Results 1 to 10 of 10

Idle hanging up/ tuning problems.

This is a discussion on Idle hanging up/ tuning problems. within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; Got my car tuned runs good but when i push in the clutch or put it into neutral the car ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Wisconsin
    Posts
    24

    Red
    2000 Z28

    Idle hanging up/ tuning problems.

    Got my car tuned runs good but when i push in the clutch or put it into neutral the car jumps up in rpm and slowly comes down. When I'm not moving i don't have this problem it's only when I'm moving. He opened the throttle blade and i think that could be messing with the IAC valve. Any ideas?

  2. #2
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,511

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    when you say jumps up how much? a couple hundred in rpm? - no issue that's normal. Now if it jumps up 500rpm or more then that is an issue.

    You can take the IAC out and clean up the carbon/oil build up. It may help.

    If he had open the blade to much you would have a constant high idle.

  3. #3
    Member
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    NC
    Posts
    421

    NBM
    1998Z28

    Stock TB?

  4. #4
    Member My00Z28's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Holland, MI/Lima, OH
    Age
    26
    Posts
    822

    Red
    2000 Camaro Z28 A4

    this reminds me of my problem i was getting to much air past the throttle blade in my ported throttle body when i would stop the idle would drop to normal but when moving it would idle at 1500rpm you may need to adjust your throttle blade closed more if that is the problem!

  5. #5
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,997

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    op, list all your mods, too

  6. #6
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Wisconsin
    Posts
    24

    Red
    2000 Z28

    I have a 80mm BBK throttle body, gm hot cam, ls6 springs, hardened rods, 1.7 to 1 roller rockers, slp airbox lid, k&n air filter, mass air screen removed, bbk intake manifold, cat delete, egr & air delete. Idle jumps up to around 2000rpm when moving, they cleaned the IAC not it idles rough at cold start.

  7. #7
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,997

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    I've heard that BBK tb can be problematic. Same goes for there Intake manifold. People have had issues getting then to seal up nicely. Double check the intake for a vacuum leak.

    The TB should be set up so that at idle the throttle position sensor voltage is around .4 to .6 volts. Hopefully when its adjusted to that voltage, the blade is closed enough to allow the IAC to control the idle speed and idle airflow. the IAC counts should be at least 40 at idle. A little more is ok but 40 gives the IAC a good cushion up and down to control the idle speed.
    If you can't get the car to idle at TPS voltage .4 to .6 and IAC counts way high, then you can open up(or drill) the hole in the throttle blade to allow more airflow to bypass the blade. That should help bring the IAC counts down.

  8. #8
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,520

    98 Formula
    06 duramax

    with a hotcam and those mods there's no reason you shouldn't be able to get that to idle without drilling the blade. Who did the tuning and how experienced were they? I run a 228R and didn't have to drill my blade. It sounds to me like your idle airflow tables need worked over but first you should rule out anything mechanical like cutlass said.

  9. #9
    Member RedHot99T/A's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Albany,NY
    Posts
    175

    Red
    1999 Trans Am ws.6

    Im haveing the same problem too,diff mods but same problem...hmm and mine started after being tuned also...dont mean to hijack your thread...but im gunna go back and hes gunna check it out ill let you know how it turns out man.
    99 Ws.6-Hooker LongTubes,Ms4Cam,Polished 243 w/3angle valve job,MTI Clear Lid,P/P ThrottleBody,F.A.S.T Intake,31lb Injectors,EGR/PCV Delete,3inch True Duels W/Magnaflow Mufflers,Duel E-Cutouts,Weld In SFC,Stage3 ACT Clutch.

  10. #10
    Member DaddySS's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Bergen Co. NJ
    Posts
    590

    Black
    2000 Camaro SS Conv.

    Quote Originally Posted by 0rion View Post
    with a hotcam and those mods there's no reason you shouldn't be able to get that to idle without drilling the blade. Who did the tuning and how experienced were they? I run a 228R and didn't have to drill my blade. It sounds to me like your idle airflow tables need worked over but first you should rule out anything mechanical like cutlass said.
    Agree, sounds like a tuner problem. Take it to a different tuner.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. How To Fix Idle Problems - Idle Time
    By Ed Blown Vert in forum Firebird / WS6
    Replies: 0
    Last Post: 04-05-2012, 08:50 PM
  2. Help: idle problems
    By 00ls1TAWs6 in forum General Help
    Replies: 5
    Last Post: 03-26-2010, 06:01 PM
  3. Idle Hanging
    By muteki in forum Firebird / WS6
    Replies: 3
    Last Post: 12-02-2008, 01:26 PM
  4. owned by idle tuning
    By 0rion in forum Computer & Tuning
    Replies: 16
    Last Post: 05-13-2007, 11:13 PM
  5. 95 Z28 idle problems
    By Tothineself54 in forum General Help
    Replies: 2
    Last Post: 03-12-2006, 08:49 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •