of cars you have to hit 2-3k rpm before any charging starts.
    No codes. All cars i owned never drop voltage like this unless there is an issue. I guess i can upgrade to a bigger alternator

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    Roanoke, VA
    Posts
    92

    Sebring Silver
    2000 Trans Am

    Quote Originally Posted by JayTA98 View Post
    No codes. All cars i owned never drop voltage like this unless there is an issue. I guess i can upgrade to a bigger alternator
    No reason to upgrade the alternator unless you got a monster stereo or Mad Max apocalypse level lighting. What are you checking the voltage with the stock gauge or a decent multi-meter?

  5. #5
    Senior Member JayTA98's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Orlando, FL
    Posts
    3,351

    Mean Black
    1998 Trans Am

    Quote Originally Posted by eteller View Post
    No reason to upgrade the alternator unless you got a monster stereo or Mad Max apocalypse level lighting. What are you checking the voltage with the stock gauge or a decent multi-meter?
    Decent multimeter.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Help: Acceleration issue and unrelated/related noise.
    By Speed Bump in forum General Help
    Replies: 8
    Last Post: 06-18-2009, 12:27 AM
  2. Having an issue with voltage (bump stop mod)
    By 9t8z28 in forum External Engine
    Replies: 11
    Last Post: 10-30-2008, 10:03 AM
  3. sputtering
    By dafizzman1 in forum General Help
    Replies: 6
    Last Post: 08-01-2007, 05:53 PM
  4. Voltage Drop issue
    By HottNixLS1 in forum General Help
    Replies: 5
    Last Post: 10-08-2006, 04:05 PM
  5. LT1 related but I'm stumped - cam issue
    By 98-LS1 in forum Internal Engine
    Replies: 1
    Last Post: 07-16-2006, 07:46 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •