Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 21

Lost reverse

This is a discussion on Lost reverse within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; Out tonight, running fine, go to back out of parking spot can't get it in reverse. I mean like the ...

  1. #1
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,509

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    Lost reverse




    Out tonight, running fine, go to back out of parking spot can't get it in reverse. I mean like the lock out is engage and it will not go into reverse gear at all. With or without clutch, engine on or off.

    Also I have no problems shifting into any of the other gears.

    Help?!?!?

    Is there a switch or sensor that effects this?

  2. #2
    Moderator 35th-ANV-SS's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Wherever life takes me
    Posts
    12,465

    Red
    02 35th LE Camaro SS

    Almost certain there is, but I don't know the name of it off-hand. Subscribed.

  3. #3
    Moderator 35th-ANV-SS's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Wherever life takes me
    Posts
    12,465

    Red
    02 35th LE Camaro SS

    I believe it's a reverse lockout solenoid for the T56

  4. #4
    Moderator 35th-ANV-SS's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Wherever life takes me
    Posts
    12,465

    Red
    02 35th LE Camaro SS

    Have you tried to shift it into reverse using a lot of force yet or no? If it's the reverse lockout solenoid which is failing, you still should be able to shift into reverse, you just have to overcome a spring force, which is pretty stout from what I'm reading.

  5. #5
    Senior Member tatertot91's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Coral Springs, Fl
    Posts
    5,773

    Sunset Orange Metalic
    2001 Camaro SS

    Check the "eng sen" fuse under the hood
    not sure thats what it's called

  6. #6
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,509

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    Yeah I tried couldn't do it. Felt like if I pushed hard enough something would break so I didn't go any further. Ended up pushing the car out of the spot. Not easy when you're crippled. I've looked up what you said it might be, according to All Data DIY you got it right in the name.

    I can't seem to find online at the auto parts places, so I'll call in the morning.

  7. #7
    Moderator 35th-ANV-SS's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Wherever life takes me
    Posts
    12,465

    Red
    02 35th LE Camaro SS

    I'm pretty sure that even reverse in the T56 also has synchro keys. I'd find it hard to believe those would get damaged though as you're never really ever shifting it into reverse hard.

    Check out what Alex said too! Seems like I've heard of that or read about it on here before as well.

  8. #8
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,509

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    Quote Originally Posted by tatertot91 View Post
    Check the "eng sen" fuse under the hood
    not sure thats what it's called
    how would you check it, they don't really tell you they are popped

  9. #9
    Senior Member tatertot91's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Coral Springs, Fl
    Posts
    5,773

    Sunset Orange Metalic
    2001 Camaro SS

    Quote Originally Posted by SMWS6TA View Post
    how would you check it, they don't really tell you they are popped
    pull the fuse out and look at it from the side. If the small filament inside looks burnt or broken its probably a blown fuse. Switch it with something less important and see if your problem goes away

  10. #10
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,509

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    I should have clarified my post 8, what I meant was if they are the gray color fuses you can't really tell if they are broke.

    Alex, I'll try it when I get home.



    seems like it is a dealer controlled part. waiting on gmpartsdirect to respond to my email, but the local dealer wants $100 for it. That is just wrong!!!


    Rockauto doesn't seem to carry either.
    Last edited by SMWS6TA; 09-21-2011 at 07:27 AM.

  11. #11
    Senior Member tatertot91's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Coral Springs, Fl
    Posts
    5,773

    Sunset Orange Metalic
    2001 Camaro SS

    Its all good, lemme know how it goes

  12. #12
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,509

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    in the mean time till I can check the fuse that Alex has stated does anybody know the part # for the Reverse Lockout Solenoid?


    having a bitch of a time looking for it.

  13. #13
    Moderator 35th-ANV-SS's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Wherever life takes me
    Posts
    12,465

    Red
    02 35th LE Camaro SS

    Try this: Reverse Lock Out - 19133262

  14. #14
    Moderator 35th-ANV-SS's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Wherever life takes me
    Posts
    12,465

    Red
    02 35th LE Camaro SS

    That number might just be for the housing. It might lead you to the sensor number though - assuming your sensor is bad.

  15. #15
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,509

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    thx,

  16. #16
    She-Member jrbonds's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Central OK
    Posts
    782

    2002 WS6
    1965 Mustang

    I couldn't put mine in reverse after we installed the new clutch. I read on here somewhere about the solenoid. So i kind of banged on it a few times, and now i can put it in reverse, but barely. Waiting on my budget to allow a full rebuild of my tranny. Engine first at the moment.

  17. #17
    The Generals Finest Deviant LS1's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Tampa
    Posts
    136

    Navy Blue Metallic
    2000 Trans Am

    You can overpower the solenoid and get the car into reverse. It's not going to break. It's just a plunger with a really heavy springs with an actuator. When you force it over you're just compressing the heavy spring. I had a similar problem but it was very intermittent. One day I day I got a SES light for the vehicle speed sensor but my speedo was working fine. I replace the $20 sensor and now I have no issues getting into reverse. The skip shift solenoid will only let you put the car in reverse if you're traveling below 15mph. If the speed sensor is reading inaccurately the solenoid will not open and let you get into reverse.

  18. #18
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,509

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    Quote Originally Posted by tatertot91 View Post
    pull the fuse out and look at it from the side. If the small filament inside looks burnt or broken its probably a blown fuse. Switch it with something less important and see if your problem goes away
    Ok, I did this and I also kinda forced it into the reverse gear. Fuse was ok so I reinserted it. Not sure which one helped but I'm able to get back into reverse. F'ing gremlins having fun with me?!?

    I'm confused

    The solenoid may be starting to go or it may be just a hiccup


    Just something I'll have to pay attention to.

  19. #19
    Senior Member tatertot91's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Coral Springs, Fl
    Posts
    5,773

    Sunset Orange Metalic
    2001 Camaro SS

    If its hard to get in reverse the solenoid isn't working. go under the car and tap on the solenoid with a wrench or something similar and try reverse again, skip shift and reverse solenoid are down there so make sure you tap the right one. I would still replace the fuse if out looks ok, it can cause this issue and is cheap to replace. Could even be a bad connection there.

  20. #20
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,509

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    ok, it's not tough to get in now, it feels the same as before.


    I'm thinking it could be that it got stuck, there was some construction on the road I was on and hit a very rough patch. I think forcing in might have pushed it loose or the fuse did it.

    It's either above or the damn cats in my neighborhood are f'ing with me.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Won't Go Into Reverse
    By 69er in forum Manual Transmission
    Replies: 11
    Last Post: 05-26-2012, 12:38 PM
  2. Lost 4th gear and reverse after hitting object on road
    By sbarin76 in forum Automatic Transmission
    Replies: 4
    Last Post: 03-17-2012, 08:56 PM
  3. Help: Lost 1st 3rd 5th & reverse!!!
    By Y2K_CAMARO in forum Manual Transmission
    Replies: 3
    Last Post: 03-27-2010, 02:47 PM
  4. no 1st or reverse
    By Mars in forum New Member Introductions
    Replies: 2
    Last Post: 01-17-2009, 09:29 PM
  5. reverse!?!?!?!?!?!?
    By camarostripes96 in forum LT1
    Replies: 1
    Last Post: 09-20-2007, 03:29 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •