Results 1 to 15 of 15

Low idle?

This is a discussion on Low idle? within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; Ok so I've been driving my car all day, house shopping, no issues. parked for a couple of hours to ...

  1. #1
    James Bond Spikito's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Texas
    Age
    30
    Posts
    4,546

    2001 3.8 Black - sold
    2000 SS Black M6

    Low idle?

    Ok so I've been driving my car all day, house shopping, no issues.

    parked for a couple of hours to do stuff around the apartment, then drove about 3 miles to applebees for dinner.

    Cam out side, car cranked just fine, but immediately the RPMs dropped really, low, I actually thought it stalled, but it was sitting at about 300.

    I give it a rev up to about 2000, falls right back down, then slowly creeps up to about 700, my norm is 900. Everytime I give to gas, and let off, it falls right back down, then creeps up a little.

    It hasn't died, and otherwise drives just fine I just have to give it a little more gas before letting out on the clutch.

    Once I'm in gear and rolling, it drives just fine, any bright ideas?

    2000 SS, M6, 75k miles, half tank of gas, no accessories turned on, oil pressure 40 at idle, 60 under load.

  2. #2
    James Bond Spikito's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Texas
    Age
    30
    Posts
    4,546

    2001 3.8 Black - sold
    2000 SS Black M6

    oh and my check engine light has been on as long as ive owned the car, bad knock sensor.....but now its off

  3. #3
    Honor-Courage-Commitment SajoR's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Lubbock, TX
    Age
    32
    Posts
    142

    navy blue metallic
    2002 Camaro SS

    Hmmmm....I had a similar problem back in the day, but mine turned out to be a dirty MAF sensor and a shot O2 sensor. (I cleaned the MAF sensor, problem still continued, read the code it had thrown and replaced both O2 sensors. Problem went away).

    It could be just a dirty MAF sensor.

    That or it is strange that your check engine light for the bad knock sensor went away. I'm no expert and I could be very well wrong, but maybe your computer reset at some point, so the code isn't popping up anymore, therefore the car (computer or tune) is trying to run normal, and not compensating for the bad knock sensor and could be what's creating the problem.

    Just my thoughts, but I could be way off.

  4. #4
    Just a slow Camaro KING Z28 HAWK's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Fresno Ca
    Posts
    2,228

    LPM
    2002 Z28 Camaro

    Try cleaning your MAF and TB won't hurt. Yeah its weird that the light went off. Good luck.

  5. #5
    James Bond Spikito's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Texas
    Age
    30
    Posts
    4,546

    2001 3.8 Black - sold
    2000 SS Black M6

    yeah..and i mean lights go on and off....they reset after awhile, then get re-tripped, etc. but mines ALWAYS on, and it does both of these at the same time....weird

  6. #6
    James Bond Spikito's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Texas
    Age
    30
    Posts
    4,546

    2001 3.8 Black - sold
    2000 SS Black M6

    ran some errands today...idled just fine.....still worries me though

  7. #7
    Senior Member Too Fast's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Indianapolis
    Age
    54
    Posts
    5,170

    Black
    2000 WS6 6spd Hooker LT

    This has happened to me twice with my car. For some reason, unless you have battery issues, the PCM will reset itself and it forgets how to idle and what codes were there (that's why your SES light isn't on yet). Have you had your battery/charging system checked?

    A quick way to check your alternator is to turn your key on, engine off. Note where the volt meter is reading. Now, start the car. If the volt gauge comes higher, almost right away, from where it was with the key on eng. off, your alt should be fine. Otherwise, if the battery/connections check ok, somehow the PCM resets itself and it won't hurt anything.

  8. #8
    James Bond Spikito's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Texas
    Age
    30
    Posts
    4,546

    2001 3.8 Black - sold
    2000 SS Black M6

    interesting....i dont have radio or clock presets to check a reset or not with....oh well, lol

  9. #9
    Senior Member SeVeReDiStOrTiOn's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Roseville, CA
    Posts
    8,164

    05 Wrangler
    00 Z28 sold :-(

    I'd pull the TB and clean the IAC valve/passage...could be all gunked just don't move the pintle. And then yea clean the whole TB while it's off

  10. #10
    James Bond Spikito's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Texas
    Age
    30
    Posts
    4,546

    2001 3.8 Black - sold
    2000 SS Black M6

    IAC valve?
    LS6 intake, Pacesetters, TSP rumbler !EGR, !AIR, 295/35 BFG KDW II's, UMI Adj LCAs. Tick Master Cylinder, LS7 Clutch and flywheel, Pro 5.0, Lous short stick, Frost Tune.

  11. #11
    Senior Member Too Fast's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Indianapolis
    Age
    54
    Posts
    5,170

    Black
    2000 WS6 6spd Hooker LT

    Quote Originally Posted by SeVeReDiStOrTiOn View Post
    I'd pull the TB and clean the IAC valve/passage...could be all gunked just don't move the pintle. And then yea clean the whole TB while it's off
    This would be for a maintenence only. His problem was somehow the PCM resent itself, then forgot how to idle, which usually takes around 5-10 miles to relearn.

    Not a bad idea, tho.

  12. #12
    Grand Imperial Wizard Sarge's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Texas Department of Corrections
    Posts
    18,129
    Retired Outlaw Sum Bitch

    Yes to all the above. Also consider winter gas blend now in pumps does this also.
    I noticed he said his light went out which tells me his ECM is probably learning the new winter blend gas. I know my local Shell station had summer blend up to a couple weeks ago here in South Texas.

  13. #13
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Quote Originally Posted by Spikito View Post
    IAC valve?

    Idle Air Control Valve. On the side of the throttle body.

  14. #14
    James Bond Spikito's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Texas
    Age
    30
    Posts
    4,546

    2001 3.8 Black - sold
    2000 SS Black M6

    Quote Originally Posted by Sarge View Post
    Yes to all the above. Also consider winter gas blend now in pumps does this also.
    I noticed he said his light went out which tells me his ECM is probably learning the new winter blend gas. I know my local Shell station had summer blend up to a couple weeks ago here in South Texas.
    oh yeah? didnt know they did that down here....WTF is up with all this SNOW!!!, lol....its east texas, ive seen snow 3 times in 10 years, 2 of which in the last year

  15. #15
    expensive tires az gt eater's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    phoenix
    Posts
    1,951

    white
    04 2500 4x4 crew cab

    Quote Originally Posted by Spikito View Post
    oh yeah? didnt know they did that down here....WTF is up with all this SNOW!!!, lol....its east texas, ive seen snow 3 times in 10 years, 2 of which in the last year
    Move to a different side of texas. It's big enough. LMAO

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. idle issues... idle high. unplugged tps runs good?
    By okiels1 in forum Firebird / WS6
    Replies: 2
    Last Post: 12-31-2016, 04:36 AM
  2. How To Fix Idle Problems - Idle Time
    By Ed Blown Vert in forum Firebird / WS6
    Replies: 0
    Last Post: 04-05-2012, 08:50 PM
  3. Help: intermittant rough idle, off idle hesitation
    By Matto4785 in forum General Help
    Replies: 1
    Last Post: 09-21-2009, 06:12 AM
  4. Need help with idle...
    By Cagefighter in forum Camaro / SS
    Replies: 8
    Last Post: 03-24-2009, 10:05 PM
  5. What is your idle?
    By Wheeler99WS6 in forum Internal Engine
    Replies: 22
    Last Post: 10-19-2006, 02:32 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •