Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 27

Installed New Walbro pump...car ran fine for 5 minutes then quit..wont start

This is a discussion on Installed New Walbro pump...car ran fine for 5 minutes then quit..wont start within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; Had fabulous pressure coming out of schrader valve, I whooped it up and my buddy and me went for a ...

  1. #1
    Junior Hamster Hamster Dance's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Running in my wheel
    Age
    49
    Posts
    240

    Arrest Me Red/T-Tops
    1995 Chevrolet Camaro Z28

    Installed New Walbro pump...car ran fine for 5 minutes then quit..wont start

    Had fabulous pressure coming out of schrader valve, I whooped it up and my buddy and me went for a short drive...
    pulled back in my driveway and the car sputtered off...wouldnt restart
    checked the schrader valve and gas squirting out strong...
    car ran like a champ for a few minutes...
    WTF!! What the hell happened?
    still cant get it to start!!!
    did see some smoke coming out of the throttle body..only clue I have
    any quick responses would help!!

    edit: 95 Z28 LT1 engine, lol

  2. #2
    Senior Member 02z28ls1's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    near St. Louis
    Posts
    1,205

    navy blue
    2002 Z-28 Camaro M6

    check to see if it come unplugged from the lead by the tank.See if you can borrow a fuel pressure guage from somewhere or buy one-there are inexpensive ones.It should be up to pressure when cranking (probably around 60 psi)You should be able to hear the pump run the first second or so when turning on the key-no sound means no pump-hopefully it's ok and it just came unplugged-let us know what happens.........

  3. #3
    Junior Hamster Hamster Dance's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Running in my wheel
    Age
    49
    Posts
    240

    Arrest Me Red/T-Tops
    1995 Chevrolet Camaro Z28

    Quote Originally Posted by 02z28ls1
    check to see if it come unplugged from the lead by the tank.See if you can borrow a fuel pressure guage from somewhere or buy one-there are inexpensive ones.It should be up to pressure when cranking (probably around 60 psi)You should be able to hear the pump run the first second or so when turning on the key-no sound means no pump-hopefully it's ok and it just came unplugged-let us know what happens.........
    I have plenty of fuel pressure up to the shrader valve by the engine...
    no thats not the problem...
    the pump is brand new...

  4. #4
    Story of My Life!! BIG D's SS's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Commerce Ga
    Age
    39
    Posts
    4,995

    Black, Blue
    07 TBSS, 07 GSXR1000

    Quote Originally Posted by Hamster Dance
    I have plenty of fuel pressure up to the shrader valve by the engine...
    no thats not the problem...
    the pump is brand new...
    Just because it is new doesn't mean anything.

  5. #5
    Junior Hamster Hamster Dance's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Running in my wheel
    Age
    49
    Posts
    240

    Arrest Me Red/T-Tops
    1995 Chevrolet Camaro Z28

    Quote Originally Posted by BIG D's SS
    Just because it is new doesn't mean anything.
    Maybe the 42 lbs of fuel pressure doesnt mean anything either...

    enough laughs, I am checking if my EGR valve is stuck open...
    would that prevent if from starting?

  6. #6
    Story of My Life!! BIG D's SS's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Commerce Ga
    Age
    39
    Posts
    4,995

    Black, Blue
    07 TBSS, 07 GSXR1000

    Quote Originally Posted by Hamster Dance
    Maybe the 42 lbs of fuel pressure doesnt mean anything either...

    enough laughs, I am checking if my EGR valve is stuck open...
    would that prevent if from starting?
    I took my egr off without it being deleted and it still started. Have you still got spark?

  7. #7
    Junior Hamster Hamster Dance's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Running in my wheel
    Age
    49
    Posts
    240

    Arrest Me Red/T-Tops
    1995 Chevrolet Camaro Z28

    Quote Originally Posted by BIG D's SS
    I took my egr off without it being deleted and it still started. Have you still got spark?
    How do I check spark?

  8. #8
    Story of My Life!! BIG D's SS's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Commerce Ga
    Age
    39
    Posts
    4,995

    Black, Blue
    07 TBSS, 07 GSXR1000

    Quote Originally Posted by Hamster Dance
    How do I check spark?
    Just take a plug and hook it up on a plug wire and see if it is sparking. Lay it over where it will arc and have someone spin the car to see if you have fire. That is the way I do it.

  9. #9
    Junior Hamster Hamster Dance's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Running in my wheel
    Age
    49
    Posts
    240

    Arrest Me Red/T-Tops
    1995 Chevrolet Camaro Z28

    Shit!! My buddy was holding the wire and told me to crank it...
    I did and I heard screaming...
    I have to go see what is going on...the hood blocked my view...

  10. #10
    Story of My Life!! BIG D's SS's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Commerce Ga
    Age
    39
    Posts
    4,995

    Black, Blue
    07 TBSS, 07 GSXR1000

    Quote Originally Posted by Hamster Dance
    Shit!! My buddy was holding the wire and told me to crank it...
    I did and I heard screaming...
    I have to go see what is going on...the hood blocked my view...
    If it shocked him then you have fire.

  11. #11
    member toneloc60's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    currently, a tent in Iraq
    Age
    35
    Posts
    1,147

    NBM
    '00 Z28

    Smoke out of the throttle body??? Was it smoke, or fuel vapor?

  12. #12
    Junior Hamster Hamster Dance's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Running in my wheel
    Age
    49
    Posts
    240

    Arrest Me Red/T-Tops
    1995 Chevrolet Camaro Z28

    Quote Originally Posted by toneloc60
    Smoke out of the throttle body??? Was it smoke, or fuel vapor?
    Maybe fuel vapor...white...is my best guess...
    unless I am mistaken...
    I am trying to just put the key in the on position without starting,
    then disconnecting the negative battery cable for a half hour or so
    to reset the PCM...
    Will that work?

  13. #13
    Senior Member 02z28ls1's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    near St. Louis
    Posts
    1,205

    navy blue
    2002 Z-28 Camaro M6

    You know-people are trying to help you and you are laughing and yawning at their suggestions-and then you ask if the EGR will be the problem-to a professional mechanic such as myself- that IS hilarious.If you don't have a clue what you are doing and are going to have a bad attitude about the help you get then call a tow truck and pay somebody to fix your mistakes -because I can see from here what the problem is.

  14. #14
    99PontTA
    Guest
    Quote Originally Posted by Hamster Dance
    Shit!! My buddy was holding the wire and told me to crank it...
    I did and I heard screaming...
    I have to go see what is going on...the hood blocked my view...
    LMAO

  15. #15
    Senior Member 02z28ls1's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    near St. Louis
    Posts
    1,205

    navy blue
    2002 Z-28 Camaro M6

    Another serious note-the spark from a modern ignition system is strong enough to kill someone-it can stop your heart. ^ which would make you stop screaming....obviously he's trying to be entertaining-I'll be entertained if his car is still broke-lol
    Last edited by 02z28ls1; 01-13-2006 at 07:56 PM.

  16. #16
    99PontTA
    Guest
    Quote Originally Posted by 02z28ls1
    Another serious note-the spark from a modern ignition system is strong enough to kill someone-it can stop your heart.
    or make you scream

  17. #17
    Junior Hamster Hamster Dance's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Running in my wheel
    Age
    49
    Posts
    240

    Arrest Me Red/T-Tops
    1995 Chevrolet Camaro Z28

    Update:
    Had it towed to Tuffy, said that only one cylinder was firing up due to excessive gas in the intake...
    They want $1400 to change all plugs, wires, water pump (even though I havent seen any leaks and no overheating, what a lie, just changed the water pump at Pep Boys 2 years ago) cap and rotor, oil change and whatever...
    My plan is to just change the plugs myself and maybe the cap and rotor...
    He stated the coil was firing fine and plenty of gas coming out of the shrader valve...
    1 out of 8 cylinders due to being gas saturated spark plugs?
    Please help me with my dilemna...
    They said they cant scan the car, due to it not starting up...
    Are they trying to take me for $1400?
    Will replacing the "gas soaked" plugs and cap and rotor get it started?
    Wont the gas evaporate in the intake after a while?
    I have no problem replacing the plugs....

  18. #18
    Grand Imperial Wizard Sarge's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Texas Department of Corrections
    Posts
    18,123
    Retired Outlaw Sum Bitch

    You sure they didnt say $140 dollars there chief....

  19. #19
    Junior Hamster Hamster Dance's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Running in my wheel
    Age
    49
    Posts
    240

    Arrest Me Red/T-Tops
    1995 Chevrolet Camaro Z28

    Quote Originally Posted by Sarge
    You sure they didnt say $140 dollars there chief....
    Do you think I would actually confuse $1400 with $140?
    For changing plugs, wires, cap, rotor, water pump and oil change?
    We would all do that for that price immediately,
    whether we needed it or not....
    Answer your question, chief?
    If you were serious, or kidding, an absolute moronic statement...

  20. #20
    Member keliente's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Charlotte, NC
    Age
    31
    Posts
    723
    99 Firebird Formula

    That's enough with the insults, guys. If you can't keep it civil then don't be surprised when warnings are handed out and the thread gets closed.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Best Car Wax for my t/a
    By John2005 in forum Showcar and Detailing
    Replies: 49
    Last Post: 02-01-2006, 03:44 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •