Results 1 to 6 of 6

high shift points & high idle

This is a discussion on high shift points & high idle within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; on these hot days, my t/a will develop really high shift points & idle higher, along with the TCS OFF ...

  1. #1
    Junior Member Red 99 T/A's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Pelzer, SC
    Posts
    15

    A4 Red
    1999 Trans Am

    high shift points & high idle

    on these hot days, my t/a will develop really high shift points & idle higher, along with the TCS OFF light on, but it doesn't do it at night when its cooler outside. What could be the problem?

  2. #2
    Junior Member
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    St. Louis, MO
    Posts
    51

    Black
    2000 Camaro SS

    anyone else have any ideas? I have the same problem.

    Today was the first day it did this to me....we've had some real hot days lately here in St. Louis.

    Drove fine all day with air conditioning on....I like to drive around with the ASR off and I came to a light...and upon accelerating once green, each gear was going up 3000 rpms instead of shifting around 2000 rpms, like normal. Which immediately felt weird. And once I park it in the garage, it also idled at around 1000-1100 rpms instead of the normal 500-600.

    Could it just be the heat?

  3. #3
    Junior Member Red 99 T/A's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Pelzer, SC
    Posts
    15

    A4 Red
    1999 Trans Am

    my ses light came on, it threw 3 codes: tps low voltage, system lean (bank 1 & 2). probably the problem for both of us

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    St. Louis, MO
    Posts
    51

    Black
    2000 Camaro SS

    Possibly. My car returned to normal next time I took it out and has been fine since.

    I have an SLP MAF and k've always thought that has played with my air/ fuel. So I'm planning on buying and oem one soon.

  5. #5
    O U 8 1 2 Spaz's Avatar
    Join Date
    Nov 1999
    Location
    over here...
    Age
    39
    Posts
    25,693

    []D [] []V[] []D
    1999 trans am

    i don't know much about transmissions but have you checked the fluid???

  6. #6
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,998

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    Quote Originally Posted by Red 99 T/A View Post
    my ses light came on, it threw 3 codes: tps low voltage, system lean (bank 1 & 2). probably the problem for both of us
    Before you even posted the codes, my first thought was TPS.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. idle issues... idle high. unplugged tps runs good?
    By okiels1 in forum Firebird / WS6
    Replies: 2
    Last Post: 12-31-2016, 04:36 AM
  2. high idle
    By SSpeed in forum General Help
    Replies: 8
    Last Post: 09-19-2011, 07:25 PM
  3. high idle
    By Spikito in forum External Engine
    Replies: 7
    Last Post: 07-06-2011, 10:42 PM
  4. shift points too high
    By LT1 > LS1 in forum Automatic Transmission
    Replies: 13
    Last Post: 06-23-2009, 07:12 AM
  5. High Idle..
    By DubisSix in forum Firebird / WS6
    Replies: 13
    Last Post: 12-10-2008, 03:48 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •