Results 1 to 19 of 19

lean and surging only after WOT?????

This is a discussion on lean and surging only after WOT????? within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; ok not sure where this is supposed to go so general it is. Car: 98 Camaro Z28 M6 Mods: NGK ...

  1. #1
    Member robs98mysticZ's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Waynesboro, Pa
    Posts
    256

    Mystic Teal Metallic:320c
    1998 Camaro Z/28

    lean and surging only after WOT?????

    ok not sure where this is supposed to go so general it is.

    Car: 98 Camaro Z28 M6
    Mods: NGK Tr-55
    MSD 8.5mm Wires
    TSP 228R Cam 112 LSA
    Comp 918 Springs
    TSP Chromely Hardened Pushrods
    TSP LS6 Ported Oil Pump
    LS2 Timing Chain
    ARP ProSeries Rod Bolts
    Pro 5.0 Short Throw Shifter
    UMI Short Stick
    SLP Intake Lid
    Innovate LC-1 Wideband AFR
    Hooker Long Tube Headers
    Hooker Off Road Ypipe
    Hooker Catback Exhaust
    BadlanzHPE E-cutout
    EGR Delete
    Precision Gears 4.10s
    Drilled Slotted Front Rotors
    ABT Slotted Front Rotors
    Hypertech 180 Tstat
    Poly Motor Mount/Trans Mount
    MSD 2Step
    PCV hose for LS6 Valley cover
    Low Pro Valley Cover Bolts
    F.A.S.T. 92mm Intake Manifold/ new lower shell, all new seals
    F.A.S.T. 36LB Injectors
    LS6 Valley Cover
    LS6 Coolant Crossover Kit
    Paradise Racing 92mm TB
    (2) K.Ss & Harness
    Racetronix 255 Pump & Harness
    SLP Line Lock
    QTP cutout dump

    Sorry bout the list i keep an updated list in my computer for ease lol. Anyway a friend and i do the tuning via hptuners and car ran great until the last installations which was the fast 92 w 92tb, k.s., k.s. harness, opsu, and fast 36lb injectors after installing i noticed the idle got bad as in 3000rpm. i got the fast 92 used, attempted repair, didnt last. no surprise there but i only payed $200 for the intake manifold so its whatever. pulled intake it had resplit so i got a new lower shell and all new seals. replaced everything and now ONLY after a WOT pull, car goes lean according to w.b. and the car surges bad and shuts off. unless i keep it running by tapping the throttle until it maintains idle again.
    SO....it comes down to wth is going on lol ive logged adjusted ect ect i didnt get the opportunity to check my iac's so idk what is going on there or even if it would possible cause this particular issue any help would be appreciated

  2. #2
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,567

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    MAF or speed density?

  3. #3
    Member robs98mysticZ's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Waynesboro, Pa
    Posts
    256

    Mystic Teal Metallic:320c
    1998 Camaro Z/28

    maf

  4. #4
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,567

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Is the fuel pressure holding steady after WOT when things are all funky?

  5. #5
    Member robs98mysticZ's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Waynesboro, Pa
    Posts
    256

    Mystic Teal Metallic:320c
    1998 Camaro Z/28

    as far as i know. i dont have any means to monitor fuel pressure funds are tight right now. car drives perfectly. the mod prior to the injectors, fast 92 and tb was the racetronix pump and car ran great, no issues at all. i am using an iac from a truck because my old one was shot and it was a freebie from a buddy. i dont know if it applies to the car with counts and whatnot thats why im thinking that may be the cause.

    how do i post an htp log and most recent tune file?

  6. #6
    Member robs98mysticZ's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Waynesboro, Pa
    Posts
    256

    Mystic Teal Metallic:320c
    1998 Camaro Z/28

    ve adj ...2... 6.24.14.hpt

    here is my current tune

  7. #7
    Member robs98mysticZ's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Waynesboro, Pa
    Posts
    256

    Mystic Teal Metallic:320c
    1998 Camaro Z/28

    i dont know how to upload a log file though
    Last edited by robs98mysticZ; 09-28-2014 at 03:13 PM.

  8. #8
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,567

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Are you running up past 6,200 rpm at WOT?
    Last edited by pajeff02; 09-28-2014 at 06:31 PM. Reason: Changed question.

  9. #9
    Member robs98mysticZ's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Waynesboro, Pa
    Posts
    256

    Mystic Teal Metallic:320c
    1998 Camaro Z/28

    it does it whether i wot to 6500rpm or 3500rpm doesnt make a difference just any time i go wot lol its annoying and stupid...afterwards it will surge to the point of shutting off unless i jog the throttle to keep it running

    - - - Updated - - -

    but if i dont open it up i have ZERO issues

  10. #10
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,567

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Is your TPS reading right? You can check it with a scanner and just slowly open the throttle with the engine off and the ignition on.

  11. #11
    Member robs98mysticZ's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Waynesboro, Pa
    Posts
    256

    Mystic Teal Metallic:320c
    1998 Camaro Z/28

    lean and surging only after WOT?????

    when i did the install everything checked out good i guess i couldnt hurt to do a reset and relearn on tps and iac though
    98 Z/28 Ttop M6 320C SLP lid--PMT LCA/PRB--UMI SFCs--LTs/ORY--SkipShiftElim--Pro5.0w/UMIshortstick--4.10s--D/Sfrontrotors--Whistler--BilletGrille--SSspoiler

  12. #12
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,519

    98 Formula
    06 duramax

    is that with the cutout open? Block offs on the headers or off road style headers? I'm wondering if you're sucking some air *up* the exhaust stream when you let off? Are you 100% that the intake is good to go? It sounds like you're getting some extra air in there somewhere when you let off. What's the AFR look like through the WOT run? No exhaust leaks or anything like that?

  13. #13
    Smiles for 9.5 Years cammed goat's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Paterson/Ridgewood, NJ
    Posts
    11,474

    Phantom Black Metallic
    2004 GTO M6

    Just asking, but, have you tried swapping throttlebodies to see if the issue is resolved? And when you installed the intake manifold, did you make sure the wires around the intake manifold area were clear?

  14. #14
    Smiles for 9.5 Years cammed goat's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Paterson/Ridgewood, NJ
    Posts
    11,474

    Phantom Black Metallic
    2004 GTO M6

    Also, what caused the damage to the intake manifold? If all else fails, you could try backing our the knock sensors a little to see if the issue goes away.

  15. #15
    Member robs98mysticZ's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Waynesboro, Pa
    Posts
    256

    Mystic Teal Metallic:320c
    1998 Camaro Z/28

    everything is good now when i did the ls6 valley i looped the pcv setup to intake mani accordingly along with fresh air line from tb to front pass cover. however for some reason i bridged the rear ports on the covers. anyway capped the rear pcv setups and voila after i got it to idle it is great and feels like it pulls harder than before...but to answer questions-
    orion: cutout open or closed it would surge it made no difference and headers are o/r...no exhaust leaks...and wot w/b would read bottom 12s
    cammed goat: intake was installed with no intrusions...tb functions fine tested mine on a friends and vice versa...and k.s.s were installed to spec. manifold lower shell was damaged pre purchase my guess is valley bolts were not swapped but i replaced lower shell and ALL gaskets pre installation
    thanks everyone for your time in responding to the post...also cammed goat will you be attending oc fall cruisin next week in oc md?

  16. #16
    Smiles for 9.5 Years cammed goat's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Paterson/Ridgewood, NJ
    Posts
    11,474

    Phantom Black Metallic
    2004 GTO M6

    I'll be too busy as I have started a new job.

  17. #17
    Member robs98mysticZ's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Waynesboro, Pa
    Posts
    256

    Mystic Teal Metallic:320c
    1998 Camaro Z/28

    well fall cruisin was just ok not alot of ppl but it did manage to rain and i had to have a friend come from 220 mi away. was rolling up to a stoplight at 12th st, pushed in the clutch and it went straight to the floor. zero pressure what so ever. i assumed the slave took a shit as i have had that happen twice. turned out the line from the clutch mc---->clutch slave decided to take a nap on the header causing a rupture ugh

  18. #18
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,567

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Ouch!

  19. #19
    Smiles for 9.5 Years cammed goat's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Paterson/Ridgewood, NJ
    Posts
    11,474

    Phantom Black Metallic
    2004 GTO M6

    You alright? That could have resulted in a fire.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. 98 LS1 Surging
    By bwcubicle in forum Internal Engine
    Replies: 12
    Last Post: 12-11-2013, 05:00 AM
  2. engine surging
    By VtBandit in forum General Help
    Replies: 1
    Last Post: 02-20-2011, 07:07 AM
  3. Help: Surging idle
    By 97ws6 in forum External Engine
    Replies: 10
    Last Post: 11-10-2010, 09:13 PM
  4. Help: Why is my car surging?
    By clg82 in forum General Help
    Replies: 32
    Last Post: 08-16-2008, 05:00 AM
  5. Missing/Surging???
    By Red4Mula in forum General Help
    Replies: 13
    Last Post: 03-11-2007, 05:00 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •