Page 15 of 19 FirstFirst ... 111213141516171819 LastLast
Results 281 to 300 of 373
Like Tree1Likes

How to Bypass your VATS

This is a discussion on How to Bypass your VATS within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; how can i get the right resistance values? do you think i have the wrong meter? To get 6040 ohms ...

  1. #281
    Junior Member Georgiaboy's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Louisiana
    Posts
    23

    Green
    1999 Camaro

    how can i get the right resistance values? do you think i have the wrong meter? To get 6040 ohms how do i go about getting resistors adding up to that do i just buy some and use as many as it takes to get 6040 ohms?

  2. #282
    Junior Member Georgiaboy's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Louisiana
    Posts
    23

    Green
    1999 Camaro

    I just ordered GM VATS Bypass Kit off amazon!! So when I get the resistors what do i set the meter on to see if i got 6040 ohms? Do i set it to 20k or 200k? Can i twist the resistors to the wire and tape them up with electrical tape or do they have to be soldered? Will it take more than one resistor? I hope 6040 ohms is right and i really appreciate both of you guys help!!!! Thanks so much words can't explain how grateful i am whether it works or not thanks!!!

  3. #283
    Senior Member JayTA98's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Orlando, FL
    Posts
    3,351

    Mean Black
    1998 Trans Am

    I will set your meter in the "ohms" with the 10k rating. As far as how many resistors you need from the kit will depend in the values included. So let say they included a 5k resistor and a few 500's then you will need one 5k and two 500's to equal 6k. The way they add up is you have to connect them in series, meaning one after the other( like you want to make a big straight line). I soldered the connections between each resistor while leaving the end that will connect to the harness on the same side and it's up to you if you want to cut the car plug and solder them.

    When i did mine I used 3 resistors I put them next to each other (kinda forming a pellet) and I twist the wires making sure they were in series. I solder the ends and cut the excess. Then i wrapped the resistor in electrical tape and install it.

  4. #284
    Junior Member Georgiaboy's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Louisiana
    Posts
    23

    Green
    1999 Camaro

    My meter starts at 200 and then 2000 an then it goes to 20k to 200k to 2000k!! Will this meter still work? Do i set it at 20k to check and see if i got the 6040 ohms? Also you said a 5k and two 500's equal 6k so will it work at 6k without the other 40 ohms? So do i just have to get it as close to 6040 ohms as possible and it will work? If i am not able to soldered them can i just twist them together and tape them up? When you say in series do you mean the 5k then the 500's after? So what ends should I be twisting with the wires that connect to the vats the 5k end of the resistor and a 500k end? Sorry don't mean to ask so many questions just trying to get it right the first time I appreciate your help!

  5. #285
    Senior Member JayTA98's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Orlando, FL
    Posts
    3,351

    Mean Black
    1998 Trans Am

    Quote Originally Posted by Georgiaboy View Post
    My meter starts at 200 and then 2000 an then it goes to 20k to 200k to 2000k!! Will this meter still work? Do i set it at 20k to check and see if i got the 6040 ohms? Also you said a 5k and two 500's equal 6k so will it work at 6k without the other 40 ohms? So do i just have to get it as close to 6040 ohms as possible and it will work? If i am not able to soldered them can i just twist them together and tape them up? When you say in series do you mean the 5k then the 500's after? So what ends should I be twisting with the wires that connect to the vats the 5k end of the resistor and a 500k end? Sorry don't mean to ask so many questions just trying to get it right the first time I appreciate your help!
    Don't worry about questions that's what this forum is all about. Yes put the meter at 20k setting. I will say that if you the resistors to 6k it should work. you can twist them but if they get loose they will lose connection so make sure they are tight. Here is a pic on how a set of resistors are connected in series(disregard the values)

  6. #286
    Junior Member Georgiaboy's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Louisiana
    Posts
    23

    Green
    1999 Camaro

    Thanks I will let you know how it turns out I really appreciate all your help!!!

  7. #287
    Senior Member Lunatikgixxer's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    St Pete, FL
    Posts
    1,429

    Bat mobile black
    2000 Trans am WS6 M6

    hey man, go to radioshack, they have them all

  8. #288
    Junior Member Georgiaboy's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Louisiana
    Posts
    23

    Green
    1999 Camaro

    Does the resistor go all the down easily or do you have to force it? I can't get mine to go all the way down in there what am i doing wrong?

  9. #289
    Junior Member Georgiaboy's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Louisiana
    Posts
    23

    Green
    1999 Camaro

    well i tried it and my car still wouldn't start so I guess mt problem is something else!! I got the Gm VATS kit and it had all the resistors so all i had to do was get the 6040 one out the pack and try it and I still didn't get my car to start. Do you think maybe the 6040 resistor is the wrong one? Or is something else wrong with my car?

  10. #290
    Junior Member Georgiaboy's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Louisiana
    Posts
    23

    Green
    1999 Camaro

    I double checked my key again and I'm still getting 00.5 @ 200k and 0.52@ 20k!! what do you do to figure out the resistance? What is done with these number to get the resistance? well i tried it and my car still wouldn't start so I guess mt problem is something else!! I got the Gm VATS kit and it had all the resistors so all i had to do was get the 6040 one out the pack and try it and I still didn't get my car to start. Do you think maybe the 6040 resistor is the wrong one? Or is something else wrong with my car?

  11. #291
    Junior Member Georgiaboy's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Louisiana
    Posts
    23

    Green
    1999 Camaro

    I got it to work guys thanks alot it was a different resistor!! I really appreciate you guys help I owe you guys one so holla if you need a favor!! Thanks !!!

  12. #292
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,998

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    which resistor was it?

  13. #293
    dbl clutch'n like i shld WICKEDLS1's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Oklahoma City, Oklahoma
    Posts
    1,807

    sebring silver
    Y2K SS CAMARO

    idk if this has been said but i used a volt meter to find the voltage of my key in OHM's then just went to the local radioshack and mixed and match resistors till i got the number i was looking for
    2000 ss camaro, forged lq9 370 short block, stage 3 PRC 243 heads, fast 102 w, big mouth throttle body, MS3 cam, 1.7 roller rockers, stage 3 t-56, monster stage 3, pro 5.0, 4.10's with moser axles, bmr tq arm, lca's, phb. SOLD (thankfully)!!!

    New project: 1968 step-side, partial restore, ls/th400 swap. hopefully boosted pics and more info to come!!!


    Having a small cam is like having a small dick, everytime you go to use it you wish it was bigger

  14. #294
    Member mike171562's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Houston, Tx
    Posts
    162

    Black
    1998 WS6 T/A

    I attempted to do this because I was having an intermittent security light/no start issue, I OHMed my key out and got 4.69K which I took to be #11 key on the chart. I did the bypass by cutting the white wires on the key cylinder side like many here have done and putting the resister in between the wires and plugging it back into the harness. I tested the plugs in the connector and got 4.75-4.76K

    The weird thing is, it would not start and the security light came on right away with the resister in place, I re-measured my key and my resister and they match up almost perfectly. I left the harness completely unplugged with NO resister and now my car starts fine with No security light, WTH is this?

    the car now starts and runs with no security light with the harness unplugged and no resister

  15. #295
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,998

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    Quote Originally Posted by mike171562 View Post
    I attempted to do this because I was having an intermittent security light/no start issue, I OHMed my key out and got 4.69K which I took to be #11 key on the chart. I did the bypass by cutting the white wires on the key cylinder side like many here have done and putting the resister in between the wires and plugging it back into the harness. I tested the plugs in the connector and got 4.75-4.76K

    The weird thing is, it would not start and the security light came on right away with the resister in place, I re-measured my key and my resister and they match up almost perfectly. I left the harness completely unplugged with NO resister and now my car starts fine with No security light, WTH is this?

    the car now starts and runs with no security light with the harness unplugged and no resister
    The only thing I can think of is that it has already been bypass'd, possibly somewhere else in the wiring. Does your car have an aftermarket remote start or anything like that?

  16. #296
    Member mike171562's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Houston, Tx
    Posts
    162

    Black
    1998 WS6 T/A

    its a 97 V6 Bird. I got it at 110K and my sister had it a few years before that, as far as I know,no bypass has been done and I could see no evidence of it at all at the harness. I have been driving it all week with the harness unplugged so im not really worried anymore.

    When I was checking for resistance at the two white ignition wires with the key in the ignition I couldnt get any reading at all and I tried the key in several positions..nothing.

    Its possible somebody disabled it further down the line, but if thats the case, why was I having security light/no start issues in the first place. Havent had any problems since I unplugged it.

  17. #297
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,520

    98 Formula
    06 duramax

    very weird for sure......my bet is you'll be revisiting this fix at some point. The only possible guess I would have is that someone did the bypass somewhere and there's a loose wire or something. That's reaching quite a bit for a guess but there's really no good reason why unplugging it would fix the light.

  18. #298
    Member mike171562's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Houston, Tx
    Posts
    162

    Black
    1998 WS6 T/A

    Quote Originally Posted by 0rion View Post
    very weird for sure......my bet is you'll be revisiting this fix at some point. The only possible guess I would have is that someone did the bypass somewhere and there's a loose wire or something. That's reaching quite a bit for a guess but there's really no good reason why unplugging it would fix the light.

    I have been driving around with the cover still off in anticipation of it not starting, but no problems yet, guess I'll button it back up <shrugs>

  19. #299
    Junior Member
    Join Date
    May 2012
    Location
    Nw wisconsin
    Posts
    3
    Hi, new member here. Im having similar probems as well. Randomly it wont start, usually when im not home. Lol. Sometimes it takes 3 tries sometimes 50 tries. But my light does not stay on, comes on when I turn the key then goes out after about 5 seconds. Does this sound like a vats problem? Or will the bypass work?

  20. #300
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,998

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    It could be but it doesn't really sound like a VATs problem. You could just do the bypass to help eliminate that as a cause.

Page 15 of 19 FirstFirst ... 111213141516171819 LastLast

LinkBacks (?)

  1. 06-26-2016, 08:09 PM
  2. 01-12-2016, 05:47 AM
  3. 11-02-2015, 12:50 PM
  4. 11-02-2015, 12:38 PM
  5. 08-31-2015, 11:50 AM
  6. 07-15-2015, 08:53 PM
  7. 11-15-2014, 03:45 PM
  8. 08-11-2014, 09:04 PM
  9. 07-31-2014, 09:03 AM
  10. 06-20-2014, 12:05 AM
  11. 06-09-2014, 08:09 PM
  12. 04-12-2014, 11:26 PM
  13. 02-12-2014, 12:20 PM
  14. 02-08-2014, 11:27 AM
  15. 02-04-2014, 09:47 PM
  16. 02-02-2014, 01:22 PM
  17. 01-28-2014, 06:16 PM
  18. 01-24-2014, 12:38 AM
  19. 12-18-2013, 07:47 PM
  20. 11-06-2013, 06:18 PM
  21. 10-15-2013, 06:10 AM
  22. 09-06-2013, 11:25 PM
  23. 09-05-2013, 07:44 AM
  24. 09-04-2013, 11:25 AM
  25. 08-28-2013, 04:23 PM
  26. 08-25-2013, 06:36 PM
  27. 08-18-2013, 01:06 PM
  28. 08-13-2013, 07:09 PM
  29. 05-25-2013, 02:41 AM
  30. 05-05-2013, 12:32 PM
  31. 04-16-2013, 07:43 PM
  32. 03-15-2013, 10:58 AM
  33. 02-08-2013, 05:55 PM
  34. 01-12-2013, 11:14 PM
  35. 12-14-2012, 02:29 PM
  36. 11-02-2012, 02:53 PM
  37. 10-22-2012, 09:09 PM
  38. 10-22-2012, 08:02 PM
  39. 10-09-2012, 11:52 AM
  40. 09-15-2012, 06:51 AM
  41. 09-07-2012, 09:03 PM
  42. 09-07-2012, 06:22 PM
  43. 08-22-2012, 05:43 AM
  44. 08-21-2012, 06:54 AM
  45. 08-12-2012, 12:44 PM
  46. 08-06-2012, 08:22 AM
  47. 08-01-2012, 10:16 PM
  48. 07-07-2012, 06:13 AM
  49. 06-13-2012, 07:47 AM
  50. 05-29-2012, 06:17 PM

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)

Similar Threads

  1. Vats bypass????
    By red4thgen in forum LT1
    Replies: 2
    Last Post: 08-13-2015, 03:39 AM
  2. Vats Bypass or Air bag?
    By phish_311_live in forum General Help
    Replies: 3
    Last Post: 09-27-2009, 05:34 AM
  3. Help With Vats Bypass
    By fasted in forum Stereo and Electronics
    Replies: 0
    Last Post: 03-03-2008, 03:53 AM
  4. vats bypass
    By formy01 in forum General Help
    Replies: 7
    Last Post: 01-18-2008, 06:51 AM
  5. doing the vats bypass on my car
    By 0rion in forum General Help
    Replies: 3
    Last Post: 08-19-2006, 08:56 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •