Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 34

Loud squeeling brakes after new pad install

This is a discussion on Loud squeeling brakes after new pad install within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; Here is a vid. this is with the pedal at rest and the system bled. WHY are they making this ...

  1. #1
    Detailing + Design third_shift|studios's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Pittsburgh, PA
    Age
    36
    Posts
    21,719

    My life is a
    Ben Stiller movie.

    Loud squeeling brakes after new pad install

    Here is a vid. this is with the pedal at rest and the system bled. WHY are they making this sound, and WHY can i push on my caliper does it seem to loosen the grip? The rears do this a little bit but it's not as loud of a sound, and i can't jiggle them at all....


  2. #2
    O U 8 1 2 Spaz's Avatar
    Join Date
    Nov 1999
    Location
    over here...
    Age
    39
    Posts
    25,692

    []D [] []V[] []D
    1999 trans am

    Quote Originally Posted by third_shift|studios View Post
    Here is a vid. this is with the pedal at rest and the system bled. WHY are they making this sound, and WHY can i push on my caliper does it seem to loosen the grip? The rears do this a little bit but it's not as loud of a sound, and i can't jiggle them at all....

    that is nothin duder... just go down the road at 30mph... hit your brake and the gas to maintain speed and do it for 10 seconds... let off and cruis a bit so they can cool then do it again... they should be fine after that... it's jsut the pads need to seat in to the rotors...

  3. #3
    Detailing + Design third_shift|studios's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Pittsburgh, PA
    Age
    36
    Posts
    21,719

    My life is a
    Ben Stiller movie.

    omg, for real?? i'm about to bolt up the rims and go for it

  4. #4
    O U 8 1 2 Spaz's Avatar
    Join Date
    Nov 1999
    Location
    over here...
    Age
    39
    Posts
    25,692

    []D [] []V[] []D
    1999 trans am

    Quote Originally Posted by third_shift|studios View Post
    omg, for real?? i'm about to bolt up the rims and go for it
    dooooo eat!!!

  5. #5
    down in it 310stanger's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    nj
    Age
    35
    Posts
    10,976

    white
    90 Mustang 5.0

    first off, what kind of brake work did you perform.

  6. #6
    Slow'er'Ass Mr. Luos's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Thornton, CO
    Posts
    23,785

    Red Tint Jewelcoat
    2008 Trailblazer SS

    Quote Originally Posted by 310stanger View Post
    first off, what kind of brake work did you perform.
    I guess we will find out if it was performed properly in about 5-10 minutes.

  7. #7
    Detailing + Design third_shift|studios's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Pittsburgh, PA
    Age
    36
    Posts
    21,719

    My life is a
    Ben Stiller movie.

    mushy pedal after the drive, still continued to squell @ 15 mph. no leakin fluid-resevoir is still toped off

  8. #8
    Detailing + Design third_shift|studios's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Pittsburgh, PA
    Age
    36
    Posts
    21,719

    My life is a
    Ben Stiller movie.

    Quote Originally Posted by 310stanger View Post
    first off, what kind of brake work did you perform.
    removed calipers and replaced pads. I compressed the pistons before reinstalling the calipers. yesterday i was blowing fluid all over the place upon depressing the brake b/c i didn't have solid contact with the brake line to the caliper-now everything is tight. i just bled all corners until i saw fluid

  9. #9
    down in it 310stanger's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    nj
    Age
    35
    Posts
    10,976

    white
    90 Mustang 5.0

    Quote Originally Posted by third_shift|studios View Post
    removed calipers and replaced pads. I compressed the pistons before reinstalling the calipers. yesterday i was blowing fluid all over the place upon depressing the brake b/c i didn't have solid contact with the brake line to the caliper-now everything is tight. i just bled all corners until i saw fluid
    dude, maybe im interpreting it wrong....but you didnt COMPLETELY remove the calipers to replace your pads did you? It might be a stupid question, but you shuoldnt leak any fluid at all jus sliding a caliper off and compressing pistons.

    Also, did you have your rotors resurfaced or did you replace them? You wanna "bed" your new pads to a new rotor surface. ie resurfaced or new rotors. When i say bed, i mean a series of stops from about 35 mph to 10 or so. step firmly and progressively. do it about 10 times and you should be good. and please make sure those brake lines are tight on your calipers lol

  10. #10
    Detailing + Design third_shift|studios's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Pittsburgh, PA
    Age
    36
    Posts
    21,719

    My life is a
    Ben Stiller movie.

    i drove it about 4 miles to the shop. It grinded LOUD the whole way. I maintained a whoping 15mph. It was midnight when i did it so no cars were on the road. I pulled off the road once to inspect and noticed the rotors were hot as hell. I sat for 5 minutes then went again-once i got there they were significantly cooler for some reason? It was only 40 last night so that probably had a lot to do with it. But i'm just not good with this diagnosing shit when i know a shop could do it . Thanks for all your help!

  11. #11
    Simpsons Did it!! 98formy's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Minnesota
    Age
    36
    Posts
    596

    83 Z28 new project
    98 Formula WS7-sold:(

    Jaison, do you think you put a pad in backwards by accident?

  12. #12
    O U 8 1 2 Spaz's Avatar
    Join Date
    Nov 1999
    Location
    over here...
    Age
    39
    Posts
    25,692

    []D [] []V[] []D
    1999 trans am

    Quote Originally Posted by 98formy View Post
    Jaison, do you think you put a pad in backwards by accident?
    you can't do that...

  13. #13
    O U 8 1 2 Spaz's Avatar
    Join Date
    Nov 1999
    Location
    over here...
    Age
    39
    Posts
    25,692

    []D [] []V[] []D
    1999 trans am

    Quote Originally Posted by third_shift|studios View Post
    i drove it about 4 miles to the shop. It grinded LOUD the whole way. I maintained a whoping 15mph. It was midnight when i did it so no cars were on the road. I pulled off the road once to inspect and noticed the rotors were hot as hell. I sat for 5 minutes then went again-once i got there they were significantly cooler for some reason? It was only 40 last night so that probably had a lot to do with it. But i'm just not good with this diagnosing shit when i know a shop could do it . Thanks for all your help!
    since you didn't get your rotors resurfaced you will need to drive around and brake alot... the rotors and pads have to wear each other to fit right...

  14. #14
    I flame retards CamaroFan71's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Baton Rouge, La.
    Posts
    1,068

    QuickSilverMetallic
    2005 GTO M6

    Or he could have a caliper freezing up on him and not releasing all the way. If you installed new rotors did you have them turned also? Thats always a good idea, mass produced rotors tend to be a tad out of round also.

  15. #15
    O U 8 1 2 Spaz's Avatar
    Join Date
    Nov 1999
    Location
    over here...
    Age
    39
    Posts
    25,692

    []D [] []V[] []D
    1999 trans am

    Quote Originally Posted by CamaroFan71 View Post
    Or he could have a caliper freezing up on him and not releasing all the way. If you installed new rotors did you have them turned also? Thats always a good idea, mass produced rotors tend to be a tad out of round also.
    good point...

  16. #16
    Detailing + Design third_shift|studios's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Pittsburgh, PA
    Age
    36
    Posts
    21,719

    My life is a
    Ben Stiller movie.

    YES I HAD THEM TURNED

    it's primarily the front ones that seem to be dragging? clinging? collapsed? dunno...but they were loud as hell

  17. #17
    O U 8 1 2 Spaz's Avatar
    Join Date
    Nov 1999
    Location
    over here...
    Age
    39
    Posts
    25,692

    []D [] []V[] []D
    1999 trans am

    Quote Originally Posted by Spaz View Post
    since you didn't get your rotors resurfaced you will need to drive around and brake alot... the rotors and pads have to wear each other to fit right...
    Quote Originally Posted by third_shift|studios View Post
    YES I HAD THEM TURNED
    then just that then... also try some brake parts clear spray on them (when cool only)...

  18. #18
    Detailing + Design third_shift|studios's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Pittsburgh, PA
    Age
    36
    Posts
    21,719

    My life is a
    Ben Stiller movie.

    Like i said, i dropped it off with a shop. I got a friend there who will do most of the work on his own time

  19. #19
    I flame retards CamaroFan71's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Baton Rouge, La.
    Posts
    1,068

    QuickSilverMetallic
    2005 GTO M6

    Quote Originally Posted by third_shift|studios View Post
    Like i said, i dropped it off with a shop. I got a friend there who will do most of the work on his own time

    Since a shop has it maybe it will get fixed for you. But I'll ask anyway... Did you also clean the caliper slides and lube them up very well also??

  20. #20
    Detailing + Design third_shift|studios's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Pittsburgh, PA
    Age
    36
    Posts
    21,719

    My life is a
    Ben Stiller movie.

    no-wasn't aware that i had to do that? I was basically going off of install university's page-so if they didn't say it, i didn't do it

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Brakes are spongy after Line Lock install...
    By ls1camino in forum Suspension and Handling
    Replies: 2
    Last Post: 07-04-2009, 02:06 PM
  2. loud squeeling
    By tingo99 in forum External Engine
    Replies: 10
    Last Post: 03-31-2008, 10:48 AM
  3. New Brakes install!
    By Demon_Z28 in forum Suspension and Handling
    Replies: 13
    Last Post: 03-01-2008, 10:03 AM
  4. Loud ticking noise after cam install
    By gunguyWS6 in forum Internal Engine
    Replies: 8
    Last Post: 11-01-2007, 05:05 PM
  5. Loud thump after UMI torque arm install
    By topfig1 in forum Suspension and Handling
    Replies: 9
    Last Post: 08-05-2007, 06:39 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •