Results 1 to 5 of 5

High Idle?

This is a discussion on High Idle? within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; As far as I know its stock except Lid and TD's without headers, and a GM LS1 stock replacement about ...

  1. #1
    Member bryceslu's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Chicago, IL
    Posts
    467

    Black
    00 NHRA Formula

    High Idle?

    As far as I know its stock except Lid and TD's without headers, and a GM LS1 stock replacement about 30K miles ago (previous owner). I have no idea if anything else would be done that I cant see. I think my idle is too high when cruising

    When I pull it out of gear, it is m6, the revs drop to and stay at 1200-1300 or drop to 1000 until I come to a stop, and maybe go back to 700ish. this seems a little too high until I stop. I am thinking that there may have been a tune before the engine was replaced, again I have no way of knowing what was done before me.

    Anybody have an idea here, is this common/correct?

    My exhaust will also backfire when I rev it past about 3K and pull it out of gear, even when the car is up to running temps. again...seems like it might be set to run a little rich?

    Thanks for any input.
    94 m6 Formula - Sold
    2000 NHRA Formula - Always For Sale

  2. #2
    Member
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Norfolk, Nebraska
    Posts
    124
    2002 Camaro Z28

    I think that on most manuals the computer will keep the idle set a little higher untill the vehicle comes to a stop. Off the top of my head I can't remember why but I know it makes sense, if I think of the reason I will let you know. Seems like my 94 that was an M6 did that. As for the backfiring...is it just the exhaust rumbling, like when you use engine braking to slow the car or is it an actual backfire?

  3. #3
    Member bryceslu's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Chicago, IL
    Posts
    467

    Black
    00 NHRA Formula

    Its not really a rumble. definitly a popping sound...but I dont run any mufflers. definitly more of a backfire.

  4. #4
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Check for a rotted PCV hose that is allowing air into your intake, or anything else that may be the source of a vacuum leak.

  5. #5
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,998

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    ^^^ Yep.
    That exact same high idle thing has happened to me twice now. First time was a throttle body problem (see this thread) and the second time was a rotted PCV hose

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. idle issues... idle high. unplugged tps runs good?
    By okiels1 in forum Firebird / WS6
    Replies: 2
    Last Post: 12-31-2016, 04:36 AM
  2. Question: High Idle
    By 00hawk109 in forum General Help
    Replies: 20
    Last Post: 05-10-2011, 02:45 PM
  3. high shift points & high idle
    By Red 99 T/A in forum General Help
    Replies: 5
    Last Post: 07-26-2010, 09:04 PM
  4. High idle
    By kev70ss in forum External Engine
    Replies: 3
    Last Post: 01-27-2008, 02:40 PM
  5. High idle?
    By yellowv in forum General Help
    Replies: 4
    Last Post: 04-12-2007, 06:03 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •