Results 1 to 6 of 6

idle problems

This is a discussion on idle problems within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; hey guys, so i just installed a new bbk intake manifold and throttle body on my trans am and when ...

  1. #1
    Junior Member 00ls1TAWs6's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Luverne, MN
    Posts
    28

    Black
    2000 Trans Am WS6

    idle problems

    hey guys, so i just installed a new bbk intake manifold and throttle body on my trans am and when i tried starting it it started up fine but instantly revved up to about 3000 rpm then dropped to about 500 and stalled out, i have tried cleaning the maf sensor but im not sure what else i could check. ive been told it could be a vacuum leak, but does it typically keep running at a high rpm or is my case the typical symptoms of a vacuum leak? any help would be appreciated

  2. #2
    Member sjgreen6's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Jefferson City, MO
    Posts
    476

    Navy Blue
    2002 Trans Am WS6 Conv

    Definitely sounds like a vacuum leak. First check all of the external connections. Often it is a simple hose that has either slipped off or got cracked open when you were moving things. Next I'd go around to all of the bolts and recheck them for torque. If you missed one or two it could just be that the manifold has not seated. If not, then you may have to pull the intake and check to see if the gasket has slipped somewhere. Check the simple stuff first then work to the harder stuff. Good luck!

  3. #3
    Junior Member 00ls1TAWs6's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Luverne, MN
    Posts
    28

    Black
    2000 Trans Am WS6

    well i already pulled it off once because it was doing the same thing so i thought i would see if i saw anything wrong, but the gaskets were fine so i tried putting it on a little more carefully, but ill try to look for a vacuum leak, thanks for your help

  4. #4
    Member Lawnboy's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    NY
    Posts
    134

    Black
    01 SS Built LS6 740RWHP

    get rid of that intake and go with a LS6/acufab intake/throttle body combo.

    i had the same thing happing to me, i installed a NX 85 mm throttle body with 75to 85 mm spacer plate , my car reved at 1,500 rpm and wouldnt come down no matter what i did, i think a good tunner could have adjusted my IAC motor counts to get the car to idel correct.

  5. #5
    Junior Member 00ls1TAWs6's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Luverne, MN
    Posts
    28

    Black
    2000 Trans Am WS6

    mine is different though cuz it revs up right away and then either stumbles at about 4-500 rpm or it just dies, and i still havent found any vacuum leaks but ill keep looking

  6. #6
    Member Lawnboy's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    NY
    Posts
    134

    Black
    01 SS Built LS6 740RWHP

    I bet its that intake/TB combo to much air on a 346

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. How To Fix Idle Problems - Idle Time
    By Ed Blown Vert in forum Firebird / WS6
    Replies: 0
    Last Post: 04-05-2012, 08:50 PM
  2. Help: Idle Problems
    By chaosinfinite in forum Camaro / SS
    Replies: 10
    Last Post: 11-13-2008, 09:15 PM
  3. idle problems
    By cobra12345 in forum General Help
    Replies: 1
    Last Post: 10-29-2006, 09:50 PM
  4. Idle Problems
    By kaohi36 in forum Internal Engine
    Replies: 2
    Last Post: 05-17-2006, 08:45 AM
  5. 95 Z28 idle problems
    By Tothineself54 in forum General Help
    Replies: 2
    Last Post: 03-12-2006, 08:49 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •