Results 1 to 10 of 10

High idle after accellerating past 2k RPM then to nuetral?

This is a discussion on High idle after accellerating past 2k RPM then to nuetral? within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; Just got an '02 SS Camaro M6 54K mi.(K&N CAI and Magnaflow Cat Back) and trying to work out this ...

  1. #1
    5LTREATR
    Guest

    High idle after accellerating past 2k RPM then to nuetral?

    Just got an '02 SS Camaro M6 54K mi.(K&N CAI and Magnaflow Cat Back) and trying to work out this intermittent high idle problem. Here is whats going on normally idles right at 800rpm, when driving with the flow of traffic drops right down to idle, If I accelerate rapidly and then go to nuetral above 2500 rpm it will then idle at 1100-1300rpm and hangs in the rpm's longer if I rev it it sometimes stays at whatever rpm I rev it to for 10-15seconds or if I put it in gear and engage the cluth momentarily it will drop to the high idle. Then I can pull over turn the engine off for 30 seconds to 1 min and it starts up and goes right to 800 rpm, at that point I can rev it all I want in nuetral and it drops right back to 800rpm.
    Things I have done to try to correct this:
    1. NGK tr55 plugs
    2. MSD Super Conductor Wires
    3. All 4 O2 sensors
    4. Replace cracked pcv hose by the t.b.
    5. Cleaned MAF,IAC,T.B., Air Filter(Checked to make sure these where mounted and sealing correctly not to much oil in the filter)
    6. New Battery (Left it disconnected overnight to let it relearn idle)
    I am going to check for more vacuum leaks with carb cleaner thursday and replace the Idle air control valve, I would also like to know how to check the TPS sensor with my multimeter. Any info would be greatly appreciated. Other than that issue the car is great I have been wanting one of these for a while! Thanks for any help I will update this in the next day or so.
    Last edited by 5LTREATR; 08-04-2011 at 04:26 AM.

  2. #2
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,996

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    my PCV system leaked right here and its a common leak source. Not sure if thats what you already fixed.


    There is also something built into the PCM called Throttle Cracker which raises the idle while your shifting. The throttle cracker rpm might not drop down until you have nearly or completely stopped the car.

  3. #3
    5LTREATR
    Guest
    Yes thats the hose I replaced, as far as the idle dropping down it stays at the high idle and wont drop below 1100 until I shut it off and restart then it goes right to the 800. I am picking up a new iac valve friday and see if that makes a difference and also check the voltage readings on my tps. Next step will be to add headers (Bigger MAF maybe also) and go to Wong's Performance Engineering in Vancouver, Wa for a dyno tune he mainly works on Corvettes and F-bodys and has a very good reputation. Thank you for the reply!

  4. #4
    BANGIN GEARS>STAB N STEER BLK2KSS's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Jacksonville FL
    Age
    34
    Posts
    855

    TRIPLE BLACK
    2000 CAMARO SS M6 #2100

    In my experience when ever the car is moving, especially on the interstate, and I put it in neutral it will always idle higher than when it’s stopped. I guess I just never thought much about it really. I kinda just assumed that the "ram air" these things claim or just the air being forced up from the air dam into the intake to the throttle body at a higher rate caused this. I really don’t know if this is what exactly is going on but it kinda makes sense to me. Either way I don’t think there is a problem with it idling higher while the vehicle is at a high speed as long as it’s normal while you are stopped. As for it staying at the idle you rev it at for 15 sec, that I’m pretty sure is not normal. You may want to check all your vacuum lines and maybe clean your TB really good incase its sticking. Will it stay at high idle even when you are stopped until you turn the car off?

  5. #5
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,511

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    OP, don't just replace the IAC, make sure you clean the TB out real good. Without a catch can you get a lot of oil in the TB and the ports for the IAC get gummed up pretty good.

  6. #6
    Smiles for 9.5 Years cammed goat's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Paterson/Ridgewood, NJ
    Posts
    11,474

    Phantom Black Metallic
    2004 GTO M6

    When you cleaned your IAC, did you disconnect it from the harness? I can't be certain, but I think you have to do the relearn procedure for the IAC to work correctly after you re-install/connect it. Also, have you checked your throttle blade screws?

  7. #7
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,996

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    Don't get a bigger MAF. You don't need it.

  8. #8
    5LTREATR
    Guest
    I borrowed a stock maf and problem is solved, Now the rpm's drop quickly down to 1100 for a few seconds then drop again to 800. However I only cleaned the air tunnel and blade of the TB while it was attached. I did unplug the IAC to clean it and wiped out the port that it mounts in there was not loads of crap in there but it was dirty, I checked to make sure the blade has freedom of movement and was not loosely mounted in there then did the idle relearn procedure seperately when I was done, I'll remove it take the sensors off and clean it up nice when I install a (stock replacement) Delphi MAF early next week. Also the Idle relearn procedure again. With the good MAF in there it is more responsive (Also more torque) and the transition from torque to horspower is smoother. Over the next few months I will talk to the Tuner and see what he recommends for headers and ask him if it necessary to go any further to get a HP increase keeping in mind that I don't want my MPG to drop drastically and put some time into strengthening the structure of the car. Thanks to you guys that put your 2 cents in!

  9. #9
    Senior Member Lunatikgixxer's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    St Pete, FL
    Posts
    1,429

    Bat mobile black
    2000 Trans am WS6 M6

    my car does the same exact thing, like cutlass mentioned mine doesnt return to normal idle until i am completely stopped.. its really weird

  10. #10
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,996

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    Quote Originally Posted by 5LTREATR View Post
    I borrowed a stock maf and problem is solved, Now the rpm's drop quickly down to 1100 for a few seconds then drop again to 800. However I only cleaned the air tunnel and blade of the TB while it was attached. I did unplug the IAC to clean it and wiped out the port that it mounts in there was not loads of crap in there but it was dirty, I checked to make sure the blade has freedom of movement and was not loosely mounted in there then did the idle relearn procedure seperately when I was done, I'll remove it take the sensors off and clean it up nice when I install a (stock replacement) Delphi MAF early next week. Also the Idle relearn procedure again. With the good MAF in there it is more responsive (Also more torque) and the transition from torque to horspower is smoother. Over the next few months I will talk to the Tuner and see what he recommends for headers and ask him if it necessary to go any further to get a HP increase keeping in mind that I don't want my MPG to drop drastically and put some time into strengthening the structure of the car. Thanks to you guys that put your 2 cents in!
    Nice!

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. idle issues... idle high. unplugged tps runs good?
    By okiels1 in forum Firebird / WS6
    Replies: 2
    Last Post: 12-31-2016, 04:36 AM
  2. high shift points & high idle
    By Red 99 T/A in forum General Help
    Replies: 5
    Last Post: 07-26-2010, 09:04 PM
  3. Question: Idle's too high
    By BladeRunner312 in forum V6
    Replies: 5
    Last Post: 03-15-2008, 07:12 PM
  4. High idle
    By kev70ss in forum External Engine
    Replies: 3
    Last Post: 01-27-2008, 02:40 PM
  5. High idle?
    By yellowv in forum General Help
    Replies: 4
    Last Post: 04-12-2007, 06:03 PM

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •