Results 1 to 4 of 4

intial start up help

This is a discussion on intial start up help within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; i have a 02 stock v6 and the first start up, before i drive it around.. it idles at 1000 ...

  1. #1
    Member
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    dayton
    Age
    45
    Posts
    141

    red
    02 firebird

    intial start up help

    i have a 02 stock v6 and the first start up, before i drive it around.. it idles at 1000 and flutuates idle speed. but when i start driving for a while it idles well.. ive already put fuel system cleaner in it

  2. #2
    Grand Imperial Wizard Sarge's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Texas Department of Corrections
    Posts
    18,123
    Retired Outlaw Sum Bitch

    Searching for idle in a closed loop indicates a few things. MAF gone wacky or bad....clogged air filter....Clean your MAF....check your air filter and replace or clean it....pull your negative battery post and then turn your key on...leave it this way for 45 minutes.....now turn your key off and reconnect your negative battery post.....start your car...let it idle for a 3-5 minutes with AC on full blast...now turn off your AC and let it idle another 3-5 minutes.....now go drive around for awhile....this is forcing your PCM to relearn....let us know....

  3. #3
    Member lrader99's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    NW Georgia
    Age
    31
    Posts
    397

    flat black
    Quote Originally Posted by Sarge View Post
    ....pull your negative battery post and then turn your key on...leave it this way for 45 minutes.....now turn your key off and reconnect your negative battery post...
    why dont you just pull the fuse labeled PCM BAT thats in the underhood fuse box?

    I agree though check the PIDS see what you have...right them down, because if you dont know what your looking at you wont know how to fix it, and lets be honest who honestly has a good scan tool...not a code reader but a scan tool..A fault code is not a proper way to diagnose anything...honestly it could be anything

    Bad MAF,MAP,IAC,EGR,EVAP Purge, Timing, Fuel, clogged/dirty air filter,AC(can cause a high idle), there are so many things that could cause this problem being able to properly diagnose it, and not just throw parts at the car is key

  4. #4
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,468

    98 Formula
    06 duramax

    That sounds like an open loop problem to me( cold start). Any mods to the car? Have you thrown any codes? Whatever is going on it sounds like the O2's are "fixing" it. How many miles on the car? You may try cleaning the MAF like Sarge recommended. I would also look for air leaks around the throttle body and check for vacuum leaks.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •